Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 03.03.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Hayatta tatmin edici başarılar elde etmek elbette ki herkesin isteklerinden biri. Bu yüzden birçok kişi başarılı olmanın sırlarını keşfetme peşinde. Başarılı olmak hangi etkenlere bağlı, çok çalışmak yeterli mi ya da hangi konuya öncelik vermeliyiz, sıklıkla sorulan sorular arasında. 

Evet, hayatta yükselmek ve başarılı olmanın temeli genelde çok çalışmak gibi algılansa da asla göz ardı edilmemesi gereken kısım; insanlarla doğru ve etkili bir şekilde iletişim kurmayı bilmek. Bu durum için iletişim yeteneğinin gücü de diyebiliriz. Peki, doğru bir şekilde iletişim kurabilmek adına neler yapabiliriz? Bu konuda benimsememiz gereken evrensel kurallar neler, beraber keşfedelim. 

Etkili İletişim Nedir?


İletişim, var olduğumuz andan itibaren hayatımızın olmazsa olmazı. Hatta bir araya gelmemiz, beraber yaşamamız için önemli bir gereklilik. Etkili iletişim ise hayatın her alanında, sağlıklı iletişim kurabilmeyi kendimizi doğru bir şekilde ifade ederken karşımızdakini de doğru şekilde anlayabilme becerisidir. 

O halde, hayattaki başarı basamaklarını adım adım tırmanmamızı sağlayacak olan etkili iletişim tekniklerine göz atmaya başlayalım. 

 iletişim yöntemleri

Etkili İletişim Kurmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler


Şunu unutmamak gerekir ki iletişimin temel ögeleri; gönderici, alıcı ve iletidir. Bu noktada iletişimin düzgün ilerlemesinde de göndericinin payı çok büyük. Gönderici ilettiği konu hakkında bilgili, tecrübe sahibi olmalı, bunun yanında, en doğru zamanı ve mekanı seçerek karşısındaki kişiye iletmeli. 

Hoşgörülü ve Önyargısız Davranın


Hoşgörülü ve önyargısız olmak, iletişimi pürüzsüz bir şekilde sürdürmeniz için ilk adım. Çünkü karşınızdaki kişilerle iletişim kurarken hoşgörülü ve onlar hakkında çeşitli önyargılardan arınmış olmanız süreci çok daha kolaylaştırır. Karşılıklı olarak yapıcı tavırlar sergilemenizi sağlar. 

İyi Bir Dinleyici Olun


İletişim kurarken yapılabilen en büyük hatalardan birisi insanları tam olarak dinlememek ve tek yönlü bir diyalog yani monolog gerçekleştirmek. Kariyerinizde ilerlerken de her zaman işinize yarayacak olan bu özelliği geliştirmeniz gerekiyor. Çünkü iyi bir dinleyici olmak; sadece ağızlarından çıkan cümleleri duymak anlamına gelmiyor. Karşınızdaki insanın beden dili, ses tonu, jest ve mimiklerine dikkat edip anlatılmak isteneni daha derinden anlamalısınız. 

iyi bir dinleyici olmak

Beden Dilini Doğru Kullanmaya Özen Gösterin


Bazen sustuğumuzda bile beden dilimiz bizi ele verir. Yani, vücut dili için en az ağzımızdan çıkan cümleler kadar önemli diyebiliriz. Bu nedenle hayatta başarıyı yakalamak istiyorsanız özellikle önemli konuşmalar yaparken beden dilinizle seçtiğiniz kelimelerin uyumlu olmasına ve birbirini tamamlamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü söyledikleriniz kadar söylemedikleriniz de fazlasıyla önemli. 

Empati Kurmanın İletişimin Temeli Olduğunu Unutmayın


Farkındayız, zaman zaman bu çok zorlaşsa da hiçbir zaman empati kurmayı bırakmayın. Empati kurma beceriniz zayıfsa her ne kadar insanları dinleseniz ve onlara saygı duysanız bile iletişimin bir yönü zayıf kalır ayrıca sürdürülebilir olmaz. Ve hayatın bazı noktalarında bu konu mutlaka karşınıza çıkar. 

Eleştirilere Açık Olmanın Olumlu Getirilerini Düşünün 


Unutmayın ki doğru noktalara parmak basan yapıcı eleştiriciler, sizin de gelişiminize katkıda bulunur. Bu nedenle eleştirilere kulağınızı tıkamadan iletişim sürdürmeye özen gösterin. Bu durum sizi hayatın her alanında bir adım ileri taşıyacaktır. 

Hayatın farklı alanlarında sizi ileriye taşıyacağına inandığımız, doğru iletişim kurmak için gerekli olan özellikleri yazımızda paylaştık. Edindiğiniz tecrübelerle her alanda başarı basamaklarını hızla tırmanmanızı diliyoruz!

​​"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. B​u nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​​​​​