Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 23.08.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Toprağın kokusu, doğanın büyüleyici atmosferi, yemyeşil ağaçlar, kuşların cıvıltısı… Tüm bunlar, doğa yürüyüşü denince akla gelenler arasında sayabileceğimiz güzelliklerden yalnızca birkaçı. Doğa yürüyüşlerine çıkmak, şehir yaşamının keşmekeşinden ve kalabalığından bir süreliğine uzaklaşarak zihnini dinlendirmek isteyenler için harika bir aktivite seçeneği. Üstelik, ülkemizin doğal güzellikleri ve elverişli iklim koşulları, doğa yürüyüşü tutkunlarına büyüleyici rota alternatifleri sunuyor. 

Siz de Türkiye'de doğa yürüyüşü yapılacak yerler hakkında daha detaylı bilgi almak ve kendinize hem keyifli hem de sağlıklı bir aktivite planı oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki rota seçeneklerine göz atmanız yeterli. 

Likya Yolu


Türkiye doğa sporları dendiğinde akla ilk gelen rotalardan biri, hiç şüphesiz Likya Yolu. Çünkü toplamda 535 km uzunluğundaki bu muhteşem parkur, göz alıcı doğal güzelliklerle ve tarih kokan antik kentlerle çevrili. Fethiye ve Antalya arasında uzanan parkur, ana kollara ayrılması nedeniyle 30’dan fazla alt parkuru da içinde barındırıyor. Bu sayede yürüyüş yapmak isteyenler dilediği noktadan başlayıp aktivite süresini, rotasını ve koşullarını belirleyebiliyor. 

Doğa yürüyüşü rotaları arasında en uzun seçeneklerden biri olan Likya Yolu’nun tamamı Grande Randonnée sistemiyle işaretlenmiş. İşaretler, yürüyüş yapan kişilere farklı zorluk derecesindeki parkurları seçme olanağı da tanıyor. Parkurun geçtiği ilçelerin tamamında farklı konaklama seçenekleri mevcut. Kaş ve Çıralı ilçeleri arasında bulunan 111 km uzunluğundaki parkur, doğa yürüyüşçülerinin en sık tercih ettiği rotalardan biri. Likya Yolu’nu baştan sonra yürümek isteyenlerin ise yaklaşık 30-40 gün sürecek bir yolculuk yapması gerekiyor. 

Ballıkayalar Tabiat Parkı


Eğer planladığınız doğa yürüyüşü İstanbul yakınlarında bir parkurda olsun istiyorsanız Ballıkayalar Tabiat Parkı sizin için ideal bir seçenek olabilir. Günübirlik trekking turlarına sık sık ev sahipliği yapan milli park, toplam 10 km uzunluğunda bir parkur barındırıyor. Parkurun içinde yazın yüzebileceğiniz bir gölet, kaya tırmanışı yapılabilecek kayaçlar ve şelale de mevcut. Bu sayede doğa sporlarını seven kişiler, burada yürüyüş dışında farklı aktiviteler de yapabiliyor. 

Ballıkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli’ye bağlı Gebze ilçesinde bulunuyor ve İstanbul’a yaklaşık 60 km uzaklıkta. Parkuru yaklaşık 4-5 saat içinde rahatlıkla tamamlayabilirsiniz, ancak dilerseniz milli parkta çadır kurarak konaklamanız da mümkün. Ballıkayalar, milli park statüsünde sayıldığı için girişin ücretli olduğunu da hatırlatalım. ​

doga-yuruyusu 

Hitit Yolu


Türkiye doğa turları dendiğinde Hitit Yolu’ndan söz etmeden geçmek olmaz. Çorum’da yer alan Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva gibi antik kentlerden geçen Hitit Yolu, 11’i kısa 6’sı uzun olmak üzere toplam 17 doğa yürüyüşü parkuru barındırıyor. Parkurların toplam uzunluğu alternatif güzergahlar da sayıldığında 380 km, ayrıca toplam 405 km uzunluğunda bisiklet parkurları da mevcut. 

