Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 13.04.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Kaç yaşınızda olursanız olun araç sahibi olmak hem konforlu bir ulaşım sağlar hem de özgürlük. Dilediğiniz yere dilediğiniz zaman ulaşabilme rahatlığı sunan aracınızın en büyük dezavantajı, yakıt masrafıdır.

Tasarrufun Önemi​


Yakıt tasarrufu yapılarak hem ekonomik anlamda rahatlayabilir hem de çevrenin korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Satın aldığınız yakıt miktarı ile daha uzun mesafeler kat edebilir; gürültü kirliliği, egzoz dumanı ve karbon salınımı gibi çevreye zarar verici etkileri yakıt tasarrufu sağlayarak minimum düzeye düşürebilirsiniz.

Yakıt Tasarrufu Nedir ve Nasıl Yapılır?


Motorlu taşıtların minimum yakıt kullanarak daha uzun mesafeler kat etmesini sağlamak için yaptıkları işlemlere yakıt tasarrufu denir. Yakıt tasarrufu sağlamak sanıldığının aksine oldukça kolaydır. Araç kullanırken ve yakıt alırken uygulayacağınız birkaç püf noktası ile yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. İşte yakıt tasarrufu için öneriler;

  • Hızlı araç kullanmaya son verin

​Yakıt tasarrufu yapmanın en kolay yolu hızınızı azaltmak. Aracınızın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketiminizde o miktarda artış gösterir. Örneğin saatte 890 kilometre ile gidebileceğiniz bir mesafeyi 120 kilometre ile kat ederseniz neredeyse 2 kat fazla yakıt tüketirsiniz. Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.


  • Aracınızı yüksek viteste kullanın.

Motoru yormayan vites kullanmaya dikkat edin. Araç kalkışlarında ve hızın düşük olduğu durumlarda elbette düşük vites kullanılmalıdır. Ancak belirli hızda ilerlerken aracınızı mümkün olan en yüksek viteste kullanarak yakıt tüketimini azaltabilirsiniz.


  • Ani fren yapmaktan kaçının
Trafiğin yoğun olduğu şehir içi ulaşımda ani fren yapmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak ani fren ve ani manevralar yakıt tüketiminde artışın en önemli sebebidir. Yakıt tüketimini belirli ölçülerde tutabilmek için yavaş yavaş hızınızı artırmalı ve ani fren yapmaktan kaçınmalısınız. Debriyaj ve freni dikkatli kullanmanız yakıt tüketimini neredeyse %20 oranında azaltabilir.

  • Klima kullanımına dikkat edin.
Araç içinin sıcaklığı konfor ve rahatlık için oldukça önemlidir. Soğuk ya da sıcak fark etmeksizin klima kullanımı yakıt tüketimini yaklaşık %3 oranında artırır. Klima açıldığında klima ekstra güç kullanır. Hızı ne kadar artırılırsa yakıt tüketimi de o derece artar. Bu nedenle klimayı düşük hızda çalıştırmak yakıt tasarrufu açısından daha mantıklı olabilir.

  • Aracınızı rölantide çalıştırmayın
Beklemek zorunda olduğunuz durumlarda aracınızı rölantide çalışır bırakmaktan kaçınmalısınız. Motor çalışır haldeyken saatte yaklaşık 1,5 litre yakıt tüketir. Bekleme halindeyken aracınızın motorunu kapatıp hareket edeceğiniz zaman tekrar çalıştırmanız yakıt tüketimi açısından faydalı olabilir.

  • Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırın.
Aracın yağ ve hava filtrelerinin tıkalı olması motorun aşınmasına ve buji tüketiminin artmasına neden olabilir. Bu durum hem aracın verimliliğini azaltır hem de yakıt tüketimini artırır. Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız yakıt tasarrufu sağlanmasına yardımcı olabilir.

 dizel ve benzinli arata tasarruf 

Benzinli Araçta Yakıt Tasarrufu


Benzin satın alırken nispeten daha soğuk olan sabah saatlerini tercih etmelisiniz. Soğuk havada benzin sıkışır ve buharsızdır. Aynı paraya daha fazla benzin alabilirsiniz.
Depoyu tam doldurmak yerine yarım depo benzin almak hortumda kalabilecek olan benzinin parasını ödemenizi engelleyebilir.
 Araçtaki gereksiz ağırlıklar yakıt tüketimini artırır. Bagajınızdaki kar zinciri, bavul, ağır yükler gibi fazlalık eşyalardan kurtulun.
Benzinli araçlarda yağın temiz olması oldukça önemlidir. Düzenli olarak araç yağını değiştirerek motordaki sürtünmeyi azaltabilir ve daha az benzin harcamasını sağlayabilirsiniz.
Benzinli araçlarda, motorun soğuk olması yakıt tüketimini artırır. Aracınızı durduğu yerde ısıtmak yerine, ilk kalkış sırasında yavaş sürerek motoru ısıtabilir ve yakıt tüketimini azaltabilirsiniz.
Aracınıza hız sabitleyici sistem kurdurarak yakıt tüketimini dengeleyebilirsiniz.
Bozuk yollarda araç sürmek benzin tüketimini artırabilir. Mümkün olduğunca düzgün yolları kullanmaya çalışmalısınız.

Dizel Araçta Yakıt Tasarrufu


 Lastiklerin yeteri kadar şişkin olmaması daha çok sürtünmeye neden olur ve yakıt tüketimini artırır. Lastiklerinizin havasını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Araca eklenen bisiklet ya da diğer yük aparatları aracın ağırlığını ve rüzgâr direncini artırarak yakıt tüketimini de artırır.
Dizel araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için yapılması gereken ilk şey araç çalıştığında ısınmasını beklemektir. Motor ısındığında aracı hareket ettirirseniz daha az yakıt kullanmış olursunuz.
Dizel araçlar benzinli araçlar gibi seri değildir. Özellikle ani kalkış ve duruşlarda veya gazdan ayağın hızlı çekilmesi yakıt tüketimini artırır.


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. B​u nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.