Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 20.01.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dakika

​Dört ayaklı dostunuzun sağlığını korumak ve sağlıklı gelişimini desteklemek adına, onun aşı takvimini takip etmeniz ve düzenli olarak veteriner kontrollerinin yapılmasını sağlamanız son derece önemlidir. Kedilerin hayatını riske atan birçok hastalık bulunur. Kedilere uygulanan aşılar ise, söz konusu hastalıkların oluşumunu ve riskini büyük ölçüde önlemeyi başarır. Özellikle yavru ya da yetişkin bir kediyi yeni sahiplendiyseniz uğramanız gereken ilk durak veteriner hekiminiz olmalı. Çünkü sahiplendiğiniz kedinin size rastlamadan önce kaptığı ve sizin haberdar olmadığınız bir hastalık tehlikesi söz konusu olabilir. Yavru kedilerin güncel hiçbir rahatsızlığı olmasa bile, olası hastalıklara karşı bağışıklık geliştirebilmeleri için aşılanmaları gerekir. O halde dilerseniz, sözü fazla uzatmadan sevimli dostunuzun aşı takvimi çizelgesine birlikte göz atalım. 


Yavru Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı?


Eğer bir yavru kediyi evlat edindiyseniz, veteriner hekiminizin uygulayacağı ilk işlem iç ve dış parazit olacaktır. Çünkü devamında gelecek aşıların kedinize sorunsuz şekilde yapılabilmesi için, kedinizin hiçbir şekilde paraziti ya da bir rahatsızlığı bulunmamalıdır. İç parazit ilacı oral yolla ya da iğneyle kedinize verilebilir. Dış parazit için çoğunlukla tercih edilen yöntemse, kedilerin ensesine damlatılan ilaçlardır. Verilen ilacın dozu, kedinizin ağırlığına göre belirlenir. İç ve dış parazit ilaçları verildikten sonra, kedinizin tuvaletini takipte olmalı, parazit döküp dökmediğini kontrol etmelisiniz. Sorunsuz geçen bir haftadan sonra, eğer kediniz 6. haftasını doldurduysa, ilk aşılarını yaptırmak için yeniden veteriner ziyareti yapabilirsiniz. 


Yavru kedilerin olması gereken ilk aşılar; karma, kuduz ve lösemidir. Karma ve lösemi aşıları çoğunlukla iki doz halinde yapılır. Söz konusu aşıların kedinize yapıldığı gün, kedinizde sersemleme, hafif ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Yine de bu tip belirtilerle karşılaşırsanız, veterinerinizi bilgilendirmelisiniz. Kuduz aşısının yapılması için kedilerin üçüncü ayını doldurmuş olması gerekir. Bu nedenle aşı takvimine öncelikle karma ve lösemi aşılarının ilk dozları ile başlanır. Karma aşının içerisinde solunum yolu enfeksiyonlarına ve kedi gençlik hastalığına karşı bağışıklık geliştirmeye yardımcı bileşenler bulunur. Ayrıca aşıların her biri ve dozu için 7 - 10 gün arasında bekleme süresi olmalıdır.  

evcil hayvan besleme

Yetişkin Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı? 


Yetişkin bir kediyi evlat edindiyseniz ve ona yavruyken gerekli aşılar uygulanmadıysa, kedinizin az önce sözü geçen aşıları aynı periyodu takip ederek olması gerekir. Eğer kedinizin yavruyken aşılanıp aşılanmadığını bilmiyorsanız, bağışıklık sistemini ölçen testler aracılığıyla bu sorunun yanıtını bulabilirsiniz. Kedilerin parazit ilaçlarının ya da aşılarının, her iki ayda bir yeniden tekrarlanması gerekir. Yetişkin kedilere uygulanan başka bir aşı yoktur. Ancak veteriner hekiminiz yerel salgın risklerine, kedinizin sağlık durumuna ve kullanılan aşı türlerine bağlı olarak aşıların tekrarlanması kararı alabilir. Her halükarda iki ayda bir veterinerinizi ziyaret ederek parazit aşılarını tekrarlamalı ve kedinizin genel sağlık kontrolünden geçmesini sağlamalısınız.

Dört ayaklı dostlarınız için yaptığınız veteriner ve evcil hayvan dükkanı ödemelerinde, İş Bankası Maxim​um Pati Kart​ ​ile ayrıcalıksınız. Maximum Pati Kart ile yapacağınız ödemelerde İş Bankası’nın sunduğu avantajlardan yararlanabilir, alışverişlerinizi daha keyifli ve ayrıcalıklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.