Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 27.09.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Renkler, insan hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir. Renklere insanlığın ilk yıllarından bugüne, birçok farklı kültürde, değişik anlamlar yüklenmiştir. Renklerin dünyası da düşünülenden çok daha karmaşık ve ilgi çekicidir. Bazı renkler kolay fark edilebilir, bazıları psikoloji üzerinde olumlu ya da olumsuz etki bırakabilir. Renklerin gücü, insanlık var olduğundan beri güncelliğini koruyan ve farklı kültürlerde farklı şekillerde yorumlanan geniş bir konudur ancak günümüz dünyasında bilimden psikolojiye, sosyolojiden fizyolojiye birçok alanda yaşanan gelişmeler renkler konusunda da daha objektif ve araştırmalara dayalı veriler elde etmemize olanak sağlamıştır.

İş Bankası Blog olarak bu yazımızda renklerin anlamları ve psikolojideki etkilerine odaklanacağız.

Kırmızı


Enerjisi yüksek bir renk olan kırmızı sıcak renkler grubunda yer alır. Aşk, güç, heyecan, samimiyetin yanında ateş, kan, agresiflik gibi kavramları da simgeleyen kırmızının psikoloji üzerindeki en önemli etkisi insanları çabuk karar almaya ve beklentilerini artırmaya teşvik etmesidir. Kırmızı, her ortamda dikkat çeken bir renktir. Fark edilmesi istenilen objeler, yazılar ya da dekorasyon ürünleri için kırmızı renk tercih edilebilir.
Kırmızı, duygusal yoğunluğu artırıp enerjik bir moda sokmasının yanında iştah da açar. Bu sebeple çabuk karar verme ve hızlı yemek yeme üzerine kurulan fast food zincirlerinde sık sık kırmızı renk tercih edilir. 

Beyaz 


Birçok kültürde temizliği ve saflığı ifade eden beyaz, devamlılığı, tarafsızlığı ve istikrarı da simgeler. Çoğu kültürde gelinler beyaz kıyafet giyer. Burada saflığın sembolü olarak kullanılan beyaz, sağlık sektöründe ise temizliği sembolize eder. Bu sebeple doktorlar, hemşireler, laboratuvar ortamlarında beyaz tercih edilir. Ayrıca ışığı yansıtabilen beyaz, bu özelliği sayesinde serin kalınmasını sağlar. Tam da bu sebeple yazın kıyafetlerde çok sık tercih edilir.
Psikoloji üzerinde de olumlu etkiler bırakan beyaz, devamlılığı ve istikrarı çağrıştırır. Bu sebeple iş görüşmelerinde beyaz rengin gücünden faydalanılabilir.

Siyah 


Siyah, çok fazla tercih edilen renklerden biridir. Dekorasyon, kıyafet, aksesuarlarda siyah yaygın olarak kullanılmaktadır. Asilliğin, gücün, bilgeliğin ve güvenin rengi olarak tanımlanan siyahın koyu yapısı sebebiyle karanlık güçler, suç, kötülük ile de özdeşleştirilebilmektedir. 
Siyah aynı anda hem yasın hem de özgüvenin, azmin ve kararlılığın rengidir. Şık görünmek istenilen bir davet ya da toplantıda tercih edilebileceği gibi cenazelerde yas tutma göstergesi olarak siyah tercih edilir.

Mavi


Denizin, gökyüzünün rengi olan mavi birçok kişide sonsuzluk, ferahlık ve huzur hissi yaratır. Stresi azaltır, sakinlik, rahatlama ve düzen çağrıştırır. Renk psikolojisi açısından bakıldığında da mavinin güven ve sorumluluk duygularını öne çıkardığı söylenebilir. Mavi iç güveni ifade eder. Soğuk renkler grubunda yer alan mavi, hem fiziksel hem de zihinsel rahatlamayı teşvik eden huzurlu bir renktir. Çalışma alanları dekorasyonlarında tercih edilmesi güven yaratmasının yanında verimliliği de artırabilir.

