Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 01.04.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 Dakika
​İster bir emeklilik tasarruf planı ister birikimleri pasif gelire dönüştüren yatırımlar olsun, geleceğine yön vermek isteyenlerin kullanabileceği çeşitli yatırım araçları var. Bununla birlikte kârlı yatırımlar sermaye birikiminin yanı sıra bilgi birikimi de gerektiriyor. Bunun için ihtiyacınız olan en temel ekonomi, yatırım ve borsa kitaplarını sizin için listeledik.

Borsa, Yatırım ve Ekonomi ile İlgili Okunması Gereken Kitaplar


Birikimlerinizi İş Bankası mevduat ve yatırım araçları​ ile pasif gelire dönüştürmeden önce, finansal kararlarınıza ışık tutacak aşağıdaki yatırım ve ekonomi kitaplarını okuyabilirsiniz.

1. Akıllı Yatırımcı – Benjamin Graham


20. yüzyılın en etkili yatırımcılarından biri olan Benjamin Graham, bu kitabında değer yatırım stratejisini ve değerinden daha düşük fiyata hisse senedi alma tekniğini vizyoner bir bakışla ele alıyor. 1949 yılında yazılmış olmasına rağmen güncelliğini yitirmeyen Akıllı Yatırımcı, borsa kitap önerileri arasında zamansız bir klasik olarak öne çıkıyor.

2. Paranın Psikolojisi – Morgan Housel


Ünlü yazar Morgan Housel, Paranın Psikolojisi adlı kitabında zenginlik, açgözlülük ve mutlulukla ilgili zamansız dersler veriyor. Paranın yönetimi ve yatırım kararları konusunda çeşitli öğretiler barındıran bu kitabı okuyarak finansal becerilerinize yenilerini ekleyebilirsiniz.

3. Borsada Rastgele Seyir – Burton G. Malkiel


Endeks fonlarının ortalama bir yatırımcı için neden en iyi seçenek olduğunu açıklayan bu kitap, dünya genelinde en çok satan yatırım kitaplarından biri. Akademik bir dille yazılan eser, farklı yatırım araçlarını ve tekniklerini en ince ayrıntısına kadar açıklamayı ihmal etmiyor. Hisse senedi yatırımlarına odaklanıyorsanız, teknik analiz modülünün yanı sıra piyasa haberleri, takas dağılımı ve şirketlerin bilanço bilgileri gibi ihtiyacınız olan yatırım verilerine İşCep Mobil Borsa ile kolayca ulaşabilirsiniz.

4. Sağduyulu Yatırım Rehberi – John C. Bogle


Endeks fonlarında başarılı olmanın yolu yatırımın inceliklerini bilmekten ve sağduyulu bir stratejiden geçiyor. Aynı fikirde olan Amerikalı yatırımcı John C. Bogle, bu kitabında düşük bütçeli ve çeşitlendirilmiş bir portföyle pasif gelire ulaşmanın püf noktalarını anlatıyor.

5. Zengin Baba Yoksul Baba – Robert T. Kiyosaki


Para kavramına ilişkin son derece orijinal bir perspektif sunan Zengin Baba Yoksul Baba kitabı, yatırımla ilgili kabul görmüş klişeleri çürüterek okuyucuların finansal özgürlükler konusunda yeni bir felsefe benimsemelerini sağlıyor. Amerikalı iş insanı Robert Kiyosaki tarafından 1997’de kaleme alınan bu sıra dışı anlatım, hayranlarına göre mutlaka okunması gereken ekonomi kitapları arasında yer alıyor.

6. Borsanın Akıl Almaz Yükselişi – Robert J. Shiller


Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller, bu kitabında yatırımcıların irrasyonel taraflarını davranışsal ekonomi ilkeleriyle açıklayarak piyasadaki balonlara ve çöküşlere ışık tutuyor. Borsa ve yatırım kitap önerileri arayanların mutlaka okuması gereken bu kitap pandemi sonrası piyasaları anlamlandırmaya yardımcı oluyor.

7. Sıradan Hisseler Sıra Dışı Kararlar – Philip A. Fisher


Borsa ve ekonomi ile ilgili kitaplar arıyorsanız, Amerikalı finansçı Philip Fisher’ın bu kitabı yatırım yaparken göz önünde bulundurmanız gerekenleri kapsamlı bir şekilde sunuyor. Borsadaki deneyimlerinden yola çıkarak alternatif bir yaklaşım geliştiren Fisher, finansal tablolara yansımayan kalitatif faktörler hakkında yatırımcılara yeni bir bakış kazandırıyor.

