Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 08.07.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Ülke ekonomileri, küresel gelişmelerden etkilenebilen yapılardır. 1961 yılından beri varlığını sürdüren OECD, bir organizasyon olarak bu süreçleri yakından takip eden ve gerekli konularda harekete geçen bir oluşumdur. Belirli periyotlar ile yayımlanan OECD verileri ile gerek ülke bazında gerek küresel bazda güncel bilgileri takip edebilmek mümkündür.

OECD Nedir?


​OECD açılımı, Organisation for Economic Co-operation and Development; Türkçe karşılığı ise İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’dır. OECD, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ekonomilerini desteklemek ve iyileştirmek amacı ile oluşturulmuştur. Organizasyon, Marshall Planı doğrultusunda Kanada ve ABD’nin o dönemde yaptığı yaklaşık 12 milyar dolar mali yardımın dağıtımını sağlamak için faaliyete geçmiştir.

OECD Ne Zaman Kuruldu?


OECD, 14.12.1960 tarihinde Paris Sözleşmesi'nin imzalanması ile birlikte 30.09.1961 tarihinde kurulmuştur. OECD, Avrupa'nın Marshall Planı doğrultusunda yeniden yapılandırılması amacıyla 1948 yılında kurulmuş olan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (OEEC) mirasçısı niteliğindedir. 02.08.1961 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti, OECD Konvansiyonu'nu onaylamış ve OECD bünyesine kurucu üye olarak katılmıştır.​

oecd nedir 

OECD Ülkeleri Hangileridir?


OECD bünyesinde 20 adet kurucu üye ülke yer alır. OECD kurucusu ülkeler şunlardır:

Türkiye
ABD
Avusturya
Kanada
Hollanda
Fransa
Almanya
Lüksemburg
İngiltere
İtalya
Belçika
İrlanda
Danimarka
Yunanistan
İsveç
İsviçre
İzlanda
İspanya
Norveç
Portekiz

Bu kurucu ülkelere daha sonra ek olarak yeni OECD üyeleri eklenmiştir. Bu ülkeleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Finlandiya
Japonya
Avustralya
Güney Kore
Yeni Zelanda
Meksika

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra 1990’lı yıllarda Batı ile entegrasyona hız kazandırmak amacı ile dâhil olan ülkeler ise şunlardır:

Macaristan
Çekya
Polonya
Slovakya

2010 yılından bu yana üye olan ülkeler şunlardır:

Estonya
Slovenya
İsrail
Şili
Letonya (2016)
Litvanya (2018)
Kolombiya (2020)

Son OECD üyesi ülke ise Kosta Rika ( Mayıs 2021) olmuştur.

OECD ile yakın temasta olduğu halde üye olmamış olan ülkeler ise şunlardır:

Hindistan
Çin
Endonezya
Brezilya
Güney Afrika Cumhuriyeti

OECD’nin Görevleri Nelerdir?


OECD’nin temel görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Ekonomik, sosyal ve istatistiksel verileri sağlamak ve bunları yayınlamak,
Çevre, tarım, teknoloji ve ticaret politikaları ile mali politikalarda meydana gelen değişiklikleri ve gelişmeleri takip etmek, araştırmak,
Ekonomide meydana gelen gelişmeleri analiz etmek ve öngörüde bulunmak,
Farklı ülkelere ait politika deneyimlerini karşılaştırmak, gözlemlenen ortak sorunlara çözüm arayışında bulunmak, iyi uygulamaları tanımlamak, ülke içi ve uluslararası politikaların koordinasyonu konusunda OECD üyesi ülkelere yardımcı olmak.

OECD, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelere yardım edebilmek için bazı durumlarda bu ülkelere uzmanlar gönderir. OECD uzmanları, gittikleri ülkelerde kalkınma odaklı çalışmalar yürütür.

OECD Yapısı Nedir?


OECD organizasyonu, yapısı ve kuruluşu itibarıyla üç temel prensip üzerine faaliyet gösterir. Bunların ilki, OECD konseyidir. Ülkeler ile OECD arasında bağlantıyı sağlayan ana yapı büyükelçiliklerdir. İkinci temel yapı, sürekliliği olan komitelerin varlığıdır. Bu komitelerin sayesinde devletler, hızlı ve adaletli bir şekilde politika eylemleri hakkında fikir alışverişinde bulunabilir. Bunun yanında, OECD komitesinde bulunabilmek için üye devletlerden biri olma şartı aranmaz. Üye olmayan ancak OECD ile yakın temasta bulunan devletler de komitede yer alabilir. Son temel yapı ise 3000’in üzerinde çalışanı bulunan sekretarya bölümüdür. Üye ülkelerdeki politika yapıcılarla koordineli çalışarak birçok konuda rehberlik sağlayan sekretarya bölümü OECD için hayati önem taşır.​

OECD Ekonomilerine İlişkin Gelişmeleri İş Bankası ile Takip Edin


Dünya ve Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri güncel olarak günlük, haftalık ve aylık periyotlarda takip etmek istiyorsanız Türkiye İş Bankası’nın sunduğu raporları inceleyebilirsiniz. 2013 yılından bugüne kadar yaşanan ekonomik gelişmelere dair tüm raporlara ve haberlere www.ekonomi.isbank.com.tr adresli internet sayfamızdan ulaşabilir, sayfamıza abone olmak suretiyle gelişmelerle ilgili mail yolu ile bilgi alabilir ya da gelişmeleri Twitter üzerinden takip edebilirsiniz.


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.

​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​