Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 06.01.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 5 dakika
​Hayatın bizlere ne getireceği, bizi nelerle karşılaştıracağı tamamen sürprizdir. Tabii bu sürprizlerin içinde iyi şeyler olduğu gibi istenmeyen durumlar da var. Kimse kötü şeyler yaşamak istemez, ama bazen olumsuzluklardan da kaçmak imkansızdır. Ancak önceden alınabilecek önlemlerle bu olumsuzlukların yaratabileceği etkiyi olabildiğince azaltmak mümkün.

Kendinizi ve sevdiklerinizi olduğu kadar aracınızı da bu tarz durumlara karşı güvence altına almak istiyorsanız kasko sigortası konusunda araştırmalara başlayabilirsiniz. Bu konuda çeşitli kafa karışıklıkları yaşamanız da çok normal. Bu nedenle de öncelikle kaskonun ne olduğunu açıklayarak yazımıza başlayacağız. Ardından kasko ile ilgili ayrıntılı bilgilere geçeceğiz.

Öncelikle: Kasko Nedir? Kasko Sigortası Zorunlu mudur?


Kasko, temel olarak bir motorlu kara karşıtı sigortasıdır. Sigortayı yaptıran araç sahibinin ve aracın uğrayabileceği zararların, poliçede belirlenen teminatlar çerçevesinde karşılanmasını esas alır.

Kasko konusunda araç sahiplerinde soru işareti yaratan nokta ise bu sigortanın zorunlu olup olmadığıdır. Kasko, zorunlu bir sigorta çeşidi değildir. Kasko yaptırıp yaptırmamak tamamen araç sahibinin inisiyatifine bırakılmıştır. Ancak trafikteki birçok risk göz önüne alındığında kasko, maddi-manevi güvence sağlamak için son derece önemli bir yere sahiptir diyebiliriz.

Kasko ile ilgili detaylı bilgi için “Araç Kasko Sigortası ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey” yazımıza göz atabilirsiniz.

Kasko Fiyatı Nasıl Belirlenir?


Bu bilgilerden sonra araç sahibi olarak kasko yaptırmaya karar verenler ise araçlarının doğal olarak kasko fiyatını merak eder. Aracın “kasko değeri” ise kasko fiyatını etkileyen en önemli unsurdur. Aracın kasko değerini ise aşağıdaki durumlar belirler:

Marka, model
Üretim yılı
Motor hacmi
Sonradan ilave edilen aksesuar ya da cihazlar
Aracın kaza yapıp yapmamış olması (kaza geçmişi)

Ayrıca tüm bunlar, kasko fiyatı kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplamalarında da kullanılır. Kasko değeri hesaplanırken kullanılan diğer detayları ise yazımızın devamında bulabilirsiniz.

kasko-nedir

Kasko Değeri Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?


Kasko değeri hesaplama işlemi, piyasanın güncel durumuna ve her ay yeniden sunulan kasko değer listesine göre yapılır. Üstelik araç sahipleri kasko değer sorgulama işlemini kendileri de yapabilirler. Türkiye Sigortalar Birliği’nin Kasko Değer Listesi hesaplama aracından bu işlem online olarak gerçekleştirebilir.

Kasko Değer Listesi baz alınarak hesaplanan kasko sigortası fiyatının üzerine araç sahibinin ihtiyaç duyduğu teminatlar eklenir ve poliçe son haline getirilir.

Kasko İndirimi Nedir,  Alınan Durumlar Nelerdir?


Kasko yaptırdıktan sonra belli koşulları sağlamanız halinde “hasarsızlık” indirimi alabilirsiniz. Kasko yaptırıp hasarsız geçirdiğiniz bir yılın sonunda, gelecek yıl yenileyeceğiniz kasko sigortası indirimi alabilirsiniz. Bu kasko indirim oranı, her sigorta şirketinde farklı olabilir. Ancak bir kaza sonucunda aracınızda hasar olması ve sigorta poliçenizle bu hasarı karşılamanız durumunda kasko hasarsızlık indiriminden faydalanamazsınız. Tüm bunların yanında belirtmekte fayda var ki poliçenizi süresi dolduktan sonra başka bir sigorta şirketine taşısanız dahi hasarsızlık indiriminiz devam eder.

Bununla birlikte Anadolu Sigorta Birleşik Kasko​​, indirim dışında size Anadolu Mini Onarım Hizmeti de sunar. Bu hizmet ile beraber poliçeniz süresince oluşabilecek küçük boyutlu hasarları sizden herhangi bir fiyat talep etmeden ve aracınızın orjinalliğini bozmadan karşılar ve hasarsızlık indirimini korur.

Anadolu Mini Onarım Hizmeti ise aşağıdaki durumları kapsar:

Boyasız kaporta göçük düzeltme (5 cm çapa kadar)
Boya hasarlı kaporta göçük düzeltme (10 cm çapa kadar)
Boya tamiri (tampon sıyrıkları, anahtar çizikleri, kapı vurukları)
Döşeme tamiri (deri, halı, kumaş, plastik üzerindeki yanık, yırtık, çizikler)
Ön cam tamiri (her tipte kırıklar, 10 cm'ye kadar çatlaklar)
Leke çıkarma (deri, vinil, döşeme kumaşları ve halı malzemelerdeki 5cm'ye kadar lekeler)
Plastik tampon tamiri (göçük, yırtık, kopuk ve eksik parçalar)

Aracınızı güvence altına almak istiyorsanız vakit kaybetmeden kasko sigortanızı yaptırmanızı ve seyahatlerinizi içiniz rahat bir şekilde gerçekleştirmenizi dileriz!


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​