Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 29.03.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Yıllarca hayalini kurduğunuz mesleğiniz için gerekli eğitimi aldınız ve nihayet sıra çalışma hayatına atılmaya geldi. Ya da üzerinde uzun süredir çalıştığınız mesleğinizde artık daha iyi bir pozisyondasınız ve size çok daha iyi fırsatlar yaratabileceğinize inandığınız firmalarda çalışmak istiyorsunuz. 
Hayallerinize bir adım daha yaklaşmak ve mükemmel işlerin altına imzanızı atabilmek için atlamanız gereken bir aşama olan iş görüşmeleri birçok kişiyi oldukça heyecanlandırıyor ve biraz da korkutuyor. 
İş Bankası blog olarak bu yazımızda, iş görüşmelerinde en sık karşılaşılan soruları derledik.

1- Kendinizden Bahsedebilir misiniz?


Bu, neredeyse her görüşmenin olmazsa olmazı bir sorudur ve bir nevi görüşmenin gidişatını belirler. Aslında adaylar da bu sorunun kendilerine sorulma olasılığının çok yüksek olduğunun farkındadır ve bu sorunun cevabına önceden çalışarak görüşmenin iyi başlamasını sağlayabilirler.
Görüşme öncesinde, bu temel soruyu kendinize sormanızı ve cevabına çalışıp, içinize sinen en iyi versiyona odaklanmanızı tavsiye ederiz. Bu soruyu, iyi ve istediğiniz gibi cevaplamak size birçok avantaj sağlayacaktır. Öncelikli olarak görüşmenin ilk dakikalarındaki heyecanı, önceden çalıştığınız bir soruyu cevaplayarak geçirmeniz, kendinize olan güveninizin artmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda heyecanınız azalacak ve karşı tarafta iyi izlenim uyandırma şansınız yükselecektir.
Bu soruya cevap verdiğiniz esnada, gereksiz ayrıntılara odaklanmak yerine. Net bir şekilde eğitiminizden ve daha önce çalıştığınız pozisyonlardan bahsedebilirsiniz. Açıklama yaparken, ara vermeden ve takılmadan konuşmanız sizi bir adım öne taşıyacaktır.

2- Bizim Hakkımızda Ne Biliyorsunuz?


İşveren ya da görüşmeyi yapan yetkili, birlikte çalışacağı ve takımına dahil edeceği potansiyel çalışma arkadaşlarının, kendi firması ya da bünyesinde çalıştığı şirket hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunu önemser. Burada bahsettiğimiz şey firma hakkında her detayı bilmek değildir. Bu zaten mümkün olmayabilir. Ancak, özellikle çalışacağınız departmanın son dönem yaptığı ve ilgi uyandıran işler, firmanın en iyi müşterileri, yakın zamanda gerçekleştirilen projeler vb. konularda fikir sahibi olmanız, olumlu izlenim oluşturmanıza katkı sağlar.
Böylece; nerede çalışmak istediğini bilen, çalışmak istediği firma hakkında fikri olan ve firmayı benimseyen bir imajınızı olacaktır.

3- Neden Bizimle ve Bu Pozisyonda Çalışmak İstiyorsunuz?


Burada, asıl ölçülmek istenen şey sizin motivasyonunuzdur. Bu soruyu cevaplarken, daha önceki sorularda net olmak adına kendinizden bahsetmediğiniz ve biraz daha kişisel düşünceleriniz ile alakalı olduğunu düşündüğünüz konulara değinebilirsiniz. Örneğin; bu firma ile olan bir bağınız ya da firmanın duruşuyla ilgili sizi çok etkileyen bir çalışma olabilir. Klişe ve yapmacık konuşmalardan ziyade sizi gerçekten etkileyen konulardan ve bu işin sizin için öneminden bahsedebilirsiniz.​
isgorusmesi-sorular 

4- Eski İşinizden Neden Ayrıldınız ya da Ayrılacaksınız?


