Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 26.02.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Metaverse sanal dünya olarak adlandırılmasına rağmen bu tip sınırlı bir tanımlamanın yetersiz olduğunu söylemek gerekiyor. Son yıllarda adından sıklıkla söz ettirmeye başaran Metaverse, temelde bir kavramdır. Sanal bir evren olarak değerlendirilen, geleneksel kişisel bilgisayarların yanında sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla çevrimiçi ve üç boyutlu bir sanal ortamı destekleyen bu kavram internetin varsayımsal bir yinelemesi olarak ele alınabilir. Kullanıcıların birinci şahıs perspektifinden deneyimleyebildikleri, katılabildikleri ve sosyalleşebildikleri bir sanal gerçekliktir.


Metaverse kavramı, ilk olarak 1992 yılında Snow Crash romanında, Neal Stephenson tarafından kullanılmıştır. Daha sonra farklı şekillerde de kullanılmaya devam eden ve günümüzün en önemli tanımlarından biri hâline gelen Metaverse dijital dünya için oldukça önemli kabul ediliyor.

Metaverse Dünyasına Nasıl Girilir?


Pek çok kişiyi heyecanlandıran Metaverse dünyası, geleneksel internet kullanımından başka bir deneyim vadediyor. Bu dünyaya girmek için öncelikle 3D ortamı tam olarak algılamaya yardımcı olan gözlüklerden edinmek gerekiyor. Bu gözlüklere VR ya da Metaverse gözlük adı da veriliyor. 

Bunun dışında gözlük gerektirmeyen platformlar da bulunuyor. Temel olarak Metaverse evreni sunan platformlara kayıt olarak bu evrenin içine girebilirsiniz. Günümüzde popüler platformlar;

Roblox
Decentraland
The Sandbox
SuperWorld gibi platformlardan oluşuyor.
​​
​Bu evrenlere girdiğinizde yaratacağınız karakteriniz ile dijital dünyadaki karşılığınızı oluşturabilirsiniz. Böylece evreni keşfedebilir, yeni arkadaşlar edinebilir, sanal mağazalardan alışveriş edebilirsiniz. Tüm bir sistem aslında gerçek yaşamınızın sanal dünyaya taşınmasını içeriyor.
Metaverse Geleceğimizi Nasıl Etkileyecek?
Sunmuş oldukları ve ortaya çıkışındaki fikir Metaverse için geleceğin teknolojisi olarak değerlendirilmesine yol açıyor. Metaverse geleceği parlak olarak değerlendirilirken büyük teknoloji firmalarının bu alana yaptıkları yatırım da önemli seviyelere ulaşıyor.

Metaverse henüz geliştirme aşamasında olan bir sistem olmasına rağmen şimdiki özelliklerinden hareketle gelecekte bizlere neler sunabilir?


Alternatif bir evren yaratarak daha keyifli ortamlar oluşturabilir.
Sanal mağaza deneyimini daha farklı boyuta taşıyabilir.
Pek çok kişiyle sanal arkadaşlık kavramını kolaylaştırabilir.
Markaların dijitalde yeni reklam araçları olabilir.

Metaverse ile modern internet kullanımını aynı kefede tutmak büyük bir hatadır. Tüm değişiklikleri gerçek zamanlı olarak yaşatmaya olanak tanıyan Metaverse kullanıcılara kalıcı ve birlikte çalışabilecekleri bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Modern internete kıyasla daha fazla kimlik ve deneyim sürekliliğini sağlıyor olması ise geleceği kalıcı şekilde etkileyeceğini gösteriyor.

Metaverse Para Birimi Nedir?


Metaverse evreninde canlı bir gerçeklik deneyimi yaşamak ya da arsa veya arazi satın almak için kullanılması gereken bir para birimi bulunur.  Bu para birimine Metaverse para birimi adı verilir. Block zincir tabanlı platformların, sanal evrenlere desteklemek amacıyla piyasaya sürdükleri bu para birimi kripto para birimi olarak da adlandırılıyor. Metaverse para birimi olan coinin ise kendi içerisinde farklı sınıflara ayrıldığını söylemek gerekiyor.

metaverse-nedir

Metaverse Neden Bu Kadar Önemli?


Hızlı bir şekilde gelişen ve hayatlarımıza etki etmeye başlayan metaverse kullanımı pek çok açıdan önemlidir. Başlarda yalnızca farklı bir deneyim olarak değerlendirilmiş olmasına rağmen gelişme göstermesi ile birlikte son yılların en popüler konu başlıklarından biri hâline gelmiş, bu durum neden bu denli önemli olduğuna dair yapılan araştırmaların da uzun bir liste sahip olmasını sağlamıştır. 

Bu evrenin her geçen gün daha önemli hâle geliyor olmasını sağlayan en önemli özelliği, insan hayatını kolaylaştıracak çok sayıda aktiviteyi normalden daha kolay şekilde gerçekleştirecek olmasıdır. Eğitimden alışverişi aklınıza gelebilecek her konuda pratik bir deneyim vadeden dolayısıyla insan hayatını kolaylaştıran Metaverse, gelecek için en önemli atılımlardan biridir.

Metaverse için Sanal Gözlük Gerekli mi?


Metaverse ile yaşayacağınız deneyimi daha başarılı hâle getiren sanal gözlükler özel olarak tasarlanıyor dolayısıyla klasik gözlüklerden farklı özellikler sünüyor. Gözlüklerle birlikte daha iyi bir sanal deneyim için ek donanımlar gerekebileceğini de dile getirmek gerekiyor. Ancak gözlükler olmadan da bu evreni keşfedebilirsiniz.

Metaverse Gerçek Dünyanın Sanal Kopyası mı?


Metaverse için farklı tanımlamalar yapıldığı görülüyor. Sanal dünyaların gerçek dünyaya paralel olan ve gerçek dünyanın yerine gelecekte alabileceği tahmin edilen bir dünya tanımı ise Metaverse için uygun olduğu söylenebilir.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."​