Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 26.12.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Hem bireysel hem de kurumsal hesaplarda her gün binlerce kez para aktarma işlemi yapılıyor. Teknoloji sayesinde artık banka şubesine, hatta ATM’ye bile gitmeye gerek kalmadan bir hesaptan diğerine para göndermek mümkün. Nitekim artık tüm para aktarımları mobil bankacılık üzerinden talimat verilerek yapılabiliyor. 

Elbette her para aktarma işlemi aynı sebeple yapılmıyor ve hepsinin farklı kuralları ve sınırları var. Para transferi için birden fazla yöntem bulunması ve bu sayede hayatımıza giren işlemlerin artması bazen kafa karışıklığına yol açabiliyor. Özellikle de bazı terimler için artık kısaltmaların kullanıldığı düşünüldüğünde, hangi işlemin ne işe yaradığını hatırlamak kolay olmayabiliyor. 

Online para gönderme için kullanılan tüm terimleri ve bu terimlerin farklarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

IBAN Nedir?


Her bir banka hesabının hem yurt içinde hem de yurt dışında tanınabilir olmasını sağlayan hesap numarası standardına IBAN deniyor. Bu, bir banka hesabı bulunan her müşterinin, para transferinde kullanabileceği bir IBAN’a sahip olduğu anlamına geliyor. 

Türkiye Cumhuriyeti içindeki her bankanın müşterisine verdiği IBAN numarası, harf ve rakamların yer aldığı 26 haneli bir dizilimden oluşuyor. Bu dizilimin başında ülke kodu yer alıyor. Ülkemizdeki tüm IBAN numaraları TR kodu ile başlıyor. 

IBAN sistemi yapılmak istenen para transferinin, rakam hataları yüzünden yanlış bir hesaba yapılmasının da önüne geçiyor. Nitekim işlem sırasında IBAN numarası hatalı girilirse alıcı adı ile uyuşmayacağından sistem otomatik olarak kullanıcıyı uyarıyor. Böylece para transferinin yanlış hesaba yapılmasının da önüne geçilmiş oluyor. 

Siz de IBAN numaranızı bilmiyorsanız mobil bankacılık veya internet bankacılığı şubelerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
 

Virman Nedir?


Para aktarımında karşımıza çıkan bir diğer işlem ise virman. Aynı bankada iki farklı vadesiz hesabı bulunan bir banka müşterisinin, kendi hesapları arasında yaptığı para transferine virman deniyor. 

Bu noktada bir kişinin aynı bankada neden birden fazla vadesiz hesabının bulunduğunu ve neden ikisinin arasında transfer yapmak durumunda kaldığını sorgulayabilirsiniz. Bunun birçok nedeni var: Birikim yapmak ve bütçeleri ayırmak bunlardan ikisi.

ATM’ler, internet bankacılığı ve mobil bankacılık ile dakikalar içinde, 7/24 gerçekleştirilebilen virman işlem, banka şubelerinden ise mesai günleri ve saatleri içinde yapılabiliyor. 

Virman yapan bir banka müşterisi bu işlem için herhangi bir ücret ödemiyor. Genellikle oldukça sorunsuz halledilebilen bu işlemlerde sadece kişinin aynı bankada ikiden fazla vadesiz hesabı var ise veya gönderim tutarı yanlış / eksik girilmiş ise hatalar yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda da geri virman yaparak durumu düzeltmek oldukça kolay. 

permakültür yöntemleri 


Havale - EFT Arasındaki Fark Nedir?


Mobil bankacılık para gönderme işlemleri arasında belki de en çok birbirine karıştırılan iki terim havale ve EFT. 

Bu karıştırmanın başlıca sebebi hangi işlemin aynı bankalar, hangisini ise bankalararası yapıldığından emin olunmaması. 

Tam adı Elektronik Fon Transferi olan EFT, kişinin farklı bir bankadaki hesabına veya yine farklı bankadaki bir alıcıya para göndermesi anlamına geliyor. 

Havale ise aynı bankayı kullanan iki kişi arasındaki para aktarımına veya kişinin aynı bankanın farklı şubelerindeki hesapları arasındaki para transferine deniyor.

Bu iki işlem arasındaki fark elbette kullanılan bankalardan kaynaklanıyor. Havale işleminde para, aynı bankanın farklı hesapları içinde hareket ettiği için bankalararası bir transfer olan EFT’ye göre çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. EFT, bu sebepten dolayı mesai günleri ve saatleri içinde yapılabiliyor. 

Örneğin cuma akşamı 19.00’da verilen bir EFT talimatının alıcı hesabına geçmesi pazartesi sabahı 09.00’u buluyor. Ayrıca işlem ücretleri de bankalar arası işlem olan EFT’de daha fazla oluyor. 

Fast Nedir?


FAST teknolojisi EFT ve havale gibi para aktarma işlemlerinin gün ve saate bağlı kalmadan yapılabilmesini sağlıyor. Anlık ve Sürekli Fon Transferi anlamına gelen FAST ile 5.000 TL’ye kadar olan meblağlar 7/24 bir başka hesaba/alıcıya aktarılabiliyor. Bu sayede mesai saatleri içinde bu işlemleri yapmaya fırsat bulamayanlar için büyük bir kolaylık sağlanıyor. 
 

Para Transferi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Para aktarma​ yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus alıcı hesap bilgilerinin doğru ve eksiksiz olarak girilmesi. 

Para transferlerinde kullanılan IBAN’ın yanı sıra bazı durumlarda alıcı hesabın banka adı, banka şube kodu gibi bilgiler de gerekli olabiliyor. 

Kolay Adres Tanımlama ile kişinin IBAN numarası kişisel bilgilerle eşleştirilebiliyor. Örneğin cep telefonu, e-posta adresi veya TC kimlik numarası gibi günlük hayatta daha çok kullanılan bilgiler, IBAN’a göre hatırlanması çok daha rahat olduğundan bu eşleştirme para transferi yaparken kişinin işini kolaylaştırıyor. 

Transfer sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise gönderilen meblağın doğruluğu. Eksik veya fazla gönderilen para kişinin kendi hesapları arasında ise daha kolay düzeltilebiliyor; ancak farklı alıcılar için durum bu kadar kolay olmayabiliyor. 

İçinde kolayca yatırım ve piyasa takibi yapmaya yardımcı olan mobil borsa gibi birçok uygulama bulunduran İşCep üzerinden tüm bu para aktarma işlemlerini kolayca yapabilirsiniz. Siz de Türkiye İş Bankası’nın mobil dünyasına dahil olmak için hemen şimdi İşCep’i indirebilirsiniz.

İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​