Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 10.07.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Yazar olmak; uzun, zahmetli ancak sürekli kendini yenilemeyi ve geliştirmeyi hedefleyen bir yoldur. Bu yola çıkmayı düşündüğünüz anda kendinizi geliştirmeye başlamak için hızlı ve önemli adımlar atmaya hazır olmalısınız. 

Yazarlık; belirli saat aralıkları içinde icra etmeniz gereken bir iş değil, hayatınızın tamamına yaymanız gereken bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığı su içmek, yemek yemek gibi bir rutine döndürdüğünüzde gelişimi en hızlı şekilde fark edeceksiniz. Çünkü yazmak için her zaman kağıt kaleme ya da bilgisayara ihtiyacınız yoktur. Zihniniz ve gözlem her an yazabilmeniz için yeterlidir. 

Bu bilgiler ışığında yazar olmak isteyenler için 7 öneri hazırladık:

1- İyi Bir Okuyucu Olmak, Kaliteli Yazılara Göz Kırpar


Yazar olmak için kitaplarla aranızın çok iyi olması kaçınılmaz bir gerçektir. İyi kitap okuma alışkanlığı zihninizi ve gözünüzü güzel ve kaliteli metinlere karşı bir avcı haline getirir ve “iyi kitabı” nerede olsa tanırsınız. Bu tanışıklık kendi metinlerinizde de kendini göstermeye başlar. Önemli olan çok kitap okumak değil, düzenli ve kaliteli kitap okumaktır. Unutmayın ki bütün büyük yazarlar aynı zamanda çok iyi okurdur.

2- Her Gün Yazın


Yazmak, büyük bir alışkanlığa döndüğünde orantılı başarıyı ardında getirir. Her gün yazmak, kaleminizi, üslubunuzu, tarzınızı geliştirmede önemli bir rol oynar. Her gün yazacak bir şeyler bulamasanız bile ufak karalamalar yaparak ve notlar alarak çalışma rutininizi tamamlayabilirsiniz.

3- Not Almayı İhmal Etmeyin


İster deftere, ister telefonunuzun not bölümüne, isterseniz bilgisayarınıza… Sizin için hangisi kolaysa not almak için o yöntemi kullanabilirsiniz. Not almak, fikirlerinizin uçup gitmesini engeller ve yazmanız için bir haritanızın olmasını sağlar. Bütün büyük yazarların binlerce sayfa notları bulunur. Bir fikrin ya da ilhamın ne zaman geleceğini asla bilemezsiniz.

yazar olmak isteyenler

4- Gözlem Yeteneğinizi Geliştirin


Yazar olabilmenin en önemli adımlarından biri de gözlem yeteneğinizi geliştirmenizdir. Gözlem, olanı olduğu gibi anlatmada, küçük detayları yakalamada ve onu okuyucu ile buluşturmada çok önemlidir. Gözlem yeteneğiniz geliştiğinde olayları kavrama ve yorumlama yeteneğiniz de gelişecek ve bir yazıda anlatmak istediğinizi daha derin ve gerçekçi bir şekilde verebileceksiniz.

5- Yazılarınızı Mutlaka Yedekleyin


Biliyoruz, bundan binlerce yıl önceki yazılar bile günümüzde bulunabiliyor ancak her yazar bu kadar şanslı olmayabilir  Bu nedenle yazılarınızı yedeklemeyi unutmamalısınız. Bilgisayar ortamında yazıyorsanız Google Drive yazı yedeklemeniz için oldukça uygun. Eğer deftere ya da kağıda yazıyorsanız onu da bilgisayara geçirip yedeklemeyi ihmal etmeyin. Bir yedekleme yöntemi olarak da her yazdığınız yazıyı “kendinize” mail atabilirsiniz.

6- Yazılarınızı Eleştirecek ve Sizi Doğru Yönlendirecek Bir Rehber Bulun


Doğru ve yerinde eleştiri her zaman geliştirir. Yazılarınızı doğru eleştirecek ve sizi iyi bir noktaya taşıyacak bir rehber bulmak hem sizi hem de yazarlığınızı daha iyi bir noktaya taşıyacaktır. Her zaman kendi yazılarınızı eleştirmek zorunda değilsiniz. Ortak okuduğunuz bir kitabı, bir yazarı ve felsefi bir düşünceyi de eleştirebilirsiniz. 

7- Farklı Sanat ve Felsefe Alanlarından Yararlanın


Yazmak, sadece kitaplarla iç içe olmanızı gerektirmez. Sanatın diğer dallarıyla ilgilenmek, felsefe ve psikoloji okumaları yapmak ufkunuzu her zaman genişletir. Film izlemek, müzik dinlemek, modern sanat galerilerini gezmek, sanat tarihi okumaları yapmak hem yazı özgünlüğünüzü destekler hem de kişisel gelişiminize katkıda bulunur.

Tüm bu maddelerle birlikte en önemli olan “yazma cesareti” göstermektir. Bu yazıyı okuyorsanız, ilk ve en önemli adımı atmışsınız demektir.

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​