Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 26.07.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
​Gerek satıcılar gerekse müşteriler için her geçen gün daha fazla dijitale evrilen e-ticaret sektörünün gelişiminde yapay zekanın da önemli bir rolü bulunur. E-ticaret ve yapay zeka arasındaki ilişkiyi merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Yapay Zekanın Faydaları Nelerdir?


Yapay zeka (AI) aslında çok da yeni bir kavram sayılmaz. 1950’li yıllarda hayatımıza giren ve özellikle son yıllarda büyük bir hızla gelişen yapay zeka teknolojisi, hayatın her alanında kendisini hissettirmeye başladı. Günümüzde yapay zeka, dijital aygıtların güncel girdilere uyum sağlamasına, deneyimden bilgi edinmesine ve insani görevleri gerçekleştirmesine olanak tanır.

Yapay zeka kavramına sahip sistemler, doğal bir dil işleme ve derin öğrenme becerisine sahiptir. Yapay zeka teknolojisini kullanan bilgisayarlar, çok fazla veri işleyebilir ve bu verileri bazı görevleri yerine getirmek için kullanabilir. Yenilikçi teknolojileri hem operasyonel süreçlerde hem de müşteri deneyimini iyileştirmede kullanan e-ticaret sektörü, yapay zekayı da hemen sahiplendi. E-ticaret gelişmeleri arasında yapay zekadan güç alan yenilikler sıklıkla gündeme gelir oldu.​

E-Ticarette Yapay Zeka Kullanımı Ne Tür Faydalar Sağlar?


İnternetten satış yapmak, sadece yeni nesil girişimler için değil, köklü firmalar için de kaçınılmaz bir gereklilik. Bu da dijital dönüşüm süreçlerini ve dolayısıyla yapay zeka uygulamalarını kaçınılmaz hale getirdi. İnternetten satışta yapay zeka kullanımının bu derece önemli olmasının ardında firmalara sunduğu faydalar bulunur. E-ticaret süreçlerinde yapay zeka kullanmanın en önemli beş faydası aşağıdaki gibidir:

Yapay zeka, iç ve dış operasyonları optimize etmeye yardımcı olur.
Yapay zeka ile geliştirilen otomasyon odaklı sistemler, çalışanların rutin işlerini üstlenerek verimini artırır.
Yapay zeka ve makine öğrenmesinden faydalanan satıcılar, verilerden güç alarak ürün geliştirmeden fiyatlandırmaya farklı süreçlerde daha doğru karar verebilir.
Yapay zeka, müşteriler için kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimini mümkün kılarak satışların artmasına katkıda bulunur.
Online satış ile uğraşanlar potansiyel hedef kitlelerini tespit etmek ve onlara ulaşmak için yapay zekayı kullanabilir.

eticarette yapay zeka

Yapay Zekanın E-Ticarette Kullanım Alanları Nelerdir?


​Giderek hareketlenen e-ticaret sektöründe müşteriye ulaşmak zorlaştıkça yapay zekanın gücünü, operasyon ve pazarlama süreçlerine dahil etmek daha da önemli hale geldi. Dolayısıyla yenilikçi kullanım alanları doğdu. Yapay zekanın e-ticaretteki kullanım alanlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:


1.

Öneri sistemleri

​Yapay zeka teknolojileri sayesinde kullanıcı aramalarında en ilgili, en doğru sonuçların görüntülenmesi sağlanır. Bu da, müşteri memnuniyetini ve satışları artıran bir unsurdur. Öneri sistemleri ile kullanıcıya sadece aradığı ürünü değil, aradığı ürüne en yakın alternatif ürünlerin önerisini de sunabilirsiniz.​



2.

Chatbot

​E-ticaret sitenizin müşterilerinize kesintisiz şekilde hizmet ve destek sunabilmesi için chatbot’lardan faydalanabilirsiniz. E-ticaret sitenizde kullanacağınız chatbot, yani sohbet robotları ile müşterilerin sorunlarını dijital ortamda çözmesine yardımcı olabilirsiniz.​



3.

Sesli asistan özelliği

​Sesli asistanlar, kullanıcının sesli komutlarla iletişim kurabilmesine olanak tanır. Bu hizmetin sorunsuz çalışması için site verilerinin Google aramaları ile senkronize çalışması gerekir. Konum, fiyatlandırma bilgilerinizi ve ürünlerinizi sesli arama ile uyumlu hale getirmeniz durumunda e-ticaret sitenizin trafiği önemli ölçüde artış gösterir.​



4.

Dijital stok takibi ve tahmini

​E-ticaret sitelerinde stok takibi gibi operasyonel süreçler de yapay zeka sayesinde otomatik olarak gerçekleşebilir. Dahası yapay zeka sayesinde bir ürünün yakın gelecekte ne kadar satılabileceğine dair tahminlere de erişebilrisiniz. Böylelikle stok sorunu yaşamadan dijital satış işlemlerinizin devamlılığını sağlayabilirsiniz.​



E-Ticaret Yapmak İş Bankası İle Çok Kolay!


E-ticaret alanında ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri Türkiye İş Bankası güvencesiyle alabilirsiniz. Sanal POS hizmetinden Linkle Tahsilata kadar pek çok hizmet ile elektronik ticaret ile ilgili iş süreçlerinize kolaylık katabilirsiniz. Ayrıca, e-çözüm uygulamasıyla  elektronik fatura, ekstre ve imza hizmetlerinden faydalanabilir, ödeme ve tahsilat işlemlerinizi hızla ve güvenle gerçekleştirebilirsiniz.

Henüz yolun başında bir girişimci misiniz? Kendi e-ticaret sitenizi nasıl kurmak nasıl bir yol izleyeceğinizi merak ediyorsanız için bu yazımızdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca İş’te KOBİ tarafından sunulan e-ticaret eğitimleri de bilinçli ve doğru adımlar atmanıza yardımcı olur. Çok sayıda eğitim seçeneği sunan İş’te KOBİ​ sayesinde e-ticarete dair dilediğiniz konularda eğitim alarak yetkinleşebilirsiniz.


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.