Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.09.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
IP adresi, internet üzerinden herhangi bir siteye bağlanabilmek için gereken en temel unsurlar arasında yer aldığı için oldukça eski bir terimdir. IP adresleri, genellikle internet kullanıcılarının bilgilerine ulaşmayı sağlayan numaralar şeklinde algılansa da aslında çok daha önemli ve kapsamlı işlevler içerir. IP adresinin tanımını, türlerini, çalışma prensibini ve diğer ayrıntılarını öğrenerek yıllardır duyduğunuz bu kavrama dair detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

IP Adresi Nedir?


IP adresi, “İnternet Protokolü” anlamına gelir ve bilgisayarlar için aygıt belirlemeye yarayan numaralar topluluğudur. İnternete bağlanan bir aygıtın diğer aygıtlardan ayırt edilmesini sağlayan IP adresi, bilgisayarların internet üzerinden kolayca ve sorunsuz bir şekilde birbirlerine bağlanmalarını sağlar. Basitçe “cihazların internetteki kimlik numaraları” olarak tanımlanabilecek IP adresleri, noktalarla birbirinden ayrılan dört numaradan oluşur. “0.0.0.0” temeli üzerine değişik kombinasyonlarla sıralanan bu numaralar, cihazların internet ortamında bulunmalarını kolaylaştırır. Sıkça karşılaşılan IPv4 ve IPv6 ise internetin standart tabanlı çalışma metotlarının çekirdeğini oluşturur.

IP Türleri Nelerdir?


Statik IP ve dinamik IP olmak üzere iki tür IP çeşidi bulunur. Statik IP adresleri, isminden de anlaşılabileceği üzere herhangi bir değişikliğe uğramayan, daima sabit kalan IP adresleridir. Dinamik IP adresi ise internete her bağlandığınızda değişebilen, internet sağlayıcınız tarafından o an müsait olan numaraların cihazınıza tanımlanmasıyla meydana gelen IP adresleridir. Statik IP adresleri, bir yönetici tarafından manuel şekilde belirlenir ve genellikle sunucu görevi gören cihazlar için tercih edilir. Dinamik IP adresleri ise sunucu yazılımı tarafından otomatik olarak belirlenir ve internete bağlanan kullanıcıların cihazlarına atanır.

ip adresi nedir 

​IP Adresi ile İnternete Bağlanma Süreci Nasıl İşler?


IP adresinin çalışma prensibi basit sayılabilecek adımlardan oluşur. İnternet sitesi olarak bilinen adreslerin tümü aslında birer IP adresidir. Sunucu görevi gören bilgisayarlara bağlı şekilde çalışan internet siteleri de aslında temelde internete bağlanan cihazlardır. Bu yüzden internet sitelerine bağlanamadığınız anlarda sık sık sunucu hatası alırsınız. Bu durum doğrudan sizin bilgisayarınızla veya internetinizle bağlantılı değildir ve bağlanmaya çalıştığınız IP adresinin yani web sitesinin ulaşılabilir olmasını sağlayan bilgisayarlarda bir problem olduğunu gösterir.

Tüm bunlara bağlı olarak “Neden IP adresi değil de web adresi girerek internet sitelerine ulaşıyoruz?” diye düşünebilirsiniz. Bunun en temel nedeni ise IP adreslerinin karmaşık ve akılda kalıcılığının az olmasından kaynaklanır. Bu yüzden farklı farklı numaralar yerine çok daha kolay ve akılda kalıcı olan adresleri kullanarak web sitelerine her zaman daha kısa ve zahmetsiz bir yoldan ulaşabilirsiniz. Diğer yandan IP adreslerini bildiğiniz web sitelerine direkt IP numaralarını girerek de bağlanabilirsiniz.

IP Çakışması Nedir?


IP çakışması, aynı ağa bağlı iki ya da daha fazla bilgisayara aynı IP adresi atandığında meydana gelir. Aynı ağdaki bilgisayarlar aynı IP adresini kullandığında bağlantı sorunu oluşturacağı için tanımladığınız IP adresini değiştirerek bu problemi çözebilirsiniz. Örneğin; 192.168.1.20 olan IP adresini 192.168.1.30 şeklinde değiştirerek IP çakışmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca IP adresleri üzerinden web sitelerine ulaşmak kolay olsa da cihazınızı temsil eden IP adresi üzerinden sizin bilgilerinize ulaşabilmek oldukça zordur. IP adresi ile çoğu zaman yalnızca internet sağlayıcınız ve internet sağlayıcınızın bulunduğu şehir gibi kısıtlı bilgilere ulaşılabilir. Daha fazlası için yüksek bir teknik bilgiye ihtiyaç vardır.

IP adresiyle ilgili detaylara hakim olmanız, hem internete bağlanma mantığını çözmenize hem de interneti çok daha sorunsuz ve güvenli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​​