Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 30.05.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Diğer bir adıyla “teknolojik para” olarak bilinen dijital para, fiziksel olarak var olmayan internet tabanlı para birimi demek. Sanal ortamlar içerisinde kullanılan bu para birimi hem geleneksel paranın özelliklerini taşıyor hem de kendine has özellikleri ile geleneksel paradan ayrılıyor. Fiziksel olarak kullanılması mümkün olmayan dijital para ile internet üzerinden alışverişlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Dijital paranın farklı yapısı kullanıcılarına rahatlıkla işlem yapmayı ve yüksek işlem hızı sağlıyor. Sadece internet ortamı içerisinde kullanılan bu para birimi sayesinde online ödemeler yapabilirsiniz. Geleneksel para birimine oranla daha güvenilir bir yapıya sahip olan sanal para, bilgisayar dosyaları kullanılan ve şifrelenmiş bir yapıda bulunan sistemiyle kullanıcılarına güvenli bir ortam oluşturur. 

Sanal para birimleri kullanımı sayesinde sadece alışveriş yapmak değil, çevrim içi olarak fatura ödeyebilir veya para transferi gerçekleştirebilirsiniz. Geleneksel paraya kıyasla kopyalarının üretilmesi veya çalınması daha zor olan sanal paranın en büyük örneklerinden biri ise banka hesaplarında bulunan paralar. 

Dijital Para Nedir? Özellikleri Nelerdir?


Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesi ve hayatımızın her alanında aktif rol üstlenmesi para kullanımında yepyeni bir anlayış getiriyor. Dijital para deyimi elektronik olan tüm para birimlerini kapsayan bir terim. Dijital para ‘resmi sayılır’ bir para birim; bu da demek oluyor ki belli bir merkezi yapıları bulunuyor. 

Tüm bunların yanı sıra dijital ara ile işlem yapmak için gerçek olan bir kullanıcı kimliği gerekiyor. Özetle, dijital paralar ile yapacağınız tüm işlemlerinizde - satın alma, yatırım veya para aktarımı gibi - gerçek bir kullanıcı kimliği sayesinde açık bir şekilde yapabilirsiniz, dijital para özellikleri arasında en önemli etken de bu saydığımız özellik. 

Kripto Para Nedir? Özellikleri Nelerdir?


Kripto paralar, tıpkı dijital para çeşitleri gibi fiziksel bir şekilde olmayan sanal para birimi. İsmini güvenli yapısından alan kripto paranın isim kökeni kriptografi yani şifreleme kelimesinden geliyor.   Kripto paraları diğer tüm sanal paralardan ayıran en önemli etken ise kripto para biriminin herhangi bir merkeze ait yapıda olmaması. Bu para çeşidi diğer para birimlerinden farklı bir yapıda olarak merkezi bir otorite aracılığı ile belirlenmekte. Kripto para özellikleri arasında en önemli ve yatırımcıların özellikle dikkat etmesi gereken husus bu konu; çünkü kripto para bu özelliği sayesinde herhangi bir hükümet düzenlemesi altında değil.

Sürekli gelişen kripto para piyasasından dolayı bu para biriminin geçerlilikleri ve bu para birimi ile yapılabilenler her geçen gün değişiklik göstermekte. Kripto para birimi dijital para birimlerine kıyasla merkeziyetsiz bir yapıya sahip ve gerçekleştirilen işlemler esnasında gerçek bir kullanıcının kimliğine ihtiyaç duyulmaz. Bu sebepten dolayı kripto para ile işlemlerini gerçekleştiren çoğu kullanıcı anonim kalıyor ve yapılan işlemlerin büyük bir çoğunluğu da gizli tutuluyor. Fakat yine de yapılan tüm işlemler kaydediliyor ve takip edilebilir bir hale geliyor. 

Tüm bunların yanı sıra kripto paralar sanal bir döviz olarak da kullanılıyor. Gelişen teknoloji ile kullanımı artan bu para çeşitlerine yatırım yapmak isteyenlerin ilk aklına gelen soru kripto para nasıl alınır? sorusu oluyor. Günümüzde kripto para kullanmanın birçok farklı yöntemi bulunuyor. Eğer bir kripto para birimini satın almak istiyorsanız çeşitli aracılardan, bankanızdan veya ATM’den bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Dijital Para Nedir? Kripto Para ile Arasındaki Farklar Nelerdir? 

Dijital Para ve Kripto Para Arasındaki Farklar


Birçok benzer özellikleri bulunan bu iki para biriminin tabii ki farklılıkları da bulunuyor. Hem dijital hem kripto para birimi, geleneksel para anlayışının aksine fiziksel bir nesne değil. Bu iki para birimin arasındaki en önemli ve en temel fark kripto para biriminin herhangi bir merkeze bağlı olmaması ve dijital para biriminin ise belli bir merkezi olması.

Bu para birimlerinin arasında yer alan bir diğer farklılık ise kullanıcılarının bilgileri. Kripto para ile yaptığınız tüm işlemlerde kişisel bir bilgiye ihtiyaç duymazken dijital para ile yaptığınız veya yapacağınız tüm işlemlerde şahsi gerçek kimliğinize ihtiyaç duyuluyor. 
Yine en çok bilinen farklılıklardan bir diğeri ise kripto para ve dijital para arasındaki güvenlik seviyeleri. Kripto para biriminin yapısı blok zincir tabanlı bir yapıda olmasından dolayı oluşabilecek siber saldırılara, hırsızlıklara ve kopyalamalara karşı çok daha güvenli bir yapıya sahip. Sanal kripto para biriminin merkeziyetsiz yapısı bu para biriminin kullanım alanlarını da oldukça etkiliyor. Bununla birlikte kripto para ile işlem yapılan alan sayısı hızlı bir şekilde artmakta. 

Tüm sanal para birimleri kendi yapılarına göre farklılıklar gösterebilir. Bunun yanı sıra sanal para birimlerine yatırım yapacaksanız dijital para piyasası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalısınız. Tüm bunlara ek olarak her geçen gün yeni çıkan sanal para birimleri sayesinde farklı birçok yatırım yöntemi ortaya çıkıyor. 

Birbirinden farklı dijital para birimleri sayesinde sizlerde kendiniz için en uygun olan para birimini ve yatırım şeklini tercih edebilirsiniz. 

“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."