Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 17.09.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Birçok akıllı telefonda bulunmasına rağmen sağladığı faydalar tam olarak bilinmediği veya çeşitli teknolojilerin benzeri zannedildiği için NFC teknolojisinin kullanım oranı oldukça düşüktür. Aslında telefonlar arası veri transferinden temassız ödemeye kadar oldukça kapsamlı ve geniş bir kullanım alanına sahip olan NFC, verimli bir şekilde değerlendirildiğinde hayatı yüksek oranda kolaylaştırır. Siz de genel olarak NFC teknolojisini, bu teknolojiyi nasıl ve nerelerde kullanabileceğinizi merak ediyorsanız tüm ayrıntıları öğrenmek için içeriğin devamına göz atabilirsiniz. 


NFC Nedir? 


NFC, Near-Field Communication (Yakın Alan İletişimi) anlamına gelir  ve son yıllarda farklı markalara ait orta - üst segment akıllı telefonlarda sıkça karşılaşılan bir özelliktir. NFC özelliğine sahip cihazlar birbirine yaklaştırılarak saniyeler içinde numara, belge, resim, müzik, video gibi çeşitli içerikler gönderilip alınabilir veya temassız ödeme, etiket okuma gibi işlemler gerçekleştirilebilir. Genellikle Kızılötesi ya da Bluetooth gibi diğer dosya aktarma teknolojileriyle aynı özelliklere sahip zannedilse de NFC, çok daha hızlı veri alışverişi yapabilmesinin yanı sıra yenilikçi ve farklı işlevler de içerir.

NFC Ne İşe Yarar? 


NFC’nin en temel görevi hızlı veri transferidir. NFC sayesinde saniyeleri dahi bulmadan telefon numarası, fotoğraf, belge ve konum paylaşabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken telefonunuzdaki NFC özelliğini aktif hale getirmek. Ardından NFC özellikli iki telefonu maksimum 4 cm olacak şekilde birbirlerine yaklaştırdığınız anda veri transferi oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşir. NFC teknolojisinin Bluetooth’a göre en önemli farkı, daha kısa bir mesafeden çok daha hızlı bir şekilde dosya transferi yapabilmesidir.

NFC’nin diğer veri aktarma programlarından farkını ortaya koyan en önemli özelliklerinden biri ise farklı telefonlardaki uygulamaları algılayıp doğrudan ilgili uygulamaların mağaza sayfalarına yönlendirme yapabilmesidir. Bunu gerçekleştirebilmek için de tahmin edilebileceği gibi NFC özellikli telefonların birbirine bağlanmış olması gerekir. Böylece telefonlardan birinde açık olan oyun ya da programın mağaza sayfası diğerinde otomatik olarak açılır. Bu özellik sayesinde sık sık zamandan ve efordan tasarruf edebilirsiniz.

Son yıllarda giderek yaygınlaşan diğer bir NFC özelliği de temassız ödemedir. Tıpkı temassız kredi kartlarında olduğu gibi telefonunuzu NFC destekli bir pos cihazına yaklaştırmanız yeterlidir. Bu yöntemle birkaç saniye içinde ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. NFC ile temassız ödeme yapabilmek için öncesinde kredi kartınızı telefonunuza kaydetmeniz gerekir. Telefonunuzdaki işletim sistemiyle uyumlu ödeme uygulaması sayesinde kredi kartı bilgilerinizi de cihaza kolayca aktarabilirsiniz.

NFC etiketleri aracılığıyla başka bazı işlemleri de kolayca ve zaman kaybetmeden gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin; NFC etiketleri sayesinde telefonunuz çeşitli internet adreslerini otomatik olarak görüntüleyip açabilir, telefon içerisindeki birbirinden farklı özellikleri aktif hale getirebilir ve etiket içerisinde yer alan çeşitli medya içeriklerini görüntüleyebilir ya da çalıştırabilir.

temassız ödeme 

NFC Kullanım Alanları Nelerdir?


NFC’nin birbirinden farklı özelliklerini keşfettikten sonra günlük hayatınızda bu özelliklerden nasıl faydalanabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Hızlı veri transferini dilediğiniz zaman NFC özellikli diğer telefonlarla gerçekleştirebileceğiniz gibi İstanbulkart’ınızın bakiyesini öğrenebilir ya da herhangi bir dolum noktasına ihtiyaç duymadan kartınıza bakiye yükleyebilirsiniz. Ayrıca popüler kahvecilerden marketlere, birbirinden farklı işletmelerde temassız ödeme yapabilir, toplu taşıma araçlarında da yine bu özellikten yararlanabilirsiniz. NFC etiketleriyle bir filmin veya tiyatro oyununun detaylarını görüntüleyebilir, restoran ya da kafelerdeki menüleri telefonunuz üzerinden açabilirsiniz.

NFC, her geçen gün daha da yaygınlaşan bir teknoloji. Siz de bu teknolojiyi takip ederek hayatınızı çok daha kolaylaştırabilir, böylece eşsiz özelliklerden faydalanabilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​