8. Warren Buffett Tarzı – Robert G. Hagstrom


Robert Hagstrom, Warren Buffett’ın izinden gitmek isteyenlere yönetim, sermaye piyasası ve işletme üzerine çeşitli yatırım stratejileri sunuyor. Dünyaca ünlü yatırımcının kariyerini özetleyen bu kitapta yatırım teknikleri ve yöntemleri hakkında ufuk açıcı pasajlar da bulunuyor.

yatırım kitapları önerileri 

9. Yatırımın Dört Temel Taşı – William Bernstein


Amerikalı finans teorisyeni William Bernstein, yatırımın temel ilkelerini açıkladığı bu çalışmasında farklı varlık sınıflarına ait zengin bir portföyün nasıl oluşturulacağına dair teorik bir zemin hazırlıyor. Dört bölüme ayrılan kitabı okuyarak yatırımın teorisi, tarihi, psikolojisi ve yönetimi hakkında kapsamlı bir fikir geliştirebilirsiniz.

10. Hızlı ve Yavaş Düşünme – Daniel Kahneman


Nobel ödüllü psikolog Daniel Kahneman’ın bu kitabı okuyucularını çığır açan bir zihin yolculuğa çıkarıyor ve düşünme biçimlerini yönlendiren iki farklı sistemden bahsediyor. Psikolojik deney ve araştırmalarla desteklenen her bir çıkarım, yatırımcılara sezgilerine nerede güvenip güvenmeyecekleri konusunda önemli ipuçları veriyor.

11. Dansla İşe Gitmek – Warren Buffett


Warren Buffett’ın mektup ve konuşmalarından bazı alıntılar içeren Dansla İşe Gitmek kitabı yatırım ilkeleri, hayırseverlik, iş etiği ve yönetim kararları gibi konulara da değinerek ünlü yatırımcının ilham verici hikayesine odaklanıyor.

12. Akıllı İnsanların Mantıksız Kararları – Richard H. Thaler


Nobel ödüllü ekonomist Richard Thaler tarafından kaleme alınan bu eser, davranışsal ekonomi ile ilgilenenler için kaçırılmaması gereken bir kitap. Yatırımlarınızı rasyonel kararlarla sürdürmenin yollarını arıyorsanız, ekonominin yeni ve görünüşte radikal bir dalı olan davranışsal ekonominin nasıl ortaya çıktığını anlatan bu kitabı okuyabilirsiniz.

13. Tek Derste İktisat – Henry Hazlitt 


Tek Derste İktisat kitabı yeni başlayanlar için temel ekonomik ilkeleri açıklayıcı bir biçimde anlatıyor. Kitap, karmaşık ekonomik kararlara ilişkin tutarlı içgörüler geliştirirken hangi ilkelerden yararlanılacağını da gösteriyor.

14. Bir Borsa Spekülatörünün Anıları – Edwin Lefevre


Bir Wall Street yatırımcısının ilginç öyküsünü anlatan bu kitap neredeyse yüz yaşında, ancak bireysel hisse senedi ve emtia ticareti yapanlara zamansız öğütler vermeye devam ediyor. Edwin Lefevre bu kitabında okuyucularına korku, umut ve açgözlülüğe dair ders çıkarılması gereken keyifli bir anlatım sunuyor.

15. Kazanmayı Öğren – Peter Lynch, John Rothchild


Kazanmayı Öğren, yatırıma yeni başlayanları pratik öğretilerle donatarak başarılı olmanın püf noktalarını veriyor. Üstelik yalnızca hisse senetlerine ve borsalara değil, aynı zamanda farklı yatırım alternatiflerinin inceliklerine de değiniyor.

Yatırım kitapları finansal piyasaların dinamik koşullarında rasyonel kararların nasıl alınacağına dair önemli püf noktalar barındırıyor. Yatırımcılara öngörü yeteneği kazandıran bu kitaplar borsa ve hisse senetlerinin yanı sıra ticari yatırımlara yönelmek isteyenlere de yol gösteriyor. Finansal okuryazarlığınızın vermiş olduğu bilgi birikimini ekstra gelire dönüştürmek istiyorsanız, İş Bankası ticari kredi fırsatlarından yararlanabilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​