Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 16.11.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Kaza geliyorum demez. Özellikle de ev kazaları, kimi zaman beklenmedik sorunlara neden olabilir. Yazımızı okuyarak en çok görülen ev kazaları nelerdir, bu kazalardan korunmak için neler yapmak gerekir öğrenebilirsiniz. 

En Çok Görülen Ev Kazaları Nelerdir?


Evde yaşanan ev kazaları, küçük dikkatsizlikler ve evdeki eşyaların yanlış ya da düzensiz bir şekilde yerleştirilmesi gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu kazalar, kimi zaman yetişkinler, kimi zaman da çocuklar tarafından gerçekleştiriliyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklar, bebekler ve yaşlılar bu kazalardan en çok etkilenen kişiler oluyor. 

Evde olabilecek ev kazaları en çok banyo, mutfak, oturma odası, bahçenin yanı sıra evin merdivenli kısımlarında yaşanıyor. Peki, en çok görülen ev kazaları nelerdir? 

Takılarak ya da kayarak düşme, 
Çarpma, 
Zehirlenme, 
Boğulma, 
Yanma,
Kesici aletler nedeniyle yaralanmalar, en çok görülen ev kazaları arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

Bu kazalar sonucu vücutta kırıklar, çatlaklar, morarmalar, kesikler ve çeşitli yaralar meydana geliyor. Kimi zaman küçük bir kesikle atlatılabilen bu kazalar kimi zamansa ölümcül tehlikeler oluşturabiliyor. Bu nedenle kazalardan korunma yöntemleri ekstra önem taşıyor. 

ev kazalarini onleme 
​ ​

Ev Kazalarında Alabileceğiniz Önlemler


Kazalardan korunma yöntemleri, hayatınızı olumsuz şekilde etkileyecek ve beklenmedik  sorunlara yol açacak ev kazalarının ortaya çıkma riskini en aza indirgiyor. En çok rastlanılan ev kazaları ve önlemleri listemizi dikkate alarak ortaya çıkabilecek kazaları engelleyebilirsiniz. 

Takılarak ya da Kayarak Düşmelere ve Çarpmalara Karşı Alınabilecek Önlemler


Takılıp düşme sorununu ortadan kaldırmak için zeminde fazladan bir eşya olmamalı. Pek çok kazanın yerde kalmış bir terlik, oyuncak ya da kaygan bir paket kağıdı yüzünden yaşandığını unutmamalısınız. 
Takılarak düşülen kazaların pek çoğu, yetersiz ışık nedeniyle kişinin önündeki bir eşyayı görememesi yüzünden gerçekleşiyor. Bu nedenle elektrik düğmelerinin özellikle gece kalktığınızda ulaşabilir bir yerde olması ya da gece lambası kullanmak oldukça önemli. 
İnce halılar ya da kilimler kaymaya çok müsait olduğundan altlarına bir kaydırmaz yerleştirmelisiniz. 
​Pencerelerin, merdivenlerin ya da balkonun yakınında özellikle çocukların takılacağı ya da üzerine çıkabilecekleri mobilyalar bırakmamalısınız. 
Mobilyalarınızı yerleştirirken odada rahatça hareket edecek alanlar bırakmaya özen göstermelisiniz. Eviniz küçükse daha az mobilya tercih etmek de olası kazaların yaşanmasının önüne geçiyor. 
Küçük çocuklarınız varsa köşeleri sivri mobilyalarınızı koruyucu kenar takarak tehlike riskini en aza indirebilirsiniz. 
Pencerelerinize güvenlik kilitleri, merdiven başlarına da kapılar takarak çocukların düşme riskini ortadan kaldırmalısınız. 
Duşakabin ya da küvet zemini için kaymayı engelleyen paspaslar satın alabilirsiniz. Özellikle evin yaşça büyük bireyleri için küvet ya da duşakabin içlerine tutunma barları monte edebilirsiniz. 
Banyodan sonra yerleri ıslak bırakmamalı, hızlıca kurulamalısınız. 
 

