Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 20.08.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dk, 30 sn.

Dünya nüfusu her geçen gün artıyor ve buna bağlı olarak sanayi, teknoloji, tekstil, otomotiv vb. birçok sektörde kullanılan hammaddeler daha hızlı tükenmeye başlıyor. Şu an dünyada hakim olan doğrusal ekonomi düzeninde kullan – at yöntemi ağırlıklı olarak kullanılıyor. Yani mevcut hammaddeler çok daha farklı amaçlar için de kullanılabilecek durumdayken, tek kullanımdan sonra görevini tamamlamış ve atık olarak çöpe gönderilmiş oluyor.

Doğrusal ekonomi, hammaddenin bir defa kullanıldığı ve sonrasında çöpe atıldığı bir sistemdir. Örneğin; evinize aldığınız herhangi bir eşyayı, kullanım süresi dolduğunda ya da bozulduğunda çöpe atıyorsanız bu eşya artık bir atıktır ve hem sizin hem de üretici firmanın artık bu eşyaya ihtiyacı yoktur. Doğrusal ekonomide kaynaklar hiç bitmeyecekmiş gibi kullanılır. Oysa sizin için artık bir değeri olmayan ve işlevini yerine getirmeyen ürünler üretici firmalar tarafından geri alınabilir. Bu durumda aynı hammadde ile üretim süreci devam eder ve yeni kaynaklar tüketilmemiş olur.

Döngüsel ekonomi, üretim süreci boyunca kullanılan tüm hammaddelerin tekrar değerlendirildiği bir sistemdir. Döngüsel ekonomide çöpe atmak yerine dönüştürmek ve yeni kaynaklar üretmek, sistemin en önemli amaçlarıdır. 

döngüsel ekonomi

Döngüsel Ekonominin Faydaları


Ekonomiye Katkı Sunar
Döngüsel ekonomi, özellikle kriz dönemlerinde ekonomiyi koruyacak bir modeldir. Çünkü, üretimin her aşamasında israfı azaltan ve minimum hammadde ile maksimum üretimi destekleyen bir sistemdir. Böylece kaynaklar korunmuş ve ekstra maliyet yapılmamış olur. 

Hammadde Tasarrufu Sağlar
Doğrusal ekonomide sürekli olarak hammaddeye ihtiyaç vardır. Döngüsel ekonomide ise ürünler, hammaddeleri yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlanır. Örneğin, döngüsel ekonomi modelinde; elektrikli ürünler daha sağlam ya da bozulduklarında kolay tamir edilebilir şekilde tasarlanır. Bu ürünler kullanılamayacak hale geldiğinde dahi malzemeleri üretici firma için değerlidir. Aynı malzemeler, yeni ürünler için hammadde niteliği taşır. Döngüsel ekonomi sistemi, tam olarak işlediğinde hammadde tasarrufu yapılır ve fabrika atıklarında ciddi bir azalma olabilir. 

Sorumluluk Bilinci Geliştirir
Döngüsel ekonomide sorumluluk sadece üretici firmada değildir. Ürün satın alan herkes, atıklarını doğru yönetmekten ve geri dönüşüme hazırlama sürecinden sorumludur. Burada hem firma hem de tüketici birlikte hareket eder. Örneğin; tüketici bozulan elektronik eşyasını hizmet sağlayan firmaya götürüp yenisini aldığında firma tüketiciye belirli oranda indirim yapar. Bu; iki tarafında kazandığı ve işlevsel bir sistemdir. Günümüzde birçok firma, yeni ürünler almak istediğinizde eski ürünlerinizi firmaya teslim etme seçeneği sunuyor. 

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​