Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 09.02.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Sürdürülebilirliği destekleme yönünde atılan her adım, dünyanın geleceği için büyük önem taşıyor. Şirketlerin uyguladığı çevreci politikalar da bu çabanın değerli bir bileşeni. 

Sürdürülebilirlik ilkelerine uygun faaliyet göstermek ise düşünüldüğü kadar büyük bir değişimi gerektirmeyebiliyor. Önemli olan tüm kurum genelinde sürdürülebilirliği sağlayacak uygulamaları benimsemek. Bu durumun bir örneği ise son yıllarda giderek önem kazanan yeşil insan kaynakları yönetimi.

Yeşil İK Nedir?


İnsan kaynakları yakın geçmişe kadar “şirket kültürünü oluşturacak iş gücünü yönetme” olarak tanımlanan geleneksel bir role sahipti. İklim değişikliğinin etkilerini yoğun olarak gözlemlediğimiz çağımızda ise bu misyona yeni bir sorumluluk eklendi: İş yerinde sürdürülebilirlik anlayışını tesis etmeye destek vermek. 

Yeşil insan kaynakları uygulamaları, çalışanlarda sürdürülebilirlik ile ilgili farkındalık oluşturmak ve şirket içi çevreci hedeflere ulaşmayı teşvik etmek amacıyla yöntemler izlenmesidir. Üstelik yeşil insan kaynakları yönetimi sadece kurum içini değil, marka imajını da etkileyen bir durum. 

Şirketlerin yeşil politikalar izlemesi, çalışan ve tüketici tercihlerine yön veriyor. Yapılan araştırmalar da bu duruma işaret ediyor: Çalışanların %38’inin sürdürülebilirliği ön planda tutan bir şirkete bağlılık hissetme ihtimali daha yüksek. Doğa dostu bir şirkette çalışan personelin üretken olma oranı diğerlerine göre ortalama %16 daha fazla. Tüketicilerin %88’i ise çevresel ve sosyal sorunları destekleyen şirketlere daha sadık olacağını belirtiyor. 

Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi Nasıl Uygulanır?


Yeşil işletme haline gelmekte etkili rol oynayan insan kaynakları yönetimi uygulamalarından bazıları şunlardır:

İşe Alım Süreçlerine Çevreci Kriterler Eklenebilir:

İş mülakatlarına çevre bilinci çerçevesinde bazı sorular eklenebilir. Sürdürülebilir bir işletme olmaya katkı sağlayacak farkındalığa sahip adaylar belirlenebilir. Ancak gerekli iş niteliğine sahip olma kriterini karşılayan adayları tercih etme zorunluluğu ön plana çıkabilir. 

Bu durumda çalışanların ekolojik farkındalık kazanmasını sağlayan eğitimler düzenlenebilir. Bu eğitimin kapsamı ise işletmenin sürdürülebilirlik hedefleri çerçevesinde belirlenebilir. Örneğin günlük olarak dikkat edilmesi gereken çevresel konular, atık bertarafı, kaynakların verimli kullanımı gibi başlıklara yer verilebilir.

İnsan Kaynakları Operasyonları Gözden Geçirilebilir:

Çalışan adayları, özgeçmişlerini şirketlere çevrim içi ortamda iletebiliyor. Ancak iş görüşmesi aşamasında CV üzerinden değerlendirme yapma ya da portfolyo sunumu gibi amaçlarla basılı materyaller kullanılabiliyor. 

İnsan kaynakları hem kendi birimlerine hem de görüşme yapacakları kişilere yönelik basılı malzeme kullanımına alternatif yöntemler sunan bilgilendirmede bulunabilir. Elbette bu uygulamalar, insan kaynakları ile ilişkili tüm süreçlere yayılabilir. Hatta sürdürülebilirliğe önem veren bir kurum kültürü oluşturma yönünde İK birimi çeşitli önerilerde bulunabilir. Hem bireysel ve hem de birimler özelinde çevresel performans değerlendirmeleri yapılabilir ve çevreye duyarlı ödüller verilebilir. 

İşletmeler, sürdürülebilirliğe destek vermek için çevresel etkiyi en aza indiren uygulamalara dikkat etmelidir. Çalışan istihdamını sağlamadaki rolü ile insan kaynakları bu konuda büyük bir role sahiptir.

İK, çevresel sorumluluğun kurumsal bir misyon haline gelmesi için çalışanlarda farkındalık yaratacak çalışmalar yapabilir. Ayrıca çevreci bir iş ortamının oluşmasına destek vermek de insan kaynaklarının sorumluluklarındandır. Duyarlı tercihlere sahip bir işletme olmanın yollarını öğrenmek için de KOBİ'lerde Sosyal Sorumluluk ve Çevre Bilinci başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​


Etiketler:
Kobilere Özel