Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 25.03.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Yoğun iş hayatının ve koşuşturmacayla geçen zamanların ardından sağlığımızı korumak ve çevremizdeki kişilerin de sağlığını korumasına yardımcı olmak için evden çıkmadığımız, tüm işlerimizi evden hallettiğimiz ve biraz da olsa kendimize daha fazla vakit ayırabildiğimiz şu günlerde yapılacak en keyifli ve bilgilendirici faaliyetin kişisel gelişim yolculuğumuzun temel taşı olan “kitap okuma” eylemi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle İş Bankası blog olarak sizlere evden geçirdiğiniz vakitleri güzelleştirmek ve kendinizi keşfetmeye yardımcı olacak 6 İş Bankası Kültür Yayınları kitap önerisi hazırladık.​


Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Tarihine Göz Atalım


Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 1956 yılında Hasan Âli Yücel tarafından kuruldu. Hasan Âli Yücel, Milli Eğitim Bakanlığı döneminde başlattığı “dünya klasikleri”nin dilimize kazandırılması ve yaygın olarak okunması çalışmasından aldığı hız ve birikimiyle, Türkiye İş Bankası’ndan aldığı gücü birleştirerek, ülkemizin önemli ve köklü yayınevlerinden birini kurdu. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları dünya klasiklerini Türkçeye kazandırma hedefiyle çıktığı yolda öyle başarılı bir çizgi yakaladı ki birçok türde ve dilde eserin Türkçenin eşsiz fonetiği ile buluşmasını sağladı. Şu an Dünya ve Türk Edebiyatı’nın önemli eserlerini türü fark etmeksizin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan okuyabiliyor; çocuk kitapları, Atatürk kitapları, tarih kitapları, sanat tarihi kitapları, araştırma-inceleme kitapları gibi akademik değeri olan kitaplara da ulaşabiliyoruz.

1- Dostoyevski, Beyaz Geceler


Aşkı anlatan en nahif, en güzel roman olarak adlandırabiliriz Beyaz Geceler’i. Beyaz Geceler, Moskova’nın 5 gün boyunca hiç güneşin batmadığı haziran ayında Nastenka ve Hayalperest arasındaki dostluğu, aşkı, yakınlaşmayı ve romantizmi bize anlatıyor. Çabucak bitireceğiniz ancak etkisini uzun zaman hissedeceğiniz bu roman İş Bankası Kültür Yayınları farkıyla sizleri bekliyor.

beyaz geceler kitabı

2- Anthony Burgess, Otomatik Portakal


Kitabı kadar filminin de ses getirdiği Otomatik Portakal, şiddet merkezli bir eğitim ve ıslah sisteminin aslında kendini doğurduğunu ve şiddetin sadece şiddetin alt yapısını hazırladığını anlatan eleştirel, fazla gerçek, deneysel ve biraz da olsa rahatsız edici bir roman. “Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum.” diyen Anthony Burgess, bu kitabı ile insanları iyiliğin yapıcı gücüne ve kendi potansiyelini keşfetmeye yönlendiriyor.

Otomatik Portakal kitabı

3-William Shakespeare, Romeo ve Juliet


Tiyatro severler buraya Bahar ayına merhaba dediğimiz, doğanın ve ruhumuzun hareketlendiği nisan ayında tutkularının peşinden gitmeyi kim istemez? Tutkunun en belirgin duygu olarak ön plana çıktığı Romeo ve Juliet oyunu nisan ayı kitap önerimizi olarak 2020 kütüphanesindeki yerini alıyor. 

“Şiddetle başlayan hazlar, şiddetle son bulurlar.
Ölümleri olur zaferleri.
Öpüşürken yok olan ateş ile barut gibi.”

Romeo ve Juliet kitabı

4- Anton Pavloviç Çehov, Altıncı Koğuş


Öykü denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri de Çehov’dur. Çehov; öykü türü için attığı adımlar, getirdiği yenilikler ve gösterdiği özveri bugünkü öykünün temellerini oluşturmuştur. Çehov’un Altıncı Koğuş kitabı novella niteliğindedir. Rusya’nın ve ülkenin sorunlarıyla ilgilenmek yerine onları uzaktan izlemeyi tercih eden elit Rus aydınının “deliliği”nin simgesidir adeta. Bir taşra kasabasındaki akıl hastanesinde geçen Altıncı Koğuş, eğitimli bir hasta olan İvan Dmitriç ile Doktor Andrey Yefimıç arasındaki felsefi tartışmayı bizlere sunar.

Altıncı Koğuş kitabı

5- Samipaşazade Sezai – Küçük Şeyler


Türk Edebiyatı klasiklerinde adından sıkma söz ettiren Samipaşazade Sezai’nin Küçük Şeyler romanı Küçük Şeyler sıradan insanın başına gelmesi muhtemel sıradan olayları, acıları, ümitleri, hayal kırıklıklarını, yani kimi hayat gerçeklerini ve bu gerçekler karşısında yaşanan duyguları ele alıyor. Ağaçların kesilmesine üzüntü duymamız, kuş sesleriyle neşelenip aşk uğruna acı çekmemiz, bir tebessümle umutlanıp kurduğumuz hayallerin yıkılıvermesi gibi olağan ama okuru derinden etkilemeyi başaran hikâyelerdir bunlar. Türk edebiyatına modern anlamda hikâyenin ilk örneklerini kazandıran Samipaşazade Sezai, Küçük Şeyler için yazdığı önsözde, neyin anlatıldığının değil, nasıl anlatıldığının önemli olduğunu vurgulayarak hikâyenin gücünün ayrıntıda gizli olduğunu ve güzel yazıldığı sürece basit konuların da önem kazanacağını söyler.

Küçük Şeyler Kitabı

6- Stefan Zweig, Olağanüstü Bir Gece


Kitaplarıyla adından sıkça söz ettiren Stefan Zweig’in bu romanındaki “merak” duygusu sizi hemen etkisi altına alacak. Olağanüstü Bir Gece, seçkin bir burjuva olarak rahat ve tasasız varoluşunu sürdürürken giderek duyarsızlaşan bir adamın hayatındaki dönüştürücü deneyimin hikâyesidir. 

İş Bankası Kültür Yayınları’nın bütün kitaplarına www.iskultur.com.tr​ ‘den ulaşabilirsiniz.

Olağan Üstü bir gece kitabı


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. B​u nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​​​​​​​