Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 24.08.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dk, 30 sn.
Hiç zamana ya da mekana bağlı olmadan çalışmanın hayalini kurdunuz mu? Yanıtınız “Evet” ise dijital göçebe kavramıyla tanışın!​

Dijital Göçebe Nedir?

Dijital göçebe, İngilizce adıyla “digital nomad”, geçimini sağlamak için mesai saatleri ya da mekanlara bağlı olmadan çalışabilen kişilerin tümü için geçerli bir kavram. Aslında bu kavram bir meslek gibi görülse de dijital göçebelik daha çok mesleği yapış biçimi olarak tanımlanabilir. Çünkü farklı işler yapan kişiler, dijital göçebe olarak mesleklerini diledikleri yerden sürdürebilir. 

Sürekli seyahat etmek ve bulundukları bölgedeki kütüphane, kafe, ortak çalışma alanı gibi internetin ve mobil erişimin olduğu farklı yerlerde çalışmak dijital göçebelerin ortak özellikleri arasında. Digital nomad’lar dizüstü bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonları ile her an her yerde çalışmaya hazırlar. ​

dijital gocebe nedir 


Dijital Göçebe Olarak Sürdürülebilecek Meslekler Nelerdir?

Dijital göçebe olabilmek için işinizi uzaktan yapabilmeniz şart. Bu nedenle özellikle; dijital pazarlama, grafik ve tasarım, medya, telekomünikasyon gibi sektörler dijital göçebe olarak çalışmaya en elverişli meslekleri barındırıyor. 

● Metin yazarı,
● Dijital pazarlama uzmanı,
● Sosyal medya uzmanı,
● Tasarımcı,
● Danışman,
● Strateji uzmanı,
● Proje yöneticisi,
● Çevirmen,
● Muhasebeci,
● Editör,
● Dijital reklam yöneticisi gibi mesleklere sahipseniz hayatınızı dijital göçebe olarak sürdürebilirsiniz. Dilerseniz plajda, dilerseniz otel odasında dilerseniz evinizde ya da favori kahvecinizde çalışabilirsiniz. ​

Dijital Göçebe Olmanın Avantajları

Dijital göçebe olarak dilediğiniz yerde özgürce çalışmanın birçok avantajı ve faydası var. 

Üretkenliğiniz de Yaratıcılığınız da Artar: 9-6 gibi saatlere bağlı kalmadan, yepyeni yerler keşfederek her gün farklı bir yerde çalışmak ne iş yapıyor olursanız olun yaratıcılığınızı da üretkenliğinizi de artırır. Bu aynı zamanda başarılı olmanız için de oldukça önemli bir etkendir. 
Değişmek ve Yenilenmek Daha Kolay Hale Gelir: Düzenli bir gelir ve yaşamdan yani konfor alanından uzaklaşmak sizi daha uyumlu, yeniliğe açık ve değişime kolayca ayak uyduran biri haline getirir. Yenilenmek ve değişime ayak uydurmak, gelecekteki başarınızı garanti altına alabilir. 
Sevdiğiniz Şeylere Çok Daha Fazla Zaman Kalır: Hayatınızın zaman yönetimi tamamen sizin elinizde olur ve bu da sevdiğiniz şeylere daha çok vakit ayırmayı kolaylaştırır. Daha çok spor yapmak, kitap okumak, bir şeyler çizmek istiyorsanız işlerinizi buna göre planlamanız yeter.
Sosyal Çevreniz Genişler: Seyahat etmek ve bir yere bağlı kalmamak demek, yeni yerler gibi yeni insanlarla da tanışmak demek. Bu da daha sosyal olmanızı destekler. Sosyalleşip yeni insanlar tanıdıkça (bunlar özellikle de aynı sektörde çalışan kişilerse) işinize olan bakış açınız da genişler ve bu da yaratıcılığınızı tetikler. Harika değil mi?

Nasıl Dijital Göçebe Olunur?

Dijital göçebe olmak için yapmanız gereken ilk şey aslında tam zamanlı işinizden ayrılmak. Ancak bu hiç kimse için hızlıca yapılabilecek bir şey değil.

● Hiç geliriniz olmasa dahi sizi birkaç ay idare edecek bir birikime sahip olmak,
● İşten ayrıldığınızda müşteri kazanmanızı sağlayacak bir portfolyo oluşturmak,
● Mümkünse işten ayrılmadan dijital göçebe olarak çalışabileceğiniz müşteriler ile iletişime geçmek,
● Yaşadığınız şehirden farklı bir yerde çalışmak istiyorsanız o bölgehakkında detaylı bilgi sahibi olmak,
● Sürekli seyahat ederek çalışmak istiyorsanız bu şekilde hayatını sürdüren digital nomad’larla iletişime geçip fikir edinmek,
● Sizi yarı yolda bırakmayacak bir taşınabilir cihaz ve internet bağlantısı edinmek gibi adımları uygulamadan kararınızı hayata geçirmemeniz daha iyi olacaktır. 

Dijital göçebe kavramı ile tanıştıktan sonra sizin hayat biçiminiz için uygun olduğunu düşünüyorsanız hayatınıza yepyeni bir yol katıp çalışma biçiminizi değiştirmek için harekete geçebilirsiniz!

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​