Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 10.05.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Günlük hayatımızın bir parçası olan ekonomik terimleri ve finansal eylemleri çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren doğru şekilde öğretmemiz önem taşımaktadır. Çünkü hayatımız boyunca işimize yarayacak finansal okuryazarlık becerilerini çocukluktan itibaren öğrenmek hepimizi daha iyi bir geleceğe taşıyacaktır. Bu noktada ailelerin çocuklarına yönelik sorumluluklarından biri de temel ekonomik kavramlara karşı yaklaşım kazandırmalarıdır. Sizlerle bu yazımızda çocuklara para yönetimini öğretmenin önemine ve çocuklarda para yönetiminin nasıl olması gerektiğine dair detayları paylaşacağız.

Çocuklarda Para Yönetimi Neden Önemlidir?


Çocukların para yönetimini öğrenmesi gelecekteki finansal yönetimlerinin temelini oluşturacaktır. Çünkü hayat boyu gelişmeye devam edecek olan finansal beceriler, çocukların kendilerine daha iyi bir gelecek inşa etmesi için önem taşımaktadır. Erken yaştan itibaren para yönetimi konusunda başarı elde eden çocukların finansal konularda özgüvenleri artacaktır.

Çocuklar para yönetimi hakkında bilgiler öğrendikçe tasarruf etmek, harcamaları düzenlemek ve para biriktirmek gibi konularda beceriler geliştirmeye başlarlar. Bu finansal beceriler sosyal hayattaki girişimlerinde çoğu zaman onları destekleyecektir. Çünkü para yönetimini öğrenen çocuklar ihtiyaçlarını belirleme ve harcamalarını daha doğru şekilde yönetebilme aksiyonları alabileceklerdir.

Çocuklarda Para Yönetimi Nasıl Olmalıdır?


Çocuklar için para yönetimi, onların yaşına ve anlayabilecekleri düzeye uygun bir şekilde olmalıdır. Örneğin günlük veya haftalık harçlık sistemi çocuğunuzun ne kadar parası olduğunu bilmesi açısından iyi olacaktır. Gün veya hafta içerisinde parasını nasıl harcaması gerektiğini ona örnekler ile anlatabilir ve süreci tamamen ona bırakarak eylemlerini gözlemleyebilirsiniz. Çocuğunuzla yaptığı harcamalar üzerine sohbet edebilir ve ona küçük tüyolar vererek bir diğer harcamasını daha verimli yönetmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuza tasarruf kavramını anlamlandırabilmesi için fırsatlar vermeniz oldukça önemlidir. Örneğin, para biriktirmeyi öğrenmesi için küçük amaçlar belirleyebilir ve bu amaçlar için birikim yapmaya teşvik edebilirsiniz. Ayrıca, kredi kartı veya banka hesabı gibi finansal araçlar hakkında bilgi verebilirsiniz. Çocuklarınızın bu araçları nasıl kullanacaklarını finansal açıdan nasıl sorumlu davranacaklarını öğrenmelerine yardımcı olun.Ama en önemlisi örnek bir rol model olun. Çocuğunuz finansal sorumluluğun önemini öğrenirken, siz de aynı davranışları sergileyin. Bu adımlar, çocuklar için para yönetimi hakkında temel bilgiler kazandırır ve onları gelecekteki finansal başarılarına hazırlar.
Çocuklarınıza Ekonomi 


Çocuklarda Para Yönetimi Nasıl Öğretilebilir?


Çocuğunuzun anlayış kabiliyetlerine ve meraklarına yönelik şekilde para yönetimini öğretebilirsiniz. Sürece basit kavramları öğreterek başlayabilirsiniz. Para biriktirmek, harcama yapmak, tasarruf etmek gibi temel kavramların üzerinden örneklerle geçebilirsiniz.

Çocuğunuzla finansal konularda bol bol pratik yapabilirsiniz. Mesela, beraber bir market alışverişinizi planlayabilir ve yönetebilirsiniz. Ya da çocuğunuza para biriktirmesi için kontrollü ve takip edilebilir bir banka hesabı açabilir, bir harcama listesi oluşturmasına yardım edebilirsiniz.

Çocuğunuzu finansal literatür okuması için teşvik edebilirsiniz. Örneğin ​okuma seviyesine uygun olan, para yönetimi konularını içeren kitapları ve Kumbara Dergisi gibi dergileri okumasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun ekonomik yaklaşımlar barındıran sorularına cevap vermeye özen göstererek ilgisini canlı tutmayı başarabilirsiniz.

Bu adımlar, çocuğunuzun para yönetimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını ve finansal sorumluluk konuları hakkında daha iyi anlamasını sağlar. Ancak, her çocuğun öğrenme hızı ve anlayışı farklı olduğundan, öğrenme sürecinin çocuğa özel olacağını unutmamalıyız.

Çocuklara Hesap Açılabilir Mi?


Evet, ebeveyn kontrolünde Nays’ın avantajlı dünyasında çocuklara özel Bağlı Hesap oluşturmak mümkün. Ailelerin onay vermesi durumunda çocuklar Nays Bağlı Hesap​ sayesinde kazandıran fırsatlardan faydalanmaya başlayabilirler. 12-18 yaş arasındaki tüm çocuklar Nays’ın imkânlarından yararlanabilirler. Ebeveyn kontrolünde kullanılabilen bir bağlı hesap, ailelerin çocuklarının geleceği için yapacağı en güzel yatırımlardan birisi olacaktır.

Çocukların Ekonomi Yönetimi Nasıl Takip Edilebilir?


Aileler, çocuklarına ait Bağlı Hesap hareketlerini ve bakiyelerini her istediklerinde uygulama üzerinden takip edebilirler. Bu sayede, aileler huzurlu olurlar ve çocuklarının finansal güvenliğinden emin olurlar. Ayrıca çocuklar adına açılmış olan Nays hesabına günün hangi saati olduğu fark etmeksizin ücretsiz şekilde para yüklenebilmektedir. Bunun yanı sıra, çocuklar tek tuşla ailelerinden para isteyebilmektedirler. Bahsedilen tüm bu özellikler sayesinde Nays hesabı olan çocuklar finansal okuryazarlık bilgisi kazanmaya başlarlar ve ailelerin gözetiminde kendi ekonomilerini yönetme becerilerini geliştirirler.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."​