Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.11.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Son yıllarda evden satış yapanların oranı büyük ölçüde arttı. Özellikle ev hanımları internetten satış yaparak hem keyif aldıkları işleri yapıyor hem de para kazanıyor. Evde ürettikleri ürünleri satıp para kazananlar 17.11.2020 tarihinde 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kanuna göre vergi muafiyetinden faydalanabiliyor fakat bunun için bazı şartları yerine getirmeleri gerekiyor. İnternetten satış vergi muafiyeti için yapılması gerekenleri, vergi muafiyetinin ne olduğunu ve İş Bankası’nın vergi muafiyeti için evden üretim yapanlara sunduğu ayrıcalıkları sizin için derledik.

Evden Satışta Vergi Muafiyeti Nedir?


İnternette satış yaparken vergi muafiyetinden, bir iş yeri açmadan kendi eviden ürettiği satan işletmeler yararlanabiliyor. Sanayi tipi ve seri üretim yapan herhangi bir alet kullanılmadan yapılan, tamamen el emeğine dayanan işler kanun kapsamında vergiden muaf tutulabiliyor.

Vergi avantajından yararlanmanın belli şartları var. Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi aldıktan sonra İş Bankası İlk Ticarim Hesabı açarak internet üzerinden yaptığınız satışlarınızdan hesabınıza gelen tutarlar için vergi muafiyetinden yararlanabilirsiniz. İş Bankası, İlk Ticarim Hesabı ile sizin adınıza vergi ödemelerini gerçekleştirip işlerinizi kolaylaştırmak için yanınızda. İlk Ticarim Hesabı ile siz de gönül rahatlığıyla işletmenizle ilgilenebilirsiniz.
evden satış yapmak

Evden Satışta Vergi Muafiyetinden Nasıl Yararlanılır?


İnternet satışında vergi muafiyeti Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunun dokuzuncu maddesinin on numaralı bendi 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre online satışta vergi muafiyetinden faydalanabilmek için kişinin Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alması gerekiyor. Belgeyi aldıktan sonra ise Türkiye Cumhuriyeti’nde kurulmuş bankaların birinde ticari hesap açılması şart. Hesap açıldıktan sonra evden satış yapan kişinin tüm kazancını bu hesap üzerinden yürütmesi de gerekli. 

Müşteriler online alışveriş yaptıklarında kazanç açılan ticari hesaba geliyor. Böylece banka işletme adına ödenmesi gereken indirimli vergileri hesaplıyor ve aylık düzenli vergi ödemesi gerçekleştiriyor. Bu sayede evden satış yapanlar vergi muafiyetinden faydalanıp indirimli vergi tutarlarının düzenli ödemesini zahmetsizce gerçekleştirebiliyor.

Evden satışta vergi muafiyetinden faydalanılan süreçte elde edilen yıllık kazanç kontrol ediliyor. Belli bir sınırın üstüne çıkıldığında vergi muafiyeti son buluyor. Bu sınır her yıl için ayrı hesaplanmaktadır. Kanun maddesi kapsamında 2021 yılı için 240 bin TL olarak belirlenen sınır aşıldığında internet satışı yapan kişi gerçek usulde vergilendirilmeye başlar. Bu sınır aşıldığında kişinin tekrar muafiyetten faydalanması mümkün olmaz.

İlk Ticarim Hesabı ile İş Bankası Hep Yanınızda


İş Bankası’nın sunduğu evden satış yapanlar için özel İlk Ticarim Hesabı, sizin adınıza vergi ödemelerini gerçekleştirir. Bu hesap Türkiye genelindeki İş Bankası şubelerinden kolayca ve hızlıca açılabiliyor. İnternetten satış yapanlar bu hesap üzerinden tüm gelirlerinin indirimli vergi kesintisini ekstra çaba göstermeden ödeyebiliyor. 

Aylık havale ve EFT gelirlerinizin indirimli vergi kesintisini İş Bankası sizin adınıza hesaplar. Takip eden bir sonraki ayda ise sizin adınıza vergi dairesine aktarılır. İlk Ticarim Hesabı ayrıcalığından faydalanmak için başvuru sırasında vergi muafiyeti belgesini almış olmanız gerekli. 

İş Bankası, sosyal medyayı ve online alışveriş platformlarını el emeği ürünler üretip satış yapanlar için son derece önemli bir mecra olarak görüyor ve bu mecra içerisinde yer alan küçük işletmelerin her an yanında oluyor. Örneğin; kartlı tahsilat gerçekleştirmek isteyenler için POS cihazı da verebiliyor. Böylece tahsilatlar tek bir cihazdan ve tüm banka kartlarıyla gerçekleştirilebiliyor. Bu aşamada farklı bankalar için taksit programlarına da erişim sağlanıyor. Böylece işletme sahipleri memnun olurken müşterilerin de memnuniyetine katkı sunuluyor.

Kaynak: https://www.gib.gov.tr/node/85737

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​