Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.02.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Yaşam koşullarının iyileşmesi, sağlık ve teknolojide yaşanan gelişmeler ve eski dönemlere göre daha konforlu hayatlar yaşamanın sonucu olarak ortalama insan ömrü her geçen gün biraz daha uzuyor ve dünya nüfusu artıyor. Buna bağlı olarak enerji ihtiyacı da aynı oranda artıyor. 
Enerji, insan hayatında her zaman önemli bir yere sahiptir ve insan ırkı devam ettiği sürece enerji ihtiyacının da karşılanması gerekecektir. Geçmişten günümüze ülkeler enerji temin etmek için fosil yakıtları kullanmış ve fosil yakıtların bir gün tükenebileceği fikri üzerinde fazla durulmamıştır. Ancak 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi ile fosil yakıtların tükenebilir olduğu ve farklı enerji kaynakları kullanmak gerektiği anlaşılmıştır.
İş Bankası blog olarak bu yazımızda, alternatif enerji kaynaklarını ve alternatif enerji kaynaklarının önemini inceledik.

Alternatif Enerji Nedir?


Günümüzde ana enerji kaynağı olarak kullanılan petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil enerji kaynaklarının hızlı bir şekilde tüketilmesi, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi arttırdı. Belirli bir limiti olmayan, yenilenebilir, ekonomik, çevre dostu, doğada bulunabilen ve sürekli üretilebilen enerji kaynakları alternatif enerji kaynakları olarak tanımlanır.

Alternatif Enerji Kaynakları Nelerdir?


Rüzgar Enerjisi


Rüzgar enerjisi, aslında eski dönemlerden beri kullanılan bir enerji türüdür. Ağaç kesme, tahıl üretme ya da su pompalama gibi işlerin halledilmesinde kullanılan rüzgar enerjisi, günümüzde gelişen teknoloji ile elektrik üretiminde de kullanılmaya başladı.
Sene boyunca, dünyanın kendi çevresi etrafında dönmesi sonucu meydana gelen basınç farklılıklarından oluşan rüzgar, kinetik bir enerji çeşididir. Yoğun rüzgar olan bölgelere yerleştirilen rüzgar türbinleri aracılığıyla sağlanan rüzgar enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır. 
Teknolojinin gelişmesi ve günümüzde hava durumu tahminlerinin yapılabilmesi sayesinde, rüzgarın yoğun olacağı günler önceden bilinebiliyor. Bu da rüzgar enerjisinden mümkün olacak en fazla şekilde yararlanmayı sağlıyor.

alternatif-kaynak

Güneş Enerjisi


Güneş enerjisi, geleceğin en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Güneşin yaklaşık % 90'ı hidrojenden oluşur ve hidrojen gazı ile helyum çekirdeğinin meydana getirdiği tepkimeler, çok yüksek enerji akışı oluşmasını sağlar. Bu enerji, dünyanın enerji ihtiyacını büyük oranda karşılayabilecek bir potansiyeldedir.
Dünyaya gelen güneş ışınlarının, güneş panelleri ile ısı ve elektriğe dönüştürülmesi sonucunda güneş enerjisi oluşur. Güneş enerjisinin en büyük avantajlarından biri çevreye hiçbir zararının olmaması ve yenilenebilir olmasıdır. 
Önceki dönemlerde, güneş enerjisinin yaygın kullanılmaması sebebiyle güneş panelleri kurdurmak daha maliyetli bir süreçti ancak günümüzde her geçen gün güneş enerjisi kullanımı artıyor ve maliyetler de azalıyor.

