Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 18.06.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Yetenek, dünyadaki en değerli şeylerden biridir. Herhangi bir alanda yeteneğini keşfeden ve yeteneği ile ilgili çalışma yapma fırsatı bulan insanlar ise oldukça şanslıdır. Her insan farklı farklı yeteneklere sahiptir. Yeteneğinizi keşfettiyseniz ve yeteneğiniz ile ilgili işler yapıyorsanız siz de çok şanslısınız.

Yeteneğinizi henüz bilmiyorsanız ya da değerlendirme konusunda güçlük çekiyorsanız asla umutsuzluğa kapılmayın. Dünya tarihinin en iyi müzisyenleri de çeşitli engellerle karşılaştılar. Üstelik bu engelleri aşmak çok da kolay değildi ama onlar pes etmedi ve aradan yüzyıllar geçse bile bu müzisyenlerden hala büyük bir övgüyle bahsediyor, yaptıkları güzel müzikleri hayranlıkla dinliyoruz.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda sizler için Dünyaca Ünlü Engel Tanımayan Müzisyenleri derledik. Bu değerli sanatçıların hayatınıza ilham olmasını ve sizin için yeni ufuklar açmalarını dileriz.

Bir Müzik Dehası: Beethoven


Beethoven denildiğinde akla ilk olarak muhteşem eserleri geliyor. 18. yüzyıldan günümüze kadar yeteneğinden söz ettiren ve hem müzik otoriteleri hem de dinleyiciler üzerindeki etkisini koruyan Beethoven’ın kulaklarının duymadığını biliyor muydunuz?
Bir müzisyenin duymadan müzik yapabilmesi düşündüğünüzde imkansız gibi gelebilir. Birçok kişi yeteneklerini geliştirmeleri için çeşitli fırsatlara ve donanımlara sahipken ve de bunları kullanmak konusunda yetersiz kalırken, Beethoven duymayan kulaklarıyla müzik yapmaya devam etti ve döneminden 200 yıl sonra bile adından büyük bir övgü ile söz ettirebiliyor.
Beethoven, halka açık ilk konserini verdiğinde henüz 7 yaşındaydı. İlk gençlik dönemlerinde Viyana’ya giden sanatçı burada müzik ile ilgili yeni şeyler keşfetti ve birçok insanla tanıştı. Viyana sokaklarında “Beethoven buradan geçti.” ya da “Beethoven buradan kahve içti.” gibi ufak tabelalarla karşılaşabilirsiniz. Bu tabelalar oldukça nostaljik görünüyor. Beethoven, dünyaca ünlü eserlerin temelleri belki de tam o an geçtiğiniz sokakta 200 yıl önce yürürken attı. Bunu düşünmek bile çok heyecan verici.
Beethoven’ın şehirde bu kadar çok yerde anılmasının sebebinin çok sık ev değiştirmesinden kaynaklı olduğu söyleniyor. Yüksek sesle çalıştığı ve biraz da geçimsiz olduğu için çevresi tarafından şikayet edilen Beethoven, çözümü müziğinden taviz vermek yerine sık sık ev değiştirmekte bulmuş.
46 yaşındayken tamamen sağır olan Beethoven için duymamak, müzik yapmaya yetecek bir engel değildi. 9. Senfoni’yi tamamen sağır olarak besteleyen ve kendi bestesini dinleyemeyen sanatçı, bu döneminde kırsal bir bölgeye yerleşmiş ve kendini tamamen müziğe vermiştir. Arada müziği ile ilgili düşünmek için yürüyüşler yapan sanatçının o dönem yürüdüğü yol günümüzde “Beethoven Yolu” olarak anılıyor.

En Çok Grammy Ödülü Kazanan Müzisyenlerden Biri: Stevie Wonder


Müziğin efsanelerinden biri olarak anılan Stevie Wonder, görme engelli olarak dünyaya geldi. Görme engeli, çoğu insan için hayatta yapabileceklerinin çok kısıtlı olması anlamına gelirken, Stevie hiç böyle düşünmedi. Müziğe olan yeteneğine odaklandı ve sadece 13 yaşındayken kendi albümünü yaptı. 13 yaşından bu yana albümleri dünyada yüz milyonlarca kişiye ulaştı, defalarca Grammy Ödülü kazandı. Şu an 70 yaşında olan sanatçı hala müzikle uğraşmaya devam ediyor. Dünyadaki renkleri bir kez olsun görmemiş ancak hayal dünyası ile yeteneğini birleştirerek harika işler yapmış Stevie Wonder’ın hayatı herkes tarafından ilham alınması gereken bir mücadele ve zaferin hikayesi.

Tek Kolla Bateri Çalan Adam: Rick Allen


Bateri çalmak, aynı anda hem zihinsel hem de fiziksel koordinasyon gerektiren oldukça yorucu bir iş. Birçoğumuz bateri çalan birisini izlerken dahi hayran kalıp ne kadar zor bir iş olduğunu düşünüyoruz. Bu eylemin bir de tek kolla yapıldığını düşünebiliyor musunuz? Rick Allen tam olarak bunu yapıyor. Hem de sınırları zorlayan bir mükemmellikle.
Henüz 21 yaşındayken geçirdiği bir trafik kazasında sol kolunu kaybeden Rick Allen, sol kolunun olmamasının yeteneğinin önüne geçmesine izin vermedi ve çocukluğundan beri en büyük tutkusu olan bateriye devam etti. Baterisi ona özel hale getirilen sanatçı, tek kolunu olabilecek en işlevsel şekilde kullanarak ve ayaklarından da destek alarak harikalar yaratmaya devam etti. 

En Büyük Halk Ozanlarımızdan Birisi: Aşık Veysel


Ülkemizin en önemli halk ozanlarından biri olan ve eserlerini her dinlediğimizde bizleri farklı bir dünyaya götüren Aşık Veysel de engel tanımayan sanatçılardandır. Küçük yaşta geçirdiği çiçek hastalığının etkisiyle görme yetisini yitiren Aşık Veysel, üretmeye devam etti. Yalın dili ve sazı ile kültürümüzü yaşatan ve Aşık geleneğini uzun yıllar devam ettiren Aşık Veysel, ülkemizin en büyük değerlerindendir.

Yeteneklerini geliştirmek ve sevdikleri işi yapmak için engel tanımayan müzisyenlerimiz iyi ki hayatlarımıza dokundu. Azimlerinin ve başarılarının herkese örnek olmasını dileriz.

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"