Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 14.10.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Finansal sistemin dışında, genellikle evde ve halk arasında yaygın tabiriyle “yastık altında” saklanan altınlar, Altın Tasarruf Sistemi ile ekonomiye katılıyor. Altınlarını bu sisteme dahil edenler yatırımlarını güvenli ve kolay bir şekilde yapabiliyor. Bu sayede hırsızlık ve kaybolma gibi risklerden de kaçınmış oluyorlar. Altın Tasarruf Sistemi hakkında tüm bilinmeyenleri ve merak edilenleri sizler için derledik. 

Altın Tasarruf Sistemi Nedir?


Altın Tasarruf Sistemi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir projesi. Proje kapsamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına altınlarını birçok şekilde değerlendirebilme fırsatı sunuluyor.

Altın Tasarruf Sistemi, vatandaşların bankaların düzenlediği altın toplama günlerini beklemeden ellerindeki altınları diledikleri zamanda ekonomiye dahil edebilmelerine, birikimlerini güvenli bir yerde saklamalarına ve istedikleri hesap türü aracılığıyla yatırım yapmalarına yardımcı oluyor. 
 

Altın Tasarruf Sistemi Nasıl İşler?


Söz konusu altın sistemi, içinde farklı alt tasarruf biçimlerini barındırıyor. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Darphane Çeyrek Altın Sistemi, 
  • ONSA Altın Kabul Sistemi, 
  • Nadir Metal Rafineri, 
  • AHLATCI Altın Oluşturma Modeli, 
  • Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi, 
  • Banka Altın Değerleme Sistemi. 


Yukarıdaki seçenekler doğrultusunda vatandaşlar istedikleri şekilde altınlarını sisteme dahil edebiliyorlar. Bu projeleri inceleyerek altını fiziki olarak güvenli bir yerde korumak veya bir yatırım aracı olarak kullanmak mümkün oluyor. 

Örneğin Darphane Çeyrek Altın Sistemi’nde vatandaşlar fiziki birikimlerini (çeyrek, yarım, tam, iki buçukluk ve beşlik türlerinde) güvenle saklayıp istediklerinde yine fiziki olarak aynı altın türünden yeni basım altınlarını geri alabiliyorlar.   
  
Öte yandan Altın Tasarruf Sistemi ile vatandaşlar altınlarını değerlendirirken bir masraf ödemiyor ve vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına hurda altın değerleme süreçlerinde Bankacılık  Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun belirlediği Hurda Altın Değerlemesinde Kullanılacak Asgari Milyem Değerleri kullanılıyor. Hem kuyumcularda yapılan değerlemelerde hem de bankalardaki değerlemelerde bu barem dikkate alınıyor.

permakültür yöntemleri 

         

Evdeki Altın Bankaya Nasıl Yatırılır?


Altın Tasarruf Sistemi dahilinde vatandaşlar elindeki altınları direkt olarak da istedikleri bankalara kolayca yatırabiliyorlar. 

Banka ADS olarak da bilinen bu sistemde altınları değerlendirmek için vatandaşların, anlaşmalı bankalardan birinin bir şubesine fiziken gitmeleri gerekiyor. 

Banka şubesindeki yetkili altın değerlendirme uzmanı altın veya ziynet formundaki birikimleri teslim alıyor ve değerleme yapıyor. 

Değerlemenin sonunda her iki taraf da mutabık olduktan sonra tutanak imzalanıyor ve altın değerleme uzmanı, altınları hesaba yatırıyor. 

Bu sistemde, altınları farklı şekillerde değerlendirmek isteyen vatandaşlar o ürünün hesabını da kolaylıkla açıp işleme başlayabiliyorlar.

Bankada Altın Hesabı Açtırmak Karlı mıdır?


Hem güvenilirlik hem takip hem de işlem kolaylığı sebepleriyle bankada altın hesapları açtırmak karlı bir adım. Nitekim altın hesabı sahipleri gram fiyatı üzerinden doğrudan alım satım yapabildiklerinden bu işlemlerde de kar sağlıyorlar. 

Altın hesabı sahibi olmak isteyenler için vadeli ve vadesiz olmak üzere iki farklı seçenek bulunuyor. 

Vadesiz altın hesabında hesap sahibi birikimini güvenle saklayabileceği ve gerektiğinde likidite edebileceği bir alana sahip oluyor. 

Vadeli altın hesabı sahipleri ise hem fiyat farkından hem de faiz getirisinden yararlanabiliyorlar. 

Siz de Türkiye İş Bankası’nın mobil şubesi İşCep'ten veya internet bankacılığı aracılığıyla vadeli veya vadesiz altın hesabınızı dakikalar içinde açabilir, birikimlerinizi bu hesaplarda değerlendirebilirsiniz. 
          

Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KAD-SİS) Nedir?


İstanbul Altın Rafinerisi’nin kurduğu; ziynet, işlenmiş veya hurda altınların anlaşmalı kuyumcular aracılığıyla haftanın her günü toplanıp değerlendirilmesini ve güvenli bir şekilde banka hesabına aktarılmasını sağlayan sisteme Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi deniyor.
 
Altın Değerlendirme Noktası olarak isimlendirilen bu anlaşmalı kuyumcuların Ticaret Bakanlığı tarafından “kuyum işletmesi” olarak yetkilendirilmiş ve dahil oldukları rafineri tarafından teyit edilmiş olmalıları gerekiyor. 

Bu sistemi kullanmak isteyen vatandaşlar ise anlaşmalı bankaların birinde vadesiz altın mevduat hesabına sahip olmalılar. 

Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi ile vatandaşlar ellerindeki altınların gramaj değerlerini öğrenebiliyor ve 24 ayar karşılığını banka hesaplarına yatırabiliyorlar. 

Alım-satımı, birikimi ve yatırımı kolaylaştıran KAD-SİS, şu şekilde işliyor:

  • KAD-SİS’e dahil olan bir kuyumcuya gitmeli; Müşteri Bilgi Formu okuyup imzalamalısınız.
  • KAD-SİS’ten cep telefonuna gelen onay kodu ile sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Ardından vadesiz altın hesabınızın bulunduğu ve altınların yatırılmak istendiği bankanın ileteceği onay kodunun sisteme girilmesi gerekiyor.
  • Kamera kaydı altında teslim edilen altınların sayımının ve değerlendirmesinin yapılıyor.
  • Kuyumcu ile altın karşılığı meblağda mutabık olunması üzerine KAD-SİS üzerinden altınların banka hesabına aktarılması gerçekleştiriliyor.
  • Bu aşamaların sonunda Teslim-Tesellüm tutanağı imzalanıyor ve bankadan SMS ile gelecek olan onayla birlikte altınların hesaba aktarımı gerçekleşiyor.

Siz de Türkiye İş Bankası güvencesiyle Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi üzerinden altınlarınızı teslim edebilirsiniz. Böylece hem altınlarınız güvenle saklanır hem de bir yatırım aracı olarak kullanılabilir. 

​Türkiye İş Bankası altın hesabınıza aktardığınız altınlarla vadeli hesap açabilir, 7/24 birikimlerinizi görüntüleyebilir, alım-satım yapabilir veya birikim talimatı verebilirsiniz.


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​