Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 23.05.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 Dakika
İnternetten satış yapmak gelecek yıllarda ticaret dünyasının en vazgeçilmezi, ticaret sürecinin ise doğal bir parçası haline gelecektir. Online ticaretin son 20 yıl içinde çok büyük bir ivme kazandığı bir gerçektir. Firmaların çoğu yüz yüze satıştan e-ticarete geçiş yapmaktadır. Satıcılar için müthiş bir potansiyeli içeren online satış, aynı zamanda girişimcilerin de faydalandığı temel kaynaklar arasında yer almaktadır. Girişimciler de doğru ve etkili adımlar atarak bir e-ticaret altyapısı kurabilir ve satışlarını internet üzerinden yapmaya başlamaktadır. Bu yazımızda internetten satış yapmak için gerekenler aşağıda detaylı olarak ifade edilmektedir.

İnternetten Satış Nasıl Yapılır?


Online satış yapmak için ilk adımda satılacak ürünün belirlenmesi gerekir. E-ticaret sektörüne girmeyi düşünen ve online ortam üzerinden maddi gelir kazanmayı isteyenler öncelikli olarak bu yolun uzun ve sabır gerektiren bir yol olduğunun bilincinde olmalı ve sonrasında ise ne satılacağını belirlemelidir. İsteğiniz başkaları tarafından üretilen ürünleri toptan alarak internetten satış yapmak mı yoksa kendi emeğinizi katarak ürettiğiniz ürünleri tüketicilere sunmak mı? Bunun yanıtını en başta ve mutlaka, sağlam adımlarla ilerleyebilmek için kendinize vermeniz gerekir. Günümüzde özellikle de kendi emeğiyle insanların hayatlarına dokunmak isteyenlerin çalışırken mutlu olduğu işler çoğunlukla hobilerinden çıkar.

Online satışta dikkat edilmesi gereken ilk unsur, yasalara uygun hareket edilmesidir. Esasında amacınız evde internetten satış yapmak bile olsa yasal bir şekilde satış gerçekleştirmek için bir şirket kurmaya özen gösterilmelidir. Çünkü şirket olmadan internetten satış yapmak yasal değildir. Şirket açtığınız durumda fatura keserek vergilerinizi ödeyebilir, üstelik kargo şirketleriyle avantajlı anlaşmalara imza atabilirsiniz. Bu sayede hem avantaj elde edebilir hem de müşterilerinizin yüksek kargo ücretlerinden şikâyetçi olmalarının önüne geçebilirsiniz. Bir şirket sahibi olduğunuzda, e- ticaret işlemlerinizi doğru ve etkin bir şekilde yönetmek üzere profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz. Bu noktada İş Bankası e-ticaret çözümleri ile tanışarak satış performansınızı yükseltebilirsiniz.

Şayet popüler olan e- ticaret pazar yerlerinde satış yapmak ya da e- mağaza açmak istiyorsanız, bunun için gereken tüm belgeleri mevcut platformların web sitelerinden öğrenebilirsiniz. İnternetten satış yaparak para kazanmak gibi e- ticaret yapıları da oldukça avantajlı olabilir. Pazarama gibi prestijli e - ticaret yapılarında satıcı olarak adınızı duyurmayı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra devletin, kendi ürünlerini tasarlayarak internet üzerinden satmak isteyen kişiler için vergi muafiyeti sunduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Söz konusu karara göre internet satışlarından elde edilen gelirin yıllık brüt asgari ücret kısmından kimi girişimciler muaf olabilir.

internetten satış yapmak 

İnternetten Satış Yapmak için Gerekenler


İnternetten satış yapmak için neler gerekli sorusunu; çoğunlukla online satış yapmak isteyen ancak henüz aklındaki sorulara yanıt bulamamış kullanıcılar sormaktadır. Siz de özellikle bu işe ilk defa girecekseniz sosyal medya platformları en büyük destekçiniz olacaktır. Marka bilinirliğinin artması ve bir müşteri kitlesinin oluşması biraz zaman gerektirdiğinden, bunu olabilecek en hızlı ve etkin şekilde sağlayabilmek için çeşitli sosyal medya platformlarını etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.

Marka kimliği oluşturma sürecinde sosyal medya içeriklerinin aktif ve düzenli bir şekilde girilmesi, kayda değer katkılar sunar. Güvendiğiniz ürünlerin bulunduğu fotoğraflar ile hedef kitleye uygun metinler yazabilir, hatta bunları dijital reklamlar ile destekleyebilirsiniz. Ancak sosyal medya platformlarından takipçi satın almak tercih edilmemesi gereken bir durumdur. Zira ceza ödeme gibi olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz ve işleriniz aksayabilir.  Bu açıdan online satış yaparak para kazanma ve kitle oluşturma konusunda organik yollara başvurmak çok daha sağlıklı olabilir. Ayrıca sizden ürün alanların olumlu geri dönüşlerini de sosyal medya platformlarında paylaşmak size duyulan güveni yükseltebilir. Bu gibi yollar kısa vadede sonuç vermese de uzun vadede güzel sonuçlar almanızı sağlayabilir.

Dükkân açmadan internetten satış gerçekleştirirken başarıyı yakalayabilmek için en kilit noktalardan biri de müşterilere değerli olduklarını hissettirmektir. Eğer spesifik bir ürünün satışını yapmayacaksanız, rakip skalanız da geniş olacaktır. Rakiplerinizden bir adım önde olmak için hedef kitlenizin duygularına temas etmeniz size fayda sağlayacaktır.  Onlara kendilerini farklı ve değerli hissettirerek rakiplerinizden ayrılmanız mümkün olacaktır.

İnternet üzerinden satış yapmak ve başarılı olabilmek için müşterilerin sordukları soruya hızla yanıt vermek, ürünlere isim ya da kod vererek sipariş aşamalarında tüketiciye kolaylık sunmak gibi ufak detaylar etkili olabilir. Hızlı kargolama gibi seçenekler de tüketicilerin oldukça sevdiği noktalar arasındadır.  Bunlara ek olarak farklı ödeme seçenekleri sunmak, paketlemeye özen göstermek ve mümkünse paketlemeyi özel kılacak kutular tasarlatmak da küçük ancak etkili bir yol olabilir. Siparişlerin yanına küçük ve samimi notlar koyabilir, ufak hediyeler ile müşterinizin kendini değerli hissetmesini sağlayabilirsiniz.

İnternetten satış yapmak üzere yeni bir iş kurmaya karar verdiğinizde, kesinlikle atlamamanız gereken nokta finansal yönetimdir. İyi bir finansal yönetim sağladığınızda sanal işletmenizin devamlılığını sürdürebilir ve uzun vadede başarılı olmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz, İş Bankası’nın yeni dijital platformu​ bu yolculukta en büyük destekçiniz olabilir.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.