Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.12.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika

​Kış Aylarında Masalsı Bir Yolculuk: Doğu Ekspresi


Keyifli yolculuklar yapmak ve yeni yerler keşfetmek, insan ruhunu yenileyen ve dinginleştiren en önemli aktiviteler arasında yer alıyor. Seyahat etmenin birçok yöntemi var. Bazı seyahatlerde gidilen yerin güzelliği önemliyken bazılarında ise yolda olma halinin ve yolun tadını çıkarmak daha ön planda oluyor. Tren yolculuğu da tam olarak yolda olmanın keyfine doyulamayan seyahat türleri arasında yer alıyor. Uçak yolculuğu ile oldukça kısa sürede gidebileceğiniz bir şehre, birçok farklı yoldan geçerek ve yeni şehirler ziyaret ederek ulaşmak, seyahat tutkunları için farklı bir deneyim sunuyor. İşte tam da bu noktada Türkiye’nin en uzun tren yolculuğu fırsatını sunan Doğu Ekspresi devreye giriyor.

Bu yazımızda, Doğu Ekspresi hakkında merak edilen birçok konuyu derledik. Doğu Ekspresi bilet nasıl alınır?, “Doğu Ekspresi nereden kalkıyor?”, “Doğu Ekspresi ne kadar sürüyor?” ya da “Doğu Ekspresi’ne bilet nasıl bulunur?” gibi sorularınız varsa ve siz de kış aylarında masalsı bir yolculuk yapmak, otantik güzellikler sunan şehirleri keşfetmek istiyorsanız, aradığınız soruların cevabını burada bulabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Nedir?


Doğu Ekspresi; Ankara’dan hareket ederek Kars’a ulaşan, 24 saatten daha uzun sürede 1.000 km’den fazla mesafenin kat edildiği tren yolculuğudur. Özellikle son dönemde manzarası, hikâyesi ve sıra dışı bir yolculuk olması sebebiyle seyahat severler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Doğu Ekspresi Hangi İllerden Geçiyor?


Doğu Ekspresi ile seyahat etmek istiyorsanız başlangıç noktanız Ankara olacaktır; Ankara’dan hareket eden tren sırasıyla Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum şehirlerinden geçerek, Kars’a ulaşır. Ara duraklarda sadece birkaç dakikalığına duraklayan Doğu Ekspresi, ana duraklarda daha uzun molalar verir.

doğu ekspresi yolcuları 

Yolculuğunuzu Daha Keyifli Hale Getirin


24 saatten daha uzun süren ve önünüzde sonsuz manzaraların olduğu yolculuk, yeni deneyimler sunmanın yanı sıra unutulmaz anılar biriktirmenizi ve yeni ufuklar keşfetmenizi sağlayacaktır. Böyle keyifli bir yolculuğa çıkmadan önce nelere ihtiyacınız olabileceğini planlamanız ve bavulunuzu bu doğrultuda hazırlamanız, seyahatinizi çok daha keyifli hale getirecektir.

İki Doğu Ekspresi Olduğunu Biliyor muydunuz?


Doğu Ekspresi’nin gittikçe popüler hale gelmesi ve turistler tarafından yoğun talep görmesi sebebiyle son yıllarda ciddi bir bilet bulma sorunu yaşanmaya başlamıştı. Bu soruna çözüm sunmak amacıyla Doğu Ekspresi sayısı ikiye çıkarıldı. Mayıs 2019’dan bu yana iki ayrı tren bulunuyor; bunlardan biri Doğu Ekspresi diğeri ise Turistik Doğu Ekspresi olarak seferlerine devam ediyor.

doğu ekspresi yolcusu 

Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi’nin Farkları


Vagon Farkı


Trenlerde genel olarak üç çeşit vagon bulunuyor. Bunlar pulman (koltuklu), örtülü kuşetli (dört kişilik ve koltukları ranza oluyor) ve yataklı (iki kişilik ve içinde lavabo, buzdolabı vb. bulunuyor) olarak satışa sunuluyor.

120 kişilik kapasiteye sahip olan Turistik Doğu Ekspresi’nin tamamı, yataklı vagondan oluşuyor. Doğu Ekspresi’nde ise yataklı vagon bulunmuyor; pulman ve örtülü kuşetli vagonlarda seyahat edilebiliyor.

Güzergâh ve Duraklar


İki tren de Ankara – Kars arası hizmet verse de ziyaret ettikleri durak sayısı ve duraklardaki bekleme süreleri farklılık gösteriyor. Doğu Ekspresi’nde birçok farklı gardan yolcu alınıyor ve duraklarda kısa süre bekleniyor.

Turistik Doğu Ekspresi ise daha az sayıda duraktan yolcu alıyor ancak belirli duraklarda birkaç saatlik molalar verilerek, yolculara şehirleri keşfetme imkânı sunuluyor. Ankara-Kars yönünde Erzincan’da 2 saat 20 dakika, İliç’te 3 saat ve Erzurum’da 3 saat duran tren, Kars – Ankara yönünde ise Divriği’de 2,5 saat ve Bostankaya’da 3,5 saat duruyor.

Biletler Nereden ve Nasıl Alınır?


Nostaljik ve masalsı bir seyahat vaat eden Doğu Ekspresi biletlerini TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları)’nin internet sitesi üzerinden satın alabilir veya bilet satış noktalarına başvurabilirsiniz. Kış aylarında yoğunluk olabildiği için biletinizi hemen almanızı tavsiye ederiz.

Doğu Ekspresi turu için nakde ihtiyacınız varsa, İş Bankası olarak seyahatlerinizde de yanınızdayız. Anında Kredi​ fırsatı, size özel faiz oranlarıyla İş Bankası’nda! Dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçerek kredi başvurunuzu yapabilir ve seyahatinizin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.

İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​