Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 22.05.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Yaşamı sürdürebilmek adına yapılan birçok eylem vardır. Bunlardan birisi olan temel ihtiyaçların giderilmesi sonucunda tüketim açığa çıkar. Tüketim işlemi sona erdiğinde tüm kaynaklar biter. Yatırım, insanların yapılan harcamalardan geriye kalan miktarı bazı araçlar yardımı ile büyütmesi veya saklaması anlamına gelir. Tüketimden farkı ise kaynakların sona ermemesidir. Mevduat yapılmasının asıl sebebi gelir sağlamak ve kar etmektir. İş Bankası’nın yatırım hizmetleri​ bu noktada sizi amacınıza ulaştırmada önemli bir rol oynar.

Yatırımcı Nedir?


Gelecekte gelir ya da kâr amacı güderek bir miktar paranın veya sermayenin saklanmasına yatırım denir. Peki yatırımcı nedir? Yatırımcı, yatırım işi yapan kişilere denir. Yatırımcı, plasman işlemini profesyonel bir şekilde yapabilme yeteneğine sahip kişidir. Piyasa durumunu araştırarak avantajı ön planda tutar. Risk konusunda detaylı bilgi sahibi olarak minimum riskle mevduat yapmayı hedefler. Mevduat yapılacak işin süresini ve ne kadar kazanç sağlayacağını analiz eder. Bu analizler sonucunda doğru plasmanı yapmayı hedefler.

Yatırımın Önemi


Yatırım basitçe gelecek vadeden bir kazanç sistemidir. Herkes en iyi verimi alabilmek için farklı yöntemleri tercih eder. Bu yöntemlere altın satın almak, gayrimenkul almak, parayı dövize çevirmek veya hisse senedi edinmek örnek olarak verilebilir. Bu tarz yöntemler içerisinden birini tercih ederek hareket ettiğinizde ileriye dönük kazanca ulaşabilirsiniz. Finansal durumunuzdaki iyiliğinin maksimize edilmesi için plasman harika bir seçenektir.

Yatırım Riskleri


En iyi yatırım koşulları, yatırımcı tarafından özenle hesaplanır. Bu hesaplamalara risk değerlendirmesi de dahil olur, bunun sebebi ise karşılaşabileceğiniz birçok risk durumunun mevcut olmasıdır. Bu riskler hakkında detaylı bilgi öğrenmek istiyorsanız aşağıda yer alan maddelere göz gezdirebilirsiniz. 

Piyasa Riski: Fon portföyünde yer alan döviz veya kar endeksli varlıklar piyasadan etkilenir. Bu sebeple ekonomik faktörler yatırımı riske atar. Piyasa riski türleri öz sermaye, faiz oranı ve kur riski olarak üçe ayrılır.

Likidite riski: Likidite, bir bireyin varlığı hızlı bir şekilde alıp sattığı piyasa özelliğidir. Bu varlıkları nakde çevirirken girilen risk likidite riski olarak adlandırılır.

Konsantrasyon Riski: Yatırım sadece bir kıymete yapıldığında zarar riski açığa çıkabilir. 

Kaldıraç Riski: Kaldıraç, eldeki varlıkların kazançlarını yükseltmek adına avantajlı bir sistem olmasının yanı sıra aksi bir durumda kazançta ciddi düşüşe de sebep olabilir. 

Operasyonel Riskler: Altyapı eksiklikleri, çalışan hataları veya yetersiz dahili süreçler gibi sorunlar sonucunda ortaya çıkabilen risk türüdür.

Enflasyon Riski: Satın alma gücünün kaybını temsil eden bir risk türüdür. 
Bu yatırım risklerinin yanı sıra yeniden yatırım riski, yabancı yatırım riski, kredi riski ve yasal riskler eşlik eder.

Yatırım Nedir? 

Nasıl Yatırım Yapılır?


Yatırım doğru yöntemler ile yapıldığında parlak geleceğin öncüsü olmaya adaydır. Peki yatırım nasıl yapılır? Piyasa durumunu araştırmak bu noktada en önemli adımlardan biridir. Risk gibi olumsuz sonuçlar doğuran durumlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve sıkı bir takibe almak gerekir. Eldeki tüm varlıkları kullanmamak ve gündeme her zaman uyum sağlamak mühim bir konudur. Tercih edilen yatırım seçeneklerinden biri de finanse etmek olabilir. Bir işletmeyi kredi vererek destekleyip gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra “neye yatırım yapmalı?” diye düşünüyorsanız; taşınmazlar, döviz, altın, gümüş, bakır, Bitcoin gibi sıkça duyulan ve gelişmekte olan araçlara yönelmek genellikle çoğu insanın tercihidir. Bu sebeple yatırımı her açıdan ele alarak tüm fırsatlara hâkim olmak ve bilgi toplamak bu eylemin püf noktasıdır. Aynı zamanda yatırım sermayesi fon fazlası yatırımcıların gelişmekte olan işletmelere sağladığı finansal yardımdır.  Bu sermaye de değerlendirilerek olumlu sonuçlar alınabilir.

Yatırım Çeşitleri


Yatırım olumlu sonuçlandığında ciddi avantajlar elde edilebilen bir kazanç sistemidir. Yatırımın nereye ve nasıl yapılacağı hakkında birçok insan farklı fikirlere sahiptir. Bu fikirler piyasanın durumu gibi pek çok etkene göre ortaya çıkar. Yatırım çeşitleri sermaye ve mali olarak 2’ye ayrılır. Detaylı bilgi için aşağıdaki maddelere göz gezdirebilirsiniz.

Sermaye Yatırımı: Sabit varlıklara veya değerlere yönelmektir. Sabit varlıklara örnek olarak konut veya arsa verilebilir. Değerlere ise teçhizat veya makine gibi sermaye varlıklarına yatırım yapılması örnek olarak verilebilir. 

Mali Yatırım: Finansal değer olarak da bilinen mali yatırım, var olan bir katma değere ortak olma veya kısmen satın alma şeklinde yapılır. “Mali yatırımlar nedir?” sorusuna ise en çok tercih edilenleri örnek verilebilir. Bunlar hisse senedi, tahvil ve dövizdir. 

Sabit Yatırım Ne Demek?


Yatırım farklı şekillerde yapılabilir. Sabit yatırım, birden fazla üretim döngüsüne sahiptir ve uzun sürelidir. Sabit yatırım olarak adlandırılmasının sebebi şirketin sahip olduğu varlıkları 1 seneyi aşkın kullanmasıdır. Mülk, arazi veya binaya yapılan yatırımlar bu türe örnek olarak verilebilir. 

Ortak Yatırım Ne Demek?


Ortak yatırım, uluslararası ticari hayatta Joint Venture olarak kullanılır. Ortak yatırımda birden fazla tüzel kişi bir araya gelir. Tüzel kişiler ortaklaşa hareket ederek girişimde bulunurlar. Bu yatırıma NASA ve Google’ın ortaklaşarak ortaya koyduğu Google Earth örnek olarak verilebilir.

Kısmi Yatırım Ne Demek?


Kısmi yatırımlar, yatırımcı bir kişinin belirli bir varlık veya portföy için bir miktar para yatırması manasına gelir. Risk, yatırımda önem arz eden konulardan biridir. Bu sebeple kısmi yatırım, belirli miktarda yapılarak riskleri aza indirgemek için tercih edilebilir. Aynı zamanda yapılan yatırımın getirilerine veya götürülerine göre gelecek için planlar yapılabilir, farklı varlıklara yönelme seçenekleri keşfedilebilir.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."​