Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 12.10.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 Dakika


İnternet, hayatımızdaki etkisini günden güne arttırmaya ve bize büyük kolaylıklar sağlamaya devam ediyor. Özellikle son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını sebebiyle birçok işimizi internet üzerinden halletmeye başladık. Alışveriş, bankacılık, eğitim, sosyalleşme gibi ihtiyaçlarımızı uzun süredir internet üzerinden karşılayabiliyorduk, ancak sosyal mesafeyi korumamız ve teması azaltmamız gereken bugünlerde internet çok daha popüler bir hale geldi.

Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde okullara uzaktan eğitim ile devam ediliyor. Bu durumda özellikle ilkokul, orta okul ve lise çağındaki çocuklar okul derslerini pekiştirmek ya da konu eksiklerini gidermek için daha önce yüz yüze gerçekleştirdikleri özel derslerini online kanallar üzerinden alma yöntemine başvuruyor.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda online ders ile gelir elde etmek için izlenmesi gereken yöntemleri ve online dersi verimli hale getirme tüyolarını derledik.

Klasik Yöntem: İlan Vermek


Özel ders vermek isteyen kişiler genel olarak ilan basarak ilgili kitleye ulaşmayı amaçlar. Bizce hala ilanların gücünden faydalanabilirsiniz ancak bu ilanları sokaklara yapıştırmak yerine internet üzerinde duyurmanız çok daha etkili olacaktır. Kendinizi, mesleğinizi ya da üniversite öğrencisiyseniz bölümünüzü belirterek ve iletişim bilgilerinizi ekleyerek kısa ve net bir ilan oluşturabilirsiniz.

İlanınızı sosyal ağlarınızda, özel ders verdiğiniz branşta desteğe ihtiyacı olabilecek kişilerin ya da öğrenci ebeveynlerinin olduğu gruplarda, ilgili internet sitelerinde paylaşarak daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.

Profesyonelleşme Aşaması: Blog ya da Youtube Kanalı Açmak


Günümüzde birçok kişi yetkin oldukları alanlarla alakalı blog ya da Youtube kanalı açıyor. Kendinizi doğru şekilde ifade etme ve hakkınızda merak edilen bilgilere ulaşılma imkanı sunan bu tarz mecralar, öğrenci sayınızda artış olmasını sağlayabilir.

Kendinize özel olarak oluşturduğunuz bu platformlarda; öğrencilere motivasyon sağlayabilir, etkili ders çalışma yöntemleri hakkında bilgiler verebilir hatta çok merak edilen ya da zorlanılan konular ile alakalı konu anlatımı videoları çekebilirsiniz. Unutmayın ki birçok öğrenci eksik olduğu ya da zorlandığı konular ile ilgili aramalar yapıyor. Yani içeriklerinize ya da videolarınıza mutlaka ilgili kişiler ulaşacaktır.

Ayrıca Youtube kanalınız uygun şartları karşıladığında videolarınız üzerinden de para kazanabilirsiniz.

online ders

Ders Almak İsteyenlerle İletişime Geçin


Siz özel ders vermek için ilan oluştururken ya da ilgili platformlarda duyurular yaparken bir yandan da özel derse ihtiyacı olanların bulunduğu platformları kontrol edin. İnternette birçok kişi özel derse ihtiyacı olan alanlarda kendilerine yardımcı olabilecek bir öğretmen aradıklarına dair de ilan paylaşıyor. Yani öğrenciniz ile direkt irtibat kurma ihtimali sizin elinizde diyebiliriz.

Online Dersi Verimli Hale Getirin


Yüz yüze iletişimde göz kontağı kurmak ya da yan yana olmak gibi avantajlar olsa da aslında online eğitimin de birçok avantajı bulunuyor. Online dersinizi en verimli hale getirmeyi ve öğrencinizin gerçekten bu dersten fayda sağlamasını istiyorsanız, bir saatlik ders süreci boyunca ne yapacağınız önceden planlayın.

Online ders sürecini planlarken, bunun klasik bir özel ders olmadığını ve öğrencinizin ilgisini canlı tutmak için yeni yöntemlere ihtiyacınız olduğunu kendinize sık sık hatırlatın.

Anlattığınız konuya ait videolar, şemalar ya da sunumları mutlaka ders öncesinde hazırlayın ve hangi videoyu nerede göstereceğiniz gibi detayları not edin.

Online ders esnasında öğrencinizin sizi görmesi, sizin de onu görmeniz yeterli değildir. Dersinizi mutlaka ekran paylaşımı yapmanıza izin veren bir platform üzerinden yapın. Böylece öğrencinizin ilgisini canlı tutabilir ve dersinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.

online ders


Online Ders Vermenin Avantajları


- Öğrenciniz ile bir araya gelmek için yolda harcadığınız zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Normal şartlarda belki de 1 saatlik ders için yolda geçen süreciniz ile birlikte ortalama 3-4 saat harcarken şimdi bu süreyi çok daha aza indirebilirsiniz.
- Sadece bulunduğunuz şehirden değil, birçok farklı şehirden öğrenci ile çalışma fırsatı sağlayabilirsiniz.
- Değişen ve gelişen internet ortamında yenilikle takip edebilir, online eğitim sürecinin içinde bulunarak güncelde kalabilirsiniz.

Özel Ders Vermek Yasal mı?


Özel ders veren kişiler serbest meslek erbabı sınıfına girerler. Yani özel ders veren kişinin belirli sorumluluk ve yükümlülükleri yerine getirmesi gerekir. İlk olarak özel ders veren kişi serbest meslekle ilgili yasaları bilmeli ve vergi ödemelerini aksatmadan yapmalıdır. 

Özel ders vermeye başladıktan kısa bir süre sonra kazancınızı kayıt altına almanız oldukça önemlidir.  Kazancınızı bildirmediğiniz takdirde vergi dairesi süreçten haberdar olduğu an cezaya tabi tutulabilirsiniz.

Ayrıca; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun "Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı" başlıklı 28. Maddesine göre devlet memurları; tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.