Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.10.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Hepimiz zaman zaman bağış yapma düşüncesini aklımızdan geçiriyoruz. Bu isteğin altında çok farklı motivasyonlar veya nedenler olsa da, aslında zorlandığımız kısım genelde hep aynı oluyor. Hangi kuruma bağış yapılabilir, güvenilir mi ya da yaptığım bağış gerekli yerlere ulaşacak mı gibi sorular kafamızı kurcalar. Hatta bu yüzden de genellikle bir kuruma bağış yapmak yerine yardımlarımızı doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı tercih ederiz. Fakat “Artık bir kuruma yardım etmek istiyorum” diyorsanız size aktaracağımız bilinçli bir şekilde bağış yapma yollarını takip edebilirsiniz.​



Neyi Değiştirmek İstiyorsunuz?

​Bağış yapmadan önce kendinize bu soruyu sormanız çok önemli. Çünkü farklı alanlar için yardım toplayan birçok farklı kurum var. Bu kurumlardan hangisini seçmeniz gerektiği ufak bir kafa karışıklığı yaratabilir. Bu kafa karışıklığını gidermek adına hem kendiniz hem de yaşadığınız düzen için öncelikli olarak sorun gördüğünüz bir alanı seçebilirsiniz. Örneğin; çevre sorunları sizin için öncelikli ise bu alanda faaliyetlerde bulunan ve farklı projeler geliştiren kurumları araştırmaya başlayabilirsiniz. ​



Kurumlarla İlgili Bilgi Edinin​

​Tam da bu aşamada, araştırmalarınızı yaparken bağış yapmak istediğiniz kurumlarla alakalı bilgi toplamaya başlayın deriz. İlgili kurum “yardım toplama kanunu” mevzuatına göre davranıyor mu, yardımı toplayan kişiler gönüllü mü yoksa çalışan mı, gibi bilgiler size karar verme aşamasında yardımcı olacaktır. Bunların yanında kurumların resmi web sitesini inceleyebilir, vizyon ve misyonları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 





Kurum, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik İlkesine Sahip mi?

​Kurumlara bağış yapmadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de kurumun bu iki ilkeye sahip olup olmadığı. Çünkü bu ilkeler yapılan bağışların etik olmayan uygulamalarla farklı amaçlar için kullanılmasını önlemeye yardımcıdır. Ayrıca hatırlatmak isteriz ki bağışçıların genel olarak bu ilkelere dikkat etmesi, bağış toplayan kurumları da bu konuda daha özenli davranmaya teşvik edebilir. 

Bu konuyla ilgili kurumların paylaştığı verilerin yanında, resmi kurumlar tarafından yapılan denetleme sonuçlarını ve bağımsız denetim raporlarını inceleyebilirsiniz. 



Kurumların Önceki Projelerini Araştırın​

​Bu yolda bilinçli bir şekilde ilerlemenizin diğer bir yolu da kurumların önceki projelerini incelemekten geçiyor. Mesela ilgilendiğiniz kurum önceden geliştirdiği projeleri hayata geçirebilmiş mi, nasıl bir farkındalık yaratmış ve bu durumdan kimler yararlanmış diye bakabilirsiniz. 





Her Zaman Temkinli Davranın

​Bağış yapma, temkinli ve titiz olunması gereken bir konu. Bu yüzden de üçüncü kişilerle e-posta ortamında; T.C. kimlik numaranızı, kredi kartı bilgilerinizi ve telefon numaranızı paylaşmamanızı öneriyoruz. Bu durumun önüne geçebilmek için de bağış yapmak istediğiniz kurum veya kurumların sitesine girip bağış konusunda güvenliğin nasıl sağlandığı hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

Bağış yapmak; çevreye, insana ve yaşadığımız dünyaya olan saygımızı arttırır. Bizi manevi olarak güçlendirir. Siz de bağış yapmaya karar verdiyseniz İş Bankası’nın bağış yapılabilecek kurumlar listesini ​inceleyebilirsiniz. 

İş Bankası olarak çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine destek olmaktan ve yapacağınız bağışlara aracılık etmekten gurur duyuyoruz!


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​"​​​