Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.06.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Bilindiği üzere KDV (Katma Değer Vergisi) 1984 yılında hayatımıza giren, mal ve hizmet tahsilatında, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği vergi türüdür. Yani bu işlem alıcı ve satıcı arasında gerçekleşir. Ancak genellikle sadece KDV bilinse de “KDV 2” olarak anılan bir vergi işlemi daha vardır. 

Peki; KDV 2 nedir, ne için gereklidir ve beyannamesi nasıl hazırlanır? Tüm bu soruların cevaplarını detaylı bir şekilde yazımızda ele aldık.

KDV 2 Beyannamesi Nedir?


KDV 2, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe alınan ve KDV tahsilatında zorluk yaşanan sektörler için uygulanmaya başlayan bir KDV beyannamesidir. 2 numaralı KDV olarak bilinir. 

Önceden de söylediğimiz gibi KDV bir tüketim vergisidir. Ülkemizde farklı sektörlerde farklı KDV oranları uygulanır. Ancak bazı durumlarda KDV ödenmesi gereken işlemi yapan taraf, KDV’yi ödeyemez. Örneğin yurt dışı merkezli çalışan yabancı bir firma, Türkiye’de vergi mükellefi olmadığı için KDV sorumluluğu tamamen hizmeti ya da ürünü satın alan tarafa yüklenir. Bu noktada başkası yerine vergi ödeyecek olan sorumlu taraf, ödeyeceği bu vergiyi KDV 2 Beyannamesi ile ilan eder. Peki, KDV 2 Beyannamesi doğru bir şekilde nasıl hazırlanmalıdır? 

KDV 2 Beyannamesi Nasıl Hazırlanır?


KDV 2 Beyannamesi hazırlamak isteyen vergi sorumlularının, Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı Katma Değer Vergisi formunu eksiksiz bir şekilde siyah ya da mavi tükenmez kalemle doldurmaları gerekir. KDV 2 Beyannamesi örneğine Gelir İdaresi Başkanlığının Beyanname Formları & Bildirimler sayfasından ulaşabilirsiniz.

Ayrıca bu beyanname, bağlı olunan vergi dairesine elden verilebileceği gibi E-Beyanname şeklinde online olarak da hazırlanabilir.
kdv2-beyannamesi 

KDV 2 Beyannamesi Ne Zaman Verilir ve Ödenir?


KDV 2 Beyannamesi, ilgili işlemin gerçekleştiği aydan bir sonraki 26’sına kadar beyan edilir ve aynı şekilde ayın 26’sına kadar ödenir. Bu zamanları atlamamak için Gelir İdaresi Başkanlığı vergi takvimini inceleyebilirsiniz. 

Peki, sayıları beyanname formuna doğru bir şekilde girebilmek için KDV 2 Beyannamesi nasıl hesaplanır?

KDV 2 Hesaplama Yolları Neler?

2 nolu KDV’nin hesaplanma yöntemi KDV 1 ile aynıdır. Sadece ödeme yükümlülüğünün değişmesi nedeniyle alıcı ve satıcı arasında bir düzenleme yapılması gerekir. Bu hesaplamalar için çeşitli KDV hesaplama uygulamaları da kullanabilirsiniz. Ama öncelikle KDV’nin temel olarak nasıl hesaplandığını bilmek sizin için yararlı olacaktır. KDV tutarı hesaplarken;

KDV’sini alacağınız tutarı tespit edin.
Yasal oranlar olan %1, %8 ya da %18’den söz konusu ürün ya da hizmet için uygun olanı seçin.
KDV’sini alacağınız tutarı, uygun KDV oranı ile çarpın. 

Örnek vermek gerekirse 200 TL olan bir ürün %18’lik vergiye tabi ise;

 200 x %18 = 36 TL KDV miktarıdır. 
 200 + 36 = 236 TL ise bu ürünün KDV dâhil fiyatıdır. 

Normalde 36 TL KDV tutarını firma KDV 1 beyannamesi ile beyan eder. Ancak firma, KDV 2 için bir hesaplama yapmak istiyorsa KDV ödeme sorumluluğu, satıcı ve alıcı arasında %90-%10 oranlarında paylaştırılır. 

Yani 200 TL’lik bir hizmete 36 TL olarak belirlenen KDV tutarı için 1/10 oranında KDV içeren bir fatura keser. Bu noktada fatura toplamı da 3,6 + 200 TL hesaplamasından 203,6 TL olur. Bu hesapta 200 TL gelir, 3,6 TL ise KDV’dir. Alıcı tarafında ise bu hesap 9/10 oranından aynı şekilde yapılır. Yani 32,4 + 200 TL hesaplaması sonucu 232,4 TL olur. Bu işlemin ardından KDV 2 Beyannamesi ile de beyan edilir. 

Vergi Ödemelerinizi İş Bankası’ndan Yapabilirsiniz


KDV 2 ödemeleriyle ilgili ayrıntıları paylaştık. Hem KDV 2 ödemesini hem de Gelir Vergisi ödeme ve IMEI harç yatırma gibi işlemleri çok daha hızlı bir şekilde halletmek istiyorsanız İş Bankası Vergi Ödeme ​sayfasından bu ödemeleri nasıl yapacağınızı detaylı bir şekilde görebilirsiniz.





Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.