Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 08.01.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Hayatın günlük akışında en çok kullandığımız araç ne diye sorduğumuzda birçok kişi “para” diye cevap verecektir. Gün içinde elimize birçok kez madeni ya da kağıt para geçer. Öyle ki bir şarkıda da söylendiği gibi “Belki benim kağıt param, bir şekilde döne dolaşa senin cebine girmiştir!”. Haliyle bu kadar çok kullanıcı değiştiren paralar, zaman içinde çeşitli sebeplerle hasar görebilir ya da yırtılabilir. Örneğin ufak bir dalgınlıkla pantolonun cebinde unuttuğumuz kağıt para, kendini çamaşır makinesinde bulup yırtılabilir. 

Peki, bir şekilde değerini kaybeden yırtık paraları değerlendirme yolları nelerdir? Hasarlı paralar değiştirilebilir mi? Yaptığınız herhangi bir alışveriş sonucunda, takside ya da başka bir yerde elinize hasarlı bir paraları nasıl değerlendirebileceğinizi keşfetmeye başlayalım.

Yırtık Paralar (Banknotlar) Nasıl Değiştirilir?


Öncelikle yırtık ve hasarlı banknotları değiştirmenizin mümkün olduğunu söylemek istiyoruz. Yazıları okunmayacak durumda olan, üzeri kirlenmiş, boya sıçramış ya da yırtılmış paralar, değerleri tespit edilebildiği sürece değiştirilebiliyor. 
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Türk Parasının İtibarını Koruma Mevzuatı​’na göre hasarlı, kopuk ya da zarar görmüş paraları olan kişiler bu paraları değiştirme hakkına sahip. Yırtık paraları değiştirmek için aşağıdaki basamakları takip edebilirsiniz:
   
Para değişimi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ya da bu konuyla ilgilenen bankalara gidin.
Para değişimi yapılan gişelerden işlem için numara alıp sıranızı bekleyin.
Sıranız geldiğinde kimliğinizi gişe memuruna verip değişim talebinde bulunun.
Banka görevlisi konuyla ilgili birkaç soru sorup mantıklı cevaplar alması halinde değişim işlemini hızlıca yapacaktır. ​

Yırtık/Hasarlı Para Değiştirmenin Şartları Neler?


Konuyla ilgilenen bankalar, bazı durumlarda para değişimi yapmaz. Değişimin yapılmadığı istisnai durumlar aşağıdaki gibidir: 
 
Paranın %50’sinden fazlasının kopuk ya da yırtık olması ve kopmuş olan parçanın bulunamaması.
Paranın üstündeki seri numarasının okunmayacak durumda olması.
Paranın yüzeyinin ölçümünde kullanılan “kabarit cetvelindeki” 50 kareyi doldurmaması. (Bu cetvel, dikey ve yatay olarak konumlandırılmış toplam 100 kareden oluşur.)
Para değişimi için belirtilen günlerde başvuru yapmamanız. Bankalar bu işlem için belli günler belirler. Diğer günler talebiniz onaylansa da yeni paranızı hemen alamayabilirsiniz.
 
İlgili bankaların para değişim günlerini internet üzerinden ya da bankaları arayarak öğrenebilirsiniz. 

yirtik-para

 

Bankamatik Aracılığıyla Hasarlı Para Değiştirilebilir mi? 

 
​Pratik ve hızlı kullanımlarından ötürü birçok insan Bankamatikler aracılığıyla da hasarlı/yırtık paraları değiştirebileceğini düşünüyor. Fakat günümüz teknolojisinde Bankamatikler artık hasar görmüş ya da sahte paraları ayırt edebiliyor. Bu nedenle hasarlı paraların bu işle ilgilenen bankalar aracılığıyla yasal bir şekilde değerini karşılayarak değiştirilmesini öneriyoruz. 

Madeni Paralar İçin Değişim Yapılır mı? 

 
Elinizde kağıt (banknot) ya da madeni para olması fark yaratmaz. Türk Parasının Kıymetini Koruma Mevzuatı kapsamında tüm paralar, değişim şartlarına uyduğu takdirde değiştirilebilir.

 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.