Zehirlenme ve Boğulmalara Karşı Alınabilecek Önlemler


Bebekler bilinçli hareket edemediğinden boğulma ve zehirlenme gibi kazaların yaşanmaması için özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Bebeğinizin yatağında oyuncak ve yabancı madde bulundurmamalı, koparıp yutulacak materyaller içeren aksesuar ya da oyuncakları uzak tutmalısınız. 
Küçük çocukları banyo yaparken tek başına bırakmamalı, banyo esnasında onlara yardımcı olmalısınız.  
Bahçenizde havuzunu varsa ya da şişme havuz kullanıyorsanız çocuğunuzu havuz içinde tek başına bırakmamalısınız. 
Temizlik için kullandığınız kimyasal ürünlerden ilaçlara, makyaj malzemelerinden kremlere kadar çocuklara zarar verip zehirleyecek tüm maddeleri onların ulaşamayacağı yerlerde saklamalısınız. 
Ağır kimyasal içeren ve kokularıyla zehirlenmelere yol açacak ürünleri kullanmamalısınız. Bu tip bir ürünü kullanmak zorunda olduğunuzda ise evinizi iyice havalandırmalısınız. 

Yangın ve Elektrik Kazalarına Karşı Alınabilecek Önlemler


Evinize yangın alarmı, duman dedektörü taktırmalısınız. Yangın tehlikesine karşı mutlaka bir yangın söndürücü bulundurmalısınız. 
Yanıcı maddeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutmalısınız.
Yatmadan önce yanan mumların tümünü söndürmelisiniz. Mumları perde gibi kolay tutuşabilecek tekstil ürünlerinden uzak tutmalısınız. 
Kullanmadığınız tüm elektronik aletlerin fişlerini çekmelisiniz. 
Prizlere kapak takmalısınız. Çocukların prizler ya da elektrik kabloları ile doğrudan temas etmesini engellemelisiniz.  
Koruyucusu yıpranmış kabloları, yerinden çıkmış, kabloları görünen prizleri yenilemelisiniz.  
Gaz kokusu aldığınızda doğal gazı kapatıp bir yetkili ile iletişime geçmelisiniz. 
Yangın ve elektrik kazaları size olduğu kadar evinize de zarar verebileceğinden olası kazalar için konut sigortası yaptırmayı ertelememelisiniz. 

Kesici ve Zarar Verici Alet Kazalarına Karşı Alınabilecek Önlemler


Mutfaktaki bıçakları ve diğer kesici, delici aletleri güvenli, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklamalısınız. 
Mutfakta birkaç kişi yemek hazırlıyorsanız elinizde bıçak varken hareket halinde olmamalı, bıçağınızı sadece tezgahtayken elinizde tutmalısınız.  
Oturma odasında meyve soyma, maket bıçağı gibi keskin aletlerle paket açma vb. işlerinizin ardından soyma işleminin ardından kesici aletleri yerlerine kaldırmayı unutmamalısınız. 
İğne, raptiye gibi zarar verici ürünler ile işiniz bittikten sonra mutlaka kapalı bir kutu ya da çantaya kaldırdığınızdan emin olmalısınız. 
Dikiş ve tamir kutunuzu çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza etmelisiniz. 
Silahınız varsa içinde mermi bulundurmamalı, emniyetini daima kapalı tutmalısınız. Ayrıca silahınızı çocukların göremeyeceği yerlerde saklamalısınız. 

Ev kazaları ve alınacak önlemler hakkında tüm detayları öğrendiğiniz. Şimdi sıra ailenizin diğer üyelerini de bilinçlendirip harekete geçmekte. Ev kazalarının ardından doğal afetlerden korunmak için önlemler​ konusunda da bilgi edinerek hem kendinizi hem de ailenizi koruyabilirsiniz. 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.