Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 07.05.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Dünyada her yıl yüzlerce insan trafik kazaları nedeniyle sakatlanma ve ölüm riskiyle karşı karşıya. Mal ve can kaybının en çok yaşandığı durumlardan biri olan trafik kazası her an herkesin başına gelebilir.  Kaza anında yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmanız, daha sakin kalmanızı sağlayabilir.

İlk Kaza Anında Yapılması Gerekenler


Trafik kazası yaptığınızda ilk yapmanız gereken araç çalışmıyorsa bile kontağını kapatmaktır. Kaza bölgesini ve kazaya karışan araçları hızlı bir şekilde kontrol ederek herhangi bir yaralanma ya da yakıt sızıntısı varsa tespit edilmelidir. Herhangi bir yaralanma ya da can kaybı durumunda veya yakıt sızıntısı fark edildiyse mutlaka 112 Acil Servis aranmalıdır.
Acil ve hayati durumların kontrolünü yaptıktan sonra başka kazaya sebep olmamak için kaza yerinde güvenlik önlemleri alınmalıdır. Her araçta bulunması zorunlu olan ışıklı işaret cihazları ya da reflektör, yansıtıcı gibi araçlar, trafiğin akışına uygun olarak olay şehir içinde gerçekleştiyse kazadan 30 metre, şehir dışında gerçekleştiyse kazadan 100 metre uzağa yerleştirilmelidir.

 trafik kazasından sonra ne yapılır

Maddi Hasarlı Kazalarda Yapılması Gerekenler


Kazada herhangi bir yaralanma ya da ölüm gibi bir durum söz konusu değilse kaza Maddi Hasarlı Trafik Kazası statüsüne girer. Bu durumda kazaya karışan araçların sürücüleri kendi aralarında Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurmalıdır. Bu tutanak sigorta işlemleri için önemlidir ve kazaya karışan sürücüler tarafından ayrı ayrı doldurulur. Tutanak yazıldıktan sonra kazaya karışan sürücülerin imzası olmalıdır. Ayrıca trafik kazasının çeşitli açılardan fotoğrafları ve video kaydının olması da oldukça önemlidir.

Kaza tespit tutanağının tutulmasına engel olan durumlar arasında;


Kazaya karışan araç sürücüsünün ehliyeti olmaması ya da sahip olduğu ehliyetin kullandığı araç için yetersiz olması,
Kazaya karışan sürücünün 18 yaşından küçük olması,
Kazaya karışan sürücünün alkollü olması ya da akli dengesinin yerinde olmaması,
Kazaya karışan aracın resmi plakaya sahip olması,
Kaza sırasında trafik tabelası, trafik ışığı ve bariyer gibi kamu mallarına zarar gelmesi,
Kazaya karışan araçların trafik sigortasına sahip olmaması,
Trafik kazasında ölüm veya yaralanma gibi durumların olması yer alır.

 trafik kazasından sonra ne yapılır

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurulamadığı durumlarda yapılması gerekenler ise aşağıda sıralanmıştır;


Kaza mahallindeki araçların konumu değiştirilmeden trafik polisi aranarak kaza zaptı tutturulmalıdır. Aynı zamanda trafik polisi tarafından kaza yapan araç sürücülerine alkol testi uygulanarak rapor hazırlanmalıdır.
Kaza yapılan bölge jandarma sınırları içindeyse, kaza yerine en yakın jandarma karakoluna haber verilmeli ve sürücülerin ifadesi alınarak görgü tespit tutanağı tutulmalıdır.
Kazaya karışan araçların trafik poliçesinin, ruhsatlarının ve sürücü ehliyetlerinin fotokopileri alınmalıdır.

Kazaya Karışanlardan Biri Olay Yerinden Kaçtıysa Yapılması Gerekenler


Kazaya karışanlardan birinin olay yerinden kaçması durumu genelde iki şekilde meydana gelir. Birincisi trafikte seyir halindeyken bir sürücü aracınıza çarpıp olay yerinden uzaklaşır. İkincisi ise aracınıza park halindeyken biri çarpıp kaçabilir. Her iki trafik kazasında da şikâyetçi olmak için çarpıp kaçan aracın plakasını öğrenmek işinizi kolaylaştırır. Karşı tarafın ceza alabilmesi için olay yeri terk cezası yazılması gerekir. Çarpıp kaçan aracın resimlerini çekerek plakasını almaya çalışabilirsiniz. Plakasını öğrenebilirseniz emniyet birimlerine giderek sürücüyü şikâyet edebilirsiniz. Çarpan araç tespit edilemezse aracınızın hasarının karşılanmasını kaskodan talep edebilirsiniz.

Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler


Kaza sonrası, tutulan Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı sigorta şirketine iletilmelidir. Sigorta şirketi söz konusu tutanağı inceler ve Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne (Tramer) gönderir. Yapılan trafik kazasında kimin ne kadar suçlu olduğu, suçluluk yüzdeleri ve kime ne kadar ödeme yapılacağına Tramer karar verir. Kararını sigorta şirketine ileterek sürücülere uygun ödeme yapmalarını sağlar. Sigorta şirketleri Tramer tarafından verilen karara itiraz edebilir. Bu durumda Tramer bünyesinde bir kurul oluşturularak kazanın yeniden incelemesi yapılır ve kurul kaza ile ilgili son kararı verir. Verilen son karar değiştirilemez ve sigorta şirketi sürücüye belirtilen ödemeyi yapmak zorundadır.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı tüm araçlar zorunlu olarak trafik sigortası ​yaptırmak zorundadır. Trafik kazası olasılığına karşı finansal anlamda kendinizi güvence altına almak için ferdi kaza sigortası yaptırabilirsiniz.

​"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​