Tamamı uluslararası işaretlerle ve yön tabelalarıyla belirlenen Hitit Yolu rotaları, geçmişte göç ve ticaret yolları olarak kullanılan parkurların etnik ve doğal güzelliklerini gözler önüne seriyor. Günübirlik yürüyüşler için uzunluğu 7-15 km arasında değişen parkurları tercih edebilir ya da uzun rotaları seçerek konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Kaçkar Dağları


Karadeniz’in yemyeşil doğasıyla ün salmış yaylalarında yürüyüş yapmak istiyorsanız rotanızı Kaçkar Dağları’na doğru çevirebilirsiniz. Rize’ye bağlı Çamlıhemşin’den başlayan ve Ardeşen’e kadar devam eden 8 farklı yürüyüş parkuru orta-zor seviyede değerlendiriliyor. 

Yaylaların çoğunda yiyecek ve içecek temin edilebilen işletmeler var, ancak doğa yürüyüşü konusunda tecrübesiz olan kişilerin bölgeye bir rehber liderliğinde gitmesi tavsiye ediliyor. Yaylalarda konaklamak isteyenler içinse kamp alanı ve dağ oteli seçenekleri mevcut. Yaklaşık 4 bin metre yüksekliğe kadar çıkan tırmanış parkurunu tamamlamak için 3-6 günlük turlar düzenleniyor.  

Efes - Mimas Yolu


İzmir’e yakın doğa yürüyüşü rotaları arasından seçim yapmak istiyorsanız 709 km uzunluğundaki Efes-Mimas Yolu’nu tercih edebilirsiniz. 

Efes Antik Kenti’nden başlayarak İzmir’in Karaburun ilçesinde sona eren parkurda İyonya Uygarlığı’ndan kalan 6 farklı antik kent bulunuyor. Sizi tarihin tozlu sayfalarına doğru keyifli bir yolculuğa çıkaran parkur, yol levhalarıyla işaretlenmiş durumda. 49 farklı alt rotadan oluşan güzergahlarda konaklama alanlarının yanı sıra, sağlık tesisleri ve mola yerleri de bulunuyor. 

Frig Vadisi


Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Ankara arasında kalan Frig Vadisi’nde toplam 506 kilometrelik bir yürüyüş yolu bulunuyor. Gordion, Seydiler ve Yenice Çiftliği olmak üzere üç farklı başlangıç noktası bulunan parkurların tümü Frig Vadisi’ndeki Yazılıkaya’da birleşiyor. 

Tamamı uluslararası standartlara uygun şekilde işaretlenmiş yürüyüş ve bisiklet parkurları, yaklaşık 3 bin yıl önceden günümüze taşınan Frigya eserlerini ve mezarlarını da içinde barındırıyor. Parkurlar farklı zorluk derecelerine göre sınıflandırılmış, ayrıca tüm parkurlarda otel konaklama seçenekleri bulunuyor. 

Listelediğimiz alternatifler, Türkiye’de doğa yürüyüşü yolları arasında tercih edebileceğiniz seçeneklerden yalnızca birkaçı. Bu rotaların her birinde büyüleyici tarihi ve doğal güzelliklere şahit olabilir, doğanın kalbinde spor yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. Yürüyüş boyunca hiçbir aksilikle karşılaşmamak için özellikle uzun rotaları tercih ettiğiniz takdirde, konaklama planınızı önceden yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer çadırda kalmayı düşünüyorsanız konforlu kamp tatili ipuçlarına buradan ulaşabilirsiniz. 

Son olarak, bu benzersiz deneyimi ölümsüzleştirmeyi unutmayın. Birbirinden etkileyici seyahat fotoğrafları çekmenize yardımcı olacak ipuçlarına buradan​ göz atabilirsiniz. 






Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.