Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.06.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) olarak adlandırılan vergi, Karayolları Trafik Kanunu'na göre tüm motorlu kara taşıtları, kayıt ve tescil işlemleri yapılan helikopterler ve uçaklar, kayıt ve tescil edilen motorlu deniz taşıtlarının ödemesi gereken vergidir. 

MTV Nedir?


MTV hesaplanmasında aracın tipi, taşıt değeri, yaşı ve diğer özellikleri dikkate alınır. Taşıt değeri, vergi miktarını belirlemek için kazançtan giderler çıktıktan sonra geri kalan değerdir. Otomobiller ve motosikletler yaşlarına ve silindir hacimlerine göre hesaplanır, otobüsler oturma kapasitesi ve yaşına göre, kamyonlar ise yaşlarına ve azami toplam ağırlığına göre hesaplanır.

Motorlu taşıtlar vergisi, vergi dairesine ya da anlaşmalı bankalar ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla ödenir. Birçok kişi internet bankacılığı yoluyla ödeme yapmak isteyebilir, ancak e-dekontların makbuz yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır. Bu durumda, araç sahipleri MTV ödemesi​ yapması sonrasında banka şubesinden tahsilat makbuzu alması gerekir.

2023 MTV Fiyatları


01/01/2018'den Önce Alınan Otomobiller İçin:

2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar? ​

​01/01/2018'den Sonra Alınan Otomobiller İçin:

2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar? 


​Motosikletler İçin MTV Fiyatları:

2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar? 


2023 MTV Hesaplama


1 Ocak 2023 tarihinden itibaren MTV tutarları %61,5 oranında artışla açıklanmıştır. Bu karar Aralık 2022’de alınan yeni kararın bir sonucudur. 2022 MTV hesaplamaları da bir önceki seneye kıyasla %25 artış oranıyla hesaplanmıştı. Temmuz 2023’te alınan yeni karara göre ise sıfır araçlar ve trafiğe kayıtlı tüm araçlar için Motorlu Taşıtlar Vergisi iki katına çıkarıldı. Bu yeni düzenlemeyle birlikte 1300 – 1600 – 1800 – 2000 CC aralığındaki araçlar için MTV ücretleri yeniden belirlendi.

MTV Nasıl Ödenir?


Motorlu Taşıtlar Vergisi için birçok farklı kanal üzerinden ödeme gerçekleştirebilirsiniz. MTV ödeme işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden yapılabileceği gibi İş Bankası internet şubesi ya da mobil bankacılık aracılığıyla da gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda Türkiye’deki tüm İş Bankası şubelerine giderek de MTV ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Ödeme çevrimiçi olarak yapılmışsa ve tahsilat belgesi resmi işlemlerde kullanılacak ise bu belgenin çıktısı alınmalıdır. Belgenin resmi nitelik taşıması için işlem sonrasında vergi dairesine onaylatılmalıdır.
2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar? 

MTV Geç Ödenirse Ne Olur?


Geciken vergi durumunda, yılın ilk taksitinde gecikme olduğunda ikinci taksitte toptan tahsil edilir. Herhangi bir nedenden dolayı MTV’nin ödenmediği takdirde ise tutara faiz işlemeye başlar. Ödenmesi gereken tutara, aylık olarak %2,5 oranında faiz işletilmektedir. Eğer uzun bir dönem süresince ödeme yapılmazsa Maliye Bakanlığı harekete geçer ve borç mükellefine bir uyarı mektubu gönderir. Bu mektup ödemeyi hatırlatma amaçlı resmi bir ikaz taşır. Bu uyarı neticesinde herhangi bir ödeme yapılmazsa, vergi mükellefinin banka hesaplarına el konulabilir.

MTV Ne Zaman Ödenir?


MTV sicil kaydı başladıktan hemen sonra ödenmelidir. MTV, Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit halinde ödenir. Ek motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri ise iki taksit halinde ödenecek. Buna göre ilk taksit ödemeleri Ağustos sonuna kadar, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı sonuna kadar gerçekleştirilecek.​

MTV Ödenmezse Ne Olur?


MTV ödenmesi zorunlu olan bir vergi türüdür. Tüm kayıtlı araç sahipleri yıllık olarak MTV ödemelerini düzenli gerçekleştirmekle yükümlüdür. MTV ödenmediği takdirde banka hesaplarına el konulabilir ve devlete borçlu olmaktan dolayı adli süreç başlatılabilir.

MTV için Hangi Banka Kaç Taksit Yapıyor?


Kredi kartı ile MTV ödemesi yapmak İş Bankası’nda çok kolay! Vergi tutarınız kredi kartı ile yaptığınız ödemelerde taksitlendirilmektedir. Müşterilerimize MTV ödeme dönemlerinde çeşitli taksit avantajları sunulmaktadır. İşlem detaylarına dair ayrıntılı bilgiyi banka şubelerimizden, mobil veya internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirilebilirsiniz.

Eğer siz de aracınızı yenilemek veya aracınız için avantajlı kredi fırsatlarından yararlanmak istiyorsanız İş Bankası Taşıt Kredisi​ sayfamızı inceleyebilirsiniz.
İşCep Aracım​ ile aracınızla ilgili tüm bankacılık işlemlerini hızlıca yapabilir, aracınıza ait tarihleri, harcamaları takip edebilir, kampanyalardan faydalanabilirsiniz.




“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir ​surette sorumlu değildir."