Hidroelektrik Enerji


Suyun akış gücünden faydalanılarak üretilen enerjidir. Hidroelektrik enerjinin kullanımı aslında 19. yy’da meydana gelen Sanayi Devrimi’ne kadar dayanır. Bu dönemde su değirmenleri aracılığıyla sağlanan enerji sayesinde birçok üretim yapılmıştır ancak teknolojinin yeterince gelişmemiş olması sebebiyle üretilen enerjilerin depolanmasında sorunlar yaşanmıştır. Bu da fosil yakıtların yoğun şekilde kullanılmasına neden olmuştur.
Hidroelektrik enerjiden; modern tarım, spor aktiviteleri, turizm gibi alanlarda faydalanılsa da esas kullanım amacı elektrik enerjisi üretmektir. Diğer enerji kaynakları ile kıyaslandığında, maliyeti daha düşük olan ve çevreye daha az zarar veren hidroelektrik santrallerinin kullanımı her geçen gün artmaktadır.

hidro-kaynak

Jeotermal Enerji


Jeotermal “yer küre ısısı” demektir. Jeotermal enerji ise yer kabuğunun farklı derinliklerinde bulunan ısı sayesinde oluşan, içinde çeşitli kimyasalları barındıran sıcak su, buhar ve gaz aracılığıyla oluşan enerjidir.
Jeotermal enerji kaynağı, rüzgar ya da güneş enerjisi gibi yenilenebilirdir ancak jeotermal enerjiye ulaşabilmek için yeryüzünün oldukça derinine inilmesi gerekir.
Doğal olduğu için temiz bir enerji kaynağı olan jeotermal enerji; ısıtma, soğutma, tarım, elektrik gibi birçok alanda kullanılabilir. Güneş ya da rüzgar enerjisi gibi hava durumuna bağlı olmaması, maliyetinin yüksek olmaması ve üretim esnasında çok geniş tesislere ihtiyaç duyulmaması jeotermal enerjinin tercih edilme sebepleri arasındadır.

Biyokütle Enerjisi


Organik malzemelerin yakılması ya da farklı işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen ve yenilenebilen bir enerji türü olan biyokütle enerjisi kullanımı hem dünyada hem de ülkemizde son dönemde yavaş yavaş artmaya başlamıştır.
Özellikle; orman ürünü, bitki, ticari atıklar gibi ömrünü tamamlamış ve ekosistem için ciddi bir faydaları olmayan atıklar, biyokütle enerjisi elde etmek için oldukça iyi bir potansiyel taşımaktadır.

Bunların dışında; hidrojen, dalga ve gelgit enerjileri de alternatif enerji kaynakları arasında gösterilir. Dalga ve gelgit enerjileri günümüzde henüz sık kullanılmamaktadır. Hidrojen enerjisi ise hidrojen gazının işlenmesiyle elde edilir. Aslında doğal enerji kaynağı değildir ancak sürdürülebilirdir.

Alternatif Enerji Kaynaklarının Önemi


Alternatif enerji kaynakları, yenilenebilir olmaları sebebiyle sonsuz enerji kaynaklarıdır ve iyi bir sistem kurulduğunda bu altyapı ile uzun yıllar enerji üretilebilir.
Ülkelerin kalkınabilmeleri ve ekonomik anlamda daha iyi ilerleme kaydedebilmeleri için kendi enerjilerini üretmeleri oldukça önelidir. Alternatif enerji kaynakları, doğada hazır halde bulundukları ve sürdürülebilir oldukları için sonsuz enerji üretme kapasitesine sahiplerdir.
Doğaya ve insan sağlığına zarar vermezler. Doğayı korumak, fosil yakıt tüketimini en aza indirmek ve sürdürülebilir bir yaşam sağlamak için fayda sağlarlar.
Bir ülkede ya da bölgede yeni bir enerji üretim tesisi kurulması, yeni istihdam alanları sağlanması anlamına gelir ve işsizlik oranı azalır.- Ozon tabakasının üzerinde herhangi bir olumsuz etkileri yoktur.
Şebekenin henüz gitmediği ya da şebeke yapmanın maliyetli olduğu bölgelere enerji ulaştırma imkanı sağlarlar.
İş Bankası olarak her zaman yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerini ve çevre dostu yatırımları destekliyoruz. İş’te Güneş Kredisi ile tercihen enerji sektörlerde faaliyet gösteren veya elektrik tüketimi yüksek olan gerçek kişi tacir veya tüzel kişi tacir müşterilerimizin öz tüketim amaçlı gerçekleştirecekleri çatı ve cephe tipi lisanssız GES yatırımlarına finansman destek sağlıyoruz.




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.