Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 16.09.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​İkinci el araç alımı söz konusu olduğunda başta hasar geçmişi olmak üzere birçok konuya dikkat etmek gerekiyor. Eskiden aracın mevcut durumu hakkında bilgi edinmek için en güvenilir yöntemlerin başında ekspertiz ve güvenilir bir usta tarafından yapılan detaylı kontroller geliyordu. Ancak Devlet Hazine Müsteşarlığı tarafından 2003 yılında kurulan Tramer sayesinde artık satın alınması düşünülen araç hakkında sigorta geçmişi sorgusu kolayca yapılabiliyor. Bu yazının devamında Tramer tarafından sağlanan sorgu hizmetleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Tramer Sorgusu Nedir?


Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ya da daha sık kullanılan kısaltmasıyla Tramer, motorlu taşıtlara dair tüm sigorta bilgilerini bünyesinde barındırıyor. Bu kurumdan sağlanan bilgiler sayesinde başta alım-satım işlemleri olmak üzere motorlu taşıtlar özelinde meydana gelebilecek kötü niyetli girişimlerin rahatlıkla önüne geçilebiliyor. Tramer bünyesinde toplanan veriler aracılığıyla aynı zamanda fiyatlandırma konusunda daha net kararların alınabilmesi de mümkün hale geliyor.

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin veri bankası, kamuya açık tutuluyor. Dolayısıyla isteyen herkes, herhangi bir resmi izne ihtiyaç duymadan farklı kanalları kullanarak çeşitli sorgulamalar yapabiliyor. Tramer sorgusu, özellikle ikinci el araç satın alma aşamasında bireylere ciddi anlamda kolaylık sağlıyor. Çünkü kurumun veritabanı, motorlu taşıtların sigorta kaydı geçmişi hakkında en doğru bilgilerin edinilebileceği güvenilir bir kaynak niteliği taşıyor. 

SBM sistemi ile mağdur bilgileri, trafik poliçesi, kasko ve kaza tespit tutanağı sorgulamaları yapabilirsiniz. Ayrıca ikinci el araç sahibi olma arifesindeki otomobil tutkunları, araç hasar kaydı ile zararın miktarı ve sebebi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için de Tramer’e sıkça başvuruyor.

Araç Hasar Kaydı Nedir?


Tramer’de en sık sorgusu yapılan konuların başında araç hasar kaydı geliyor. Bir motorlu taşıt bünyesinde kaza sonucu oluşan maddi zarar, sigorta poliçesi kapsamı doğrultusunda karşılanabiliyor. Kayıt altına alınmış hasarlar, aracın yalnızca piyasa değerini etkilemekle kalmayıp kasko poliçesi fiyatlarında da değişkenliğe sebep olabiliyor. Yani hasar oranı arttıkça, kasko poliçesi için talep edilen fiyat yükseliyor.
İkinci el araçlar, sigorta şirketleri tarafından hasar oranlarına bakılarak farklı kategorilerde değerlendiriliyor. Kaza sonucunda onarım masrafları aracın piyasa değerine yaklaşıyorsa ya da bu meblağı aşıyorsa, araç tam hasarlı kabul ediliyor. Sigortacılık sektöründe, bir aracın tam hasarlı sayılabilmesi poliçe şartlarına göre değişebiliyor. Mesela hasar oranı araç tipine ve piyasa koşullarına göre %45 ile %70 oranları arasında değişim göstererek tam hasarlı kabul edilebiliyor. Bu tarz araçların, gerek yolcu ve sürücü güvenliği gerekse de ekonomik nedenlerle trafiğe tekrar çıkmaları uygun bulunmuyor.
Dolayısıyla almayı planladığınız ikinci el aracın hasar kaydını Tramer üzerinden sorgulayarak bu gibi durumlarda oluşabilecek maddi kayıpların önüne rahatlıkla geçebilirsiniz. Çünkü sorgu esnasında iletilen bilgiler, doğrudan aracın geçmiş dönemde kayıt altına alınmış raporları derlenerek oluşturuluyor. Uygulama bu yönüyle satıcının alıcıya, kasıtlı olsun ya da olmasın, hatalı bilgilendirme yapma olasılığını ortadan kaldırıyor.

araç hasar haydı tramer sorgulama

Tramer Sorgusu Nasıl Yapılır?


Tüm operatörleri kapsayan SMS projesiyle kullanıcılar, kısa mesaj göndererek hasar geçmişini, araç detay bilgilerini, eksper raporuna göre değişimi gerçekleşen parçalarını 5664’e SMS göndererek sorgulayabilir. SMS sorgulama hizmeti ücretlidir.

Başta araç hasar kaydı olmak üzere Tramer üzerinden sorgulama yapmak için kısa mesaj hizmetinden yararlanabilirsiniz. Eğer trafik poliçesi sorgulaması yapmak istiyorsanız, “TRAFİK” yazıp 5664’e SMS atabilirsiniz. Kasko bilgilerini edinmek için “KASKO” yazıp aynı numaraya sorgu atabilirsiniz. Aracın hasar kaydı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, plaka bilgisini yazarak 5664’e mesaj gönderebiliyor. Aracın plaka bilgisi değişmiş olsa bile sorgulama yapılan araca ait SBM kayıtlarında mevcut olan tüm hasar geçmişi SMS ile kullanıcıya iletilebiliyor. Mağdur bilgisi sorgulama işlemi ise “MAGDUR” yazılıp 5664’e mesaj gönderilerek kolayca yapılabiliyor.

SMS yoluyla gerçekleştirilen poliçe, kasko, hasar kaydı sorgularında yukarıdaki komutlardan sonra bir boşluk bırakılması ve araç plakasının tam olarak yazılması gerekiyor. Mağdur bilgisinin edinilebilmesi içinse komutun ardından yine bir boşluk bırakılarak TC kimlik numarasının yazılması zorunlu tutuluyor. Eksper raporu olan kazalarda değişen parçaları öğrenmek için “PARCA” boşluk “PLAKA” boşluk “HASAR TARIHI” yazıp 5664’e göndererek detaylı sorgulama yapılabiliyor.

Tramer sorgularınızı dilerseniz 11890 ile çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntem ile SBM üzerinden gerekli bilgiler alınarak hem sözlü hem de SMS yoluyla tarafınıza gerekli bilgilendirme sağlanabiliyor. Bu yöntem ile gerçekleştirdiğiniz sorgulama işlemleri için dakika başına belli bir tutarda ücretlendirme yapılıyor.

Arabanızla ilgili harcama kontrollerinizin tamamı İşCep'te! MTV ödemelerinizi, trafik cezası ödemelerinizi, HGS yüklemelerinizi ve otomobilinizle ilgili tüm harcamalarınızı takip edebileceğiniz İşCep Aracım sekmesi ile akıllı telefonunuzda sizi bekliyor.

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​