Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 09.12.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Dünyada her şey değişime uğruyor. Hiç tahmin etmediğimiz olayların sonucunda hayata bakışımız, yaşam tarzımız ve daha birçok şey değişiyor. Üstelik tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınından sonra bu değişimin büyük bir hız kazandığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. 


Halihazırda son yıllarda yükselişe geçen e-ticaret bu dönemde öngörülemez bir hızla yaygınlaşarak değişimin ne denli güçlü olduğunu bize gösterdi. Öyle ki sürekli alışveriş yaptığımız fiziki mağazaları ve geleneksel ödeme yöntemlerini bile hızla geride bırakıyoruz. Yeni dönemde alternatif ve kolay ödeme yöntemleri, herkes için öncelikli hale geliyor. 

Peki, neredeyse her alışverişimizi mümkün olduğu kadar hızlı ve temassız gerçekleştirmek istediğimiz günümüz şartlarında kullanabileceğimiz ödeme sistemleri nelerdir? 

Hızlı ve Kolay: BKM Express


BKM Express, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve bankalar tarafından geliştirilen, kart bilgilerinizi iş yeri ile paylaşmadan ödeme yapma imkanı sunan ücretsiz bir ödeme sistemidir. Mesela İş Bankası kredi kartınızı bir kere tanımladıktan sonra “BKM Express ile Öde” seçeneğini işaretleyip internet üzerinden yaptığınız alışverişlere kolayca devam edebilirsiniz. 

Bu sisteme üye olma yollarını ise BKM Express sayfasından öğrenebilirsiniz. 
​ 

odeme-yontemleri

Yerli Ödeme Sistemi: TROY


TROY; banka kartı, kredi kartı ya da ön ödemeli kartların sağ alt köşesinde yer alan ve ödeme yöntemi logosu taşıyan yerli bir ödeme sistemidir. TROY logosu olan kartlar ile Türkiye’deki tüm POS cihazlarından ve Bankamatiklerden işlem yapabilir; internet alışverişlerinde de kolayca kullanabilirsiniz. 

TROY GO Güvenli Öde Uygulaması da online alışverişlerin yükseldiği bu dönemde alışverişin en kolay bir şekilde gerçekleşmesi için tasarlanmıştır. TROY logolu kartlarda yapılan internet alışverişlerinde cep telefonunuza SMS olarak size tek kullanımlık bir doğrulama kodu gönderilir ve bu sayede işlemi sadece sizin gerçekleştirilmesi sağlanır. 

Kullanışlı ve KOLAY: Dijital Cüzdan


Dijital cüzdan; banka kartı, kredi kartı ya da ön ödemeli kartların tek bir yerde tanımlandığı elektronik cüzdan sisteminin genel adıdır. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde kolay, hızlı ve kullanışlı bir yöntem olarak karşımıza çıkan dijital cüzdanlar, harcamaları yönetmek için de sıklıkla tercih edilmeye başlandı. 

Dijital cüzdan sayesinde kart sahipleri, kart bilgilerini sisteme kolay bir şekilde ekliyor ve burada saklıyor. Gerektiği takdirde güncellenebilen bu bilgiler iptal de edilebiliyor. Bu bilgiler bulut sisteminde güvenli bir şekilde saklanarak kişi alışveriş yapacağı zaman tekrar sorulmadan sistemden çekiliyor. Yani kullanıcılar en hızlı ve güvenli şekilde alışverişlerini gerçekleştirmiş oluyor. 

Bu konuda detaylı bilgi almak için “Dijital Cüzdan Nedir ve Ne İşe Yarar?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Avantajlı ve Temassız: Ödeme Uygulamaları 


Kullanıcılara kolaylık sağlayan çeşitli ödeme sistemlerinin yanında mobil uygulamaların içinde geliştirilen çeşitli uygulamalar da mevcuttur. Bu uygulamalar kullanıcıların temassız ve kolay ödeme yapmalarına yardımcı oluyor. Örneğin Petrol Ofisi’nden ya da Aytemiz istasyonlarından yapılacak benzin ya da dizel yakıt alımlarında araçtan inmeden ödeme imkanı sunuluyor. 

Araçtan inmeden yakıt alımı yapmak isteyen herkes akıllı telefonuna Maximum Mobil Uygulaması indirip farklı bankalara ait kredi kartlarını sisteme tanıtabilir. Yani bu uygulama sadece İş Bankası müşterilerine özel değil. 

Petrol Ofisi Öde Geç Uygulamasını kullanmak isteyen kişilerin sadece;

Bir kereye mahsus olarak Maximum Mobil’e araç plakalarını kaydetmeleri,
Gerekli aktivasyon işlemlerini yapmaları, 
Başvurularının alındığı ve mobil ödemenin bir sonraki günden itibaren yapılabileceği bilgisini görmeleri gerekiyor. 

Daha sonra yakıt alımı için Petrol Ofisi’ne gidildiğinde Maximum Mobil’de yer alan “Araçta Öde” ekranından “Petrol Ofisi Öde Geç” düğmesine  basıp ödeme işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Aytemiz Mobil Ödeme​ ​işlemi yapmak için ise yakıt almadan önce;

Maximum Mobil’i telefona indirip kredi kartlarını Maximum Mobil’e eklemeleri, 
Gerekli aktivasyon işlemlerini yapmaları,
Bir kereye mahsus olarak plakalarını uygulamaya kaydetmeleri gerekiyor. 

Aytemiz istasyonlarından yapılacak yakıt alımında Maximum Mobil’de yer alan Fırsatlar sekmesi üzerinden Araçta Öde menüsüne, oradan da Aytemiz Mobil Öde’ye girip araçtan inmeden ödeme işlemi tamamlanıyor. 


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.

​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​