Bu soru, sizin hakkınızda en çok fikir verecek sorulardan biridir. Cevap olarak kesinlikle eski ya da şu an çalışmakta olduğunuz iş yerinizi kötülememelisiniz. Böyle bir tavır içinde olduğunuz iş görüşmesi sırasında hissedilirse, sizin hakkınızda negatif bir izlenim oluşmasına sebep olur.
Burada, eski iş yerinizde ulaşabileceğiniz en iyi noktaya geldiğini düşündüğünüzden, daha faydalı ve kendinizi geliştirebilecek bir pozisyonda yer almak istediğinizden bahsedebilirsiniz. Ya da eski iş yerinizin sizin için dezavantaj oluşturan bazı koşullarından kısaca bahsedebilirsiniz. Örneğin, iş yerinizin konum olarak evinize çok uzak olması ve yolda vakit kaybetmek istemediğinizi vb. dezavantajlardan bahsedebilirsiniz.

5- Son Çalıştığınız Pozisyonda Hangi Sorumlulukları Aldınız, Alıyorsunuz?


Bu soruda, iş vereninizin size ne kadar güvendiği ve hangi konularda inisiyatif aldığınız net bir şekilde ölçümlenebilir. İş görüşmesi esnasında, eski pozisyonunuz hakkında böyle bir soru ile karşılaştığınızda, sorumluluklarınızı mümkün olduğunca net ve önemli detaylara yer vererek açıklayın. Burada dürüst davranmanız oldukça önemlidir. Yapmadığınız işlerden bahsetmeniz ya da kendinizi fazla övmeniz, sizin için dezavantaj oluşturabilir.

6- Çalışma Hayatınızda Gerçekleştirdiğiniz En Önemli Başarınız Neydi?


Önceki iş hayatınızda, sizi öne taşıyacak birçok başarı örneğiniz olabilir ancak bu soru size sorulduğunda, çalışmak istediğiniz pozisyona yakın olan bir başarınızdan bahsetmeniz çok daha iyi olacaktır. Örneğin; etkinlik ve organizasyon sektörü ile alakalı bir iş görüşmesi yapıyorsanız ve görüştüğünüz firma sağlık sektöründe organizasyonlar düzenleyen bir firma ise, daha önce bu alanda gerçekleştirdiğiniz konferans ya da zirvelerden bahsedebilirsiniz.

7- Sizi En Çok Motive Eden Şey Nedir?


Burada, şirketten beklentilerinizi sıralamak yerine, hayatınıza sizi motive eden ve size kendinizi iyi hissettiren şeylerden bahsedebilirsiniz. Örneğin, belirli bir alanda okuma yapmak, spor yapmak ya da ufak hafta sonu tatillerine çıkmak sizi motive eden şeyler olabilir. 
Bu soruyu cevaplarken, kendinizi ve yeteneklerinizi geliştiren ve size değer kattığını, iyi geldiğini düşündüğünüz konulara ya da aktivitelere odaklanın. 
Ayrıca, sizi motive eden şeyler arasında kesinlikle çalıştığınız pozisyon ya da parayı söylememenizi tavsiye ederiz.

8- Maaş Beklentiniz Nedir?


Bu soru, iş görüşmesinin en dikkatli cevaplanması gereken sorularından biridir. Bir yandan, işinizin değerinin farkında olmanız diğer yandan da piyasanın çok üstünde maaş beklentisinde bulunmamanız gerekir.
Maaş beklentiniz sorulduğunda, bu işe çok ihtiyacınız varsa piyasa değerinde ya da biraz altında bir aralık söyleyebilirsiniz. Ancak yeteneklerinize ve donanımınıza güveniyorsanız ve bu iş için net olarak belirlediğiniz bir maaş aralığınız varsa, ona göre bir cevap verebilirsiniz.

İş başvurusu yapmadan önce, özgeçmişinizi düzenlemeniz gerekiyorsa Başarılı Bir Özgeçmiş Hazırlamak İçin Bilmeniz Gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz.

2018 ve 2019 yıllarında “Forbes GLOBAL WORLD’S BEST EMPLOYERS 2000” listesinde “En İyi 500 İşveren” arasında yer alan tek Türk Bankası olan İş Bankası’nda kariyer sahibi olmak istiyorsanız, açık pozisyonlarımızı görüntülemek için buraya​ tıklayabilirsiniz.





Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.