Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 07.02.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Şirketlerde iş planları oldukça geniş ve uzun metinler halinde oluşturuluyor. Genellikle sayfalarca süren bu tip belgelerin yöneticilere sunulmak üzere kısaltılmış haline ise yönetici özeti adı veriliyor. İş teklifi yapacak şirketlerin veya yatırım arayan girişimlerin sıkça hazırlamak zorunda kaldığı yönetici özeti ile ilgili öne çıkan noktaları sizin için derledik. 

İlk olarak yönetici özetinin tam tanımını yapmakta fayda var.

Yönetici Özeti Nedir?


İş planı, şirket içi işleyiş veya proje teklifleri gibi konular oldukça teferruatlı ve içerisinde teknik birçok bilgiyi barındıran belgelerden oluşuyor. Örneğin inşaat proje tekliflerinde, kullanılacak betonun kalitesinden iç yapı malzemelerinin marka ve modellerine kadar geniş bir skalada bilgi yer alabiliyor. Bu nedenle de sunulacak plan ve teklifler, yöneticiler için özet haline getirilip yönetici özeti adıyla anılıyor. 

Yönetici Özeti Nasıl Yazılır?


Yönetici özeti, oldukça akıcı ve açık bir şekilde yazılmalıdır. İçerisinde yer alan bilgilerin çeşitli referanslar ile asıl belgeye yönlendirme yapması önemlidir. Örneğin pazar araştırması sonuçları anlatılırken pazar araştırmasının detaylarının iş planının hangi kısmında olduğu, asteriks adı verilen “*” sembolü ile dipnot olarak belirtilmelidir. 

Bunun dışında yönetici özeti hazırlanırken dikkat edilmesi gereken detaylar şöyle sıralanıyor: 

    Kısa ve öz bir anlatım kullanılmalı.

    Önemli veriler dışında tablo veya grafik gibi geniş alan kaplayan görsellerden kaçınılmalı.

    Kritik verilere ve noktalara mutlaka yer verilmeli.

    Teknik dilden kaçınılmalı. 

Son olarak yönetici özeti, 4 veya 5 sayfayı aşmayacak şekilde hazırlanmalıdır ve yönetici özeti ile beraber, özetlenen belgenin aslı da dosyaya eklenmelidir. 

Yönetici Özeti Şablonları Nelerdir?


Yönetici özetleri, belirli bir şablon ile hazırlanıyor. Ancak yönetici özeti şablonları, özetlenecek belgelerin türüne göre değişiklik gösteriyor. Yani bir girişimin yatırımcıya sunacağı yönetici özeti ile üst düzey yöneticiye sunulacak iş planının özeti arasında farklar bulunuyor. 

İş planı, yönetici özeti olarak yazılacaksa genellikle içerisinde bulunan kısımlar şöyle sıralanıyor:

    Ürünler ve hizmetler

    SWOT analizi

    Fon veya bütçe talebi

    Pazar araştırması

    Pazarlama planları

    Pazarlama öngörüleri

    Finansal planlama

    Finansal öngörüler

Proje teklifi için hazırlanan yönetici özetlerinin içeriğinde yer alan kısımlar ise şöyle sıralanıyor:

    Projenin amacı

    Şirketin tanımı ve amacı

    Çözüm üretilen alan hakkında bilgilendirme

    Proje planı bilgilendirmesi

    Proje için gerekli kaynaklar

    Projenin tahmini yatırım getirisi

    Proje zaman çizelgesi

    Proje bütçesi ve bütçe planı

Yatırımcılara sunulacak yönetici özetinde bulunabilecek kısımlar ise şöyle:

    Ürünler ve hizmetler

    Şirket tanımı

    SWOT analizi

    İhtiyaç duyulan yatırım miktarı

    Pazar araştırması

    Pazarlama planı

    Pazarlama öngörüleri

    Finansal planlama ve öngörüler

Kısacası her bir yönetici özeti çeşidi, alanına uygun farklı bilgiler üzerine inşa ediliyor. Çünkü özetlenen belgelerin amacı ve içerdiği bilgiler farklılık gösteriyor. 

Son olarak yönetici özeti ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer husus ise şablonların büyük farklılık gösterebileceğidir. Şirketin işleyiş tarzına, yöneticilerin taleplerine veya talep olasılığına ya da şirket kültürüne bağlı olarak yönetici özetine farklı bilgiler eklenebileceği gibi şablonlarda yer alan bazı bilgiler de çıkarılabilir.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​



Etiketler:
Kobilere Özel