Sarı


Evreni ısıtan ve aydınlatan güneşin rengi sarı, sıcak renkler arasında yer alır. Sarı denildiğinde akla gelen ilk düşüncelerden biri pozitifliktir. Coşku ve mutluluk veren sarı renginin verimliliği ve üretkenliği artırma üzerinde de ciddi bir etkisi vardır. Özellikle yaratıcılık alanında çalışan kişilerin sarı rengini hayatlarında daha çok kullanmaları iş yaşamlarını besleyecektir.
Sarının harekete geçici ve ilgi çeken bir yanı da vardır. Bu sebeple taksilerde ya da alışveriş sitelerinde sık sık sarı rengi kullanılır.

renkler-psikoloji  
 

Yeşil


Yeşil dendiğinde birçok kişinin aklına gelen ilk şey doğadır. Göz alabildiğine ağaçların yanında topraktan yeni filizlenen ufak bir tohumun da rengi olan yeşil; huzur, dinçlik, gençlik gibi hislerle birlikte yaşamı, yenilenmeyi ve yeniden doğuşu da temsil eder.
Gözler için rahatlatıcı bir etkisi olan yeşilin görme gücünü artırdığı bilinmektedir. Uzun süre bilgisayar başında çalıştığınız ve kapalı ortamlarda kaldığınız dönemlerde gözlerinizin yorulduğunu fark edebilirsiniz. Böyle bir sorun yaşadığınızda doğada zaman geçirerek gözlerinizi dinlendirmeniz mümkün.
Yeşil aynı zamanda sakinleştirici ve yatıştırıcıdır. Güven verici ve iyi hissettiren bir etkisi olduğu için hastanelerde de tercih edilebilir. Yeniden doğuş ve doğurganlığı temsil etmesi sebebiyle bazı kültürlerde orta yaştaki gelinler yeşil kıyafet giymektedir.

Kahverengi


Kahverengi denildiği zaman akla ilk gelen şeylerden birisi boğuculuk ve sıkıcılık olsa da aslında kahverenginin hızlı olmayı tetikleyen bir etkisi bulunuyor. Cansas’da renkler ile ilgili yapılan bir araştırmada beyaz ve kahverengi farkına odaklanılmış, sanat müzesinin duvarlarının rengi değişebilir formda yapılmıştır. Araştırma duvarlar kahverengi olduğunda ziyaretçilerin müzeden çok daha kısa sürede ayrıldıklarını, duvarlar beyaz olduğunda ise müzede daha fazla zaman geçirdiklerini ortaya koymuştur.
Fast food restoranlarında kırmızı rengi kadar kahverenginin de tercih edilmesinin sebeplerinden biri de kahverenginin hızlı hareket etmeyi tetiklemesidir.
Kahverengi toprak rengi olduğundan kıyafetlerde tercih edildiğinde rahat ve resmiyetten uzak bir algı yaratabilir. Bu sebeple iş görüşmelerinde kahverengi tercih edilmemesi öneriliyor.

Mor 


Asil ve sanatçı ruhlu kişilerin rengi olarak bilinen morun hayal gücünü artırma etkisi vardır. Mor rengi üzüntü ve depresyon halini tetikleyebilir ancak uyku problemi çekenler uykuya dalmak için mor rengini kullanabilmektedir.  Renklerin psikolojik anlamları arasında mor rengi, uyku problemi çeken kişiler tarafından sıklıkla kullanılır. Bunun nedeni ise uyku getirici etkiye sahip olmasıdır. Aynı zamanda, mor rengini hayal gücü artırma etkisi de vardır.

Turuncu


Turuncu, enerjisi yüksek sıcak bir renktir. Mutluluk, canlılık, cesaret ve güveni simgeler. Özellikle dışa dönük ve enerjik insanların rengi olan turuncu, sosyalleşmek ile özdeşleştirilebilir.
Enerji yayma potansiyeli yüksek olan turuncu renkler mutfak ve yemek alanlarında da tercih edilebilir. Çünkü, turuncunun iştah artırıcı bir etkisi vardır.






Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.






Etiketler:
Hayata Dair