Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 04.03.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

“Üniversite” için güzel bir mesleğe sahip olmanın ilk adımı diyebiliriz. Bu yüzden de üniversiteye hazırlık süreci birçok öğrenci için oldukça stresli geçiyor. Bir yandan devam eden okul dersleri diğer yandan üniversite sınavına hazırlanma süreci derken öğrenciler fazlasıyla yoruluyor. Elbette ki üniversiteye hazırlanmak ekstra özen isteyen bir süreç. 

Öğrencilerin ders çalışırken bilmesi gereken en önemli noktalardan biri de verimli bir şekilde nasıl ders çalışılacağı konusu. Çünkü saatlerce odaya ya da kütüphaneye kapanmak her zaman nitelikli bir şekilde ders çalışıldığını göstermez. O halde, üniversite sınavına çalışmak için hala vakit varken verimli ders çalışma tekniklerini beraber keşfedebiliriz! 

Ders Çalışma Programı Hazırlayın


Ders çalışmak için plan/program yapmak biraz klişe gelebilir ama başarılı olmak istiyorsanız uyabileceğiniz bir program hazırlamalısınız. Bu program elbette size özel olmalı,  sonuçta neyi yapıp neyi yapmayacağınızı en iyi siz bilirsiniz. Sınav gününe henüz bu kadar vakit varken oturup kendinize güzel bir zaman çizelgesi çizin. Bu zaman çizelgesine hangi derse ne kadar zaman ayıracağınızı ya da günde kaç saat konu tekrarı, kaç saat soru çözümü yapacağınızı not edin. 

Ders Çalışacağınız Ortamı Düzenleyin 


Ders çalışacağınız ortamın atmosferi, başarınızı dolaylı yoldan da olsa etkiliyor. Çünkü siz çoğu zaman fark etmeseniz de çalışma masanızın düzeni ya da odanızın dağınıklığı dikkat konusunda sizi manipüle ediyor. Örneğin, çalışma ortamınız çok karışıksa dikkatinizin, masanın üstüne yığılmış olan kitaplara ya da başka nesnelere kayması hiç şaşırtıcı olmaz. Bu nedenle ders çalışırken çevrenizi derli toplu tutmaya özen gösterebilirsiniz. 

ders çalışma teknikleri

Not Tutmayı İhmal Etmeyin 


Herkesin ders çalışma yöntemi elbette birbirinden farklı. Fakat not tutma, gerçekten okuduğunuzun aklınızda kalması için son derece iyi bir yöntem. Sadece ders esnasında tuttuğunuz notlar yeterli olmayabilir. Bu nedenle konu tekrarı yaparken ya da soru çözerken önemli noktaları minik kağıtlara yazabilir ve bu kağıtları aklınıza takıldıkça bakmak için kolay ulaşabileceğiniz bir yere yapıştırabilirsiniz. 

Mola Zamanlarını İyi Ayarlayın


Aralıksız ders çalışmak çok zorlayıcı ve yorucu. Bir süre sonra ister istemez performansınız düşer ve çalıştığınız müddetçe bir şey anlayamaz duruma gelebilirsiniz. Bu nedenle mola zamanlarınızı dersten çok kopmayacak ama size de nefes aldıracak şekilde ayarlamanızı öneriyoruz. Hatta okuldaki ders sürelerini baz alarak, 40 dakikada bir 15 dakikalık aralar verebilirsiniz. 

ders çalışma ortamı

Kendinizi Motive Edin


Ders çalışma isteğiniz her zaman aynı kalmayacaktır, bu çok normal. Özellikle kendinizi yorgun ya da üzgün hissettiğinizde ders çalışmanız bir hayli zorlaşır. Ama belli noktalara dikkat ederek bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Örneğin ders aralarında atıştırmak için kendinize sevdiğiniz kurabiyelerden pişirebilir ya da odanızda güzel bir koku olması amacıyla tütsü yakabilirsiniz. 

“Üniversite sınavına nasıl çalışılır?” sorusunu sizin için cevapladık. Umuyoruz ki tavsiyelerimiz, ders çalışma düzeninizi olumlu yönde etkiler. 

Üniversite sınavına hazırlanan tüm öğrencilere başarılar diliyoruz!

Üniversite sınavları YKS & TYT ve diğer birçok ÖSYM para yatırma işlemini Türkiye İş Bankası kanalları üzerinden evinizden çıkmadan kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Sınav başvuru ve tercih ödemelerinizi hemen gerçekleştirmek ve hangi sınavların ödemesini yapabildiğinizi görüntülemek için ÖSYM Ödemeleri​ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. B​u nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​​​​​