Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 18.06.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dk, 30 sn

 

​​Uzun zamandır bu tatili iple çektiniz! Nereleri gezeceğinizi, nerede konaklayacağınızı hatta yanınıza hangi kıyafetleri alacağınızı bile en ince ayrıntısına kadar planladınız. Tatilinizin tarihi bu kadar yaklaşmışken şimdi sıra en önemli konulardan birine, yani oradaki harcamalarınızı nasıl yapacağınıza geldi. Tatilinizde her şey istediğiniz gibi sorunsuz ilerlesin ve yurt dışında bütçenizi doğru bir şekilde yönetin diye, “Yurt dışında nakit mi kullanmak daha avantajlı yoksa kredi kartı mı?” ya da “Yapılan harcamalar hesap özetine nasıl yansır?” gibi kafanızı karıştıran sorulara açıklık getirmek istiyoruz. O halde, merak edilen bu konulara açıklık getirmeye başlayalım!

Yurt Dışı Seyahatlerinizde Kredi Kart​​ı​ Kullanabilirsiniz!​

​​Yurt dışı tatili denilince aklımıza, farklı bir yeri keşfetmeye duyduğumuz heyecandan sonra  şüphesiz, yapacağımız çeşitli harcamalar geliyor. Ulaşım, konaklama gibi mecburi harcamaların yanı sıra gidilen yere özgü leziz yemekleri tatmak ya da kültürel objeleri, kıyafetleri keşfedip alışveriş yapmak ise yurt dışı gezilerinin olmazsa olmazı. Peki, tüm bu harcamaları nasıl yapmayı planlıyorsunuz?

​​

Hepimiz, yurt dışına çıkarken tatil süremizi ve ihtiyaçlarımızı dikkate alarak yanımıza mutlaka bir miktar nakit para alıyoruz. Yanınıza alacağınız nakit miktarını mümkün olduğu kadar az tutup yurt dışında yapacağınız alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanmanız, paranızın çalınma ihtimaline karşı ufak bir önlem olurken aynı zamanda neye ne kadar ödediğinizi anında görmeniz ve bütçe takibini eksiksiz bir şekilde yapmanız açısından bir hayli kolaylık sunar. Fakat öncelikle bilmeniz gereken bazı detaylar var!

yurt dışında harcama yapma 

Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanımı Hakkın​​da Bilmeniz Gerekenler

​​​Yurt dışı seyahatinizdeki harcamaları kredi kartıyla gerçekleştirmeye karar verdiyseniz bilmeniz gereken birtakım noktalar var. Örneğin:

​​​●Yurt dışı seyahatinizde kredi kartınızı direkt olarak kullanmaya başlayabilir, limitiniz kadar alışveriş yapabilirsiniz. 

​​​●Yurt dışında yaygınlık gösterdiği için harcamalarınızda altyapı ödeme sistemi; Mastercard ya da Visa olan kredi kartlarınızı kullanın. 

​●Yurt dışında herhangi bir restoranda ya da mağazada, ödeme işleminin gözünüzün önünde yapılmasına dikkat edin.

yurt dışında harcama yapma 

Harcamalar Extreye Nasıl Yansır?

​​​Kredi kartı ekstresi yani hesap özeti, yurt dışı alışverişlerinde kafa karışıklığı yaratan bir diğer konu. Oysaki kafanızın karışmasına hiç gerek yok! Yaptığınız tüm yurt dışı alışverişlerini; TL, Euro ya da USD cinsinden hesap özetine yansımasını tercih edebilirsiniz. Böylelikle Euro cinsinden yaptığınız işlemler Euro olarak; USD ya da diğer döviz cinsinden yaptığınız işlemler de USD hesap özetinize yansıtılır. Nakit işlemler ise her durumda hesap özetine TL olarak yansır. 

Yurt Dışında Banka Kartı Kullanımının Avantajları

​Yurt dışında, haklı olarak yanınızda yüklü miktarda nakit para taşımak istemiyor olabilirsiniz. Bu durumda başvuracağınız bir diğer çözüm yolu: Banka kartı kullanımı. Banka kartınızla yurt dışında rahatlıkla alışveriş yapabilir; Visa/MC logolu ATM’leri kullanarak vadesiz veya tanımlı döviz hesabınızdan rahatlıkla para çekebilir, hesap bakiyenizi sorgulayabilirsiniz. Üstelik paranızı, gittiğiniz ülkenin yerel parasına çevirmek istediğinizde de Bankamatikleri kullanarak hesabınızdaki parayı bulunduğunuz ülkenin para birimi olarak çekebilme şansınız var! Burada dikkat etmeniz gereken konu ise; bankanızın yurt dışında para çekme komisyon tutarı ve para çekme alt-üst limitleri. 

​​

Örneğin; İş Bankası Visa/Electron/Mastercard Kart’ı kullanarak yurt dışındayken 2.500 TL’nin döviz karşılığı kadar para çekmeniz mümkün. İş Bankası Bankamatik kartlarınız özelinde, yurt dışı için uygulanan komisyon oranlarına ise isbank.com.tr​ üzerinden ulaşabilirsiniz. 

​Ayrıca bu kartı yurt dışındaki alışverişlerinizde nakit yerine kullandığınızda MaxiPuan kazanma şansı elde edersiniz.

Yurt Dışında Kartın Kayıp/Çalıntı Olması Durumunda Ne Yapılır?

​​Yurt dışında kartınızı kaybettiğiniz/çaldırdığınız ya da bilgilerinizin çalındığından şüphelendiğiniz durumlarda, telaşa kapılmanıza hiç gerek yok. Son derece pratik ve basit işlemlerle bu tarz sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Nasıl mı? Kartınızı kaybettiğinizde/çaldırdığınızda ya da kart bilgilerinizin çalındığından şüphelendiğinizde;

​●Hızlıca çağrı merkezimize​​ ulaşabilir,

​●İşCep ya da Maximum Mobil Uygulaması’nı kullanarak kayıp/çalıntı kart bildirimi yapabilir,

​●Hatta kartınızı yine Maximum Mobil​ üzerinden, belirleyeceğiniz süre zarfında geçici olarak işleme kapatabilirsiniz. ​

Yurt Dışında Temassız Özellikle Daha Hızlı ve Rahat Alışveriş Yapın

​İş Bankası kredi kartlarına sahipseniz ve hem daha hızlı hem de daha güvenli bir alışveriş yapmak istiyorsanız Maximum Mobil​ Uygulaması ile İş Bankası kredi kartlarınızın mobil temassız özelliğini aktive ederek ödemelerinizi, cep telefonunuz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Temassız işlemlerinizi şifresiz olarak 100 TL’nin döviz karşılığı kadar yapabilir, bu tutarın üzerine çıktığınızda ise temassız ama şifreli işlem yapabilme kolaylığından faydalanabilirsiniz.

Yurt dışına çıkmadan önce harcamalarınız konusunda kafanızda oluşan soru işaretlerini büyük ölçüde giderdiğimizi umuyor ve kontrollü harcamalar yaptığınız eğlenceli bir yurt dışı seyahati gerçekleştirmenizi diliyoruz!​

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.