Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 27.05.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Hepimiz günün birçok saatinde internet kullanıyoruz ve birçok işimizi teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet aracılığıyla yapıyoruz. Fakat internette okuduğumuz her şey doğru mu? Birçok sosyal medya platformu kullanıyor ya da haber sitesinden günlük haberleri takip ediyoruz. Doğru bilgiye uğraşmak, yalan haberlerden uzak durmak bizim için önemli bir nokta. Bu yazımızda sizinle internette doğru bilgiye erişme yollarını paylaşacağız.​

Öncelikle Haberi Doğrulayın


Sosyal medyada birçok haber okuyoruz ve çevremizle paylaşıyoruz. Çevremizdeki insanlarla doğru bilgiyi paylaşmalı, kimseyi kaygılandırmamalı veya istenmeyen sonuçlara sebep olmamalıyız. Bu yüzden bir haber okuduğunuz zaman haberi başka kaynaklar aracılığıyla araştırın. Başka kaynaklara bakmak sizin için en iyi doğrulama yöntemlerinden biri olacaktır. 

Bilginin Kaynağı Güvenilir mi?


Okuduğunuz yazıyı kim hazırladı? Kaynakları neler? Güvenilir mi? Bu üç soru çok önemli. Bu yüzden yazıyı okuduğunuz sitenin iletişim bilgileri, hakkımızda, kaynaklar kısmını kontrol etmeyi unutmayın. Eğer bu kısımda herhangi bir bilgi bulamazsanız kaynağa asla inanmamalısınız.

Sorgulayın ve Eleştirin


Çoğu kişi internette gördüğü her bilgiyi sorgulamadan doğru kabul ediyor. Fakat gördüğünüz kaynaklara hemen inanmadan mantıklı olup olmadığına bakabilirsiniz. Okuduğunuz bilgi doğru mu? Gerçekten haberin amacı insanlara bilgi vermek mi yoksa kandırmak mı? Bu noktalara dikkat etmelisiniz.

Her Habere İnanmayın


Sosyal medyada milyonlarca haber bulunuyor. Belirli basın yayın kuruluşları dışında her siteyi takip etmemeniz gerekli. Eğer takip etmek istiyorsanız da diğer haber kanallarının gördüğünüz haberi doğrulamasını beklemeniz sizin için daha iyi sonuçlar doğurabilir. 

 internetten doğru bilgi

Haberin Tarihine Bakın


Haberin saati ve tarihine dikkat etmelisiniz. Birçok zaman gündemde olan konular hakkında eski haberleri yayınlayan haber kaynakları olabiliyor. Bu durum bizi bazı konularda tereddüde düşürebiliyor. Bu yüzden haberlerin saat ve tarihini teyit ederek doğru habere ulaşabilirsiniz. 

Çevrenizdeki İnsanlarla Her Haberi Paylaşmayın


Yalan haberin sosyal medyada yayılması günümüzde oldukça yaygın. Haberin yanlış olması, insanları kandırma amacıyla paylaşılıyor olmasının ihtimali çok yüksek. Bu yüzden çevrenizdeki insanlarla paylaşmadan önce haberi doğrulamayı unutmayın. Tarihine, içeriğine dikkat edin ve diğer haber kaynaklarının da bu haberi yayınlamalarını bekleyin. Emin olduktan sonra çevrenizdeki insanlara güvenle iletebilirsiniz.

Abartılı Başlıklara ve İçeriklere Dikkat Edin


Gerçek dışı haberler veya reklamlar aracılığıyla dikkatinizi çekmek için hazırlanan içeriklerden uzak durmalısınız. Özellikle bankacılık sektörü için çok fazla e-posta ya da reklam görmekteyiz. Bu içeriklere dikkat etmelisiniz, teyit etmeden asla yanlış bir adım atmamalısınız. Doğrulayabileceğiniz güvenilir kaynaklardan doğrulayıp bu sonuca göre hareket etmelisiniz.

Site Gerçek mi?


Örneğin sosyal medyada bir haber gördünüz ve linke tıkladınız. Her gün okuduğunuz haber sitelerine benziyor ve siz de siteyi araştırmadan bu kaynağı kullanmaya devam ettiniz hatta belki de çevrenizdeki insanlarla da paylaştınız. Bu durum oldukça sakıncalı olabilir, kullandığınız internet siteleri gerçek olmayabilir. Güvenilir ve genellikle herkes tarafından tercih edilen siteleri kullanmaya özen göstermelisiniz.

İçerikleri Gerçek mi?


Okuduğunuz haberlerdeki fotoğraflar veya videolar gerçek olmayabilir. Bunu tekrar internet aracılığıyla teyit edebilirsiniz. Gerçeği yansıtmayan birçok fotoğraf ve video aracılığıyla birçok kişinin dikkatini çekebilen haberler olmuştur. Teyit etmeden kimseyle paylaşmamaya da dikkat etmelisiniz. 

Reklamlara Dikkat Edin


Bazı haber siteleri gerçek olmayan haberlerde bazı ürün ya da kurumların asılsız reklamlarını yapmakta. Ayrıca parodi hesap olarak hepimizin bildiği kavram ile bir kurum ya da kişi adına gerçek olmayan hesapları yönetebiliyorlar. Buna da dikkat etmeyi unutmayın, gördüğünüz reklamları veya parodi hesapları teyit edin. Bu sayede doğru bilgiye ulaşabilirsiniz. 


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​