Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 14.03.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Ulaşım araçları geçmişte olduğu gibi günümüzde de temel ihtiyaçlar arasında yer alır. Gerek şehir içinde gerekse şehirler ya da ülkeler arasında ulaşımı bireysel olarak sağlamak üzere birtakım araçların temin edilmesi gerekir. Araç satın almak bazı bireyler için kolay olsa da pek çok kişi bu temel gereksinim için desteğe ihtiyaç duyar. Binek satın almak için başvurulan taşıt kredisi ile hayalinizdeki araca sahip olmanız mümkün hale gelir. 


Rahat, konforlu ve keyifli bir yolculuk geçirmek için temin edeceğiniz araç için taşıt kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak bu krediyi alabilmek için bazı şartlar mevcuttur. Şartlar yerine getirildiği takdirde istenilen destek sağlanabilir ve araç sahibi olmanız kolaylaşır. Taşıt kredisi hesaplama işlemi ile basit bir şekilde masraf hesabı yapmak da mümkündür.  Taşıt kredisi başvuru ve hesaplama işlemini linke tıklayarak kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. 

Araç Kredisi İçin Hangi Belgeler Gerekir?


Taşıt ihtiyacı olan bireylerin gerekli koşulları karşılamaları halinde uygun ödeme seçenekleri eşliğinde aldıkları desteğe araç kredisi adı verilir. İhtiyaç duyduğunuz ve satın almak istediğiniz arabayı seçtikten sonra bankaya gereken belgelerle başvurmanız gerekir. Başvuru sonrası alacağınız olumlu cevap neticesinde araba kredisi kullanımını gerçekleştirebilirsiniz. Eğer alacağınız araç sıfır ise aracın faturası, gelir durumunuzu gösteren belge, sürücü belgeniz, kimliğinizin fotokopisi ve aslı ile beraber başvuru formunu doldurup kredi işlemlerini başlatabilirsiniz. 

Satın almak istediğiniz araç ikinci el ise aracı satan kişinin Motorlu Taşıt Tescil ve Trafik Belgesi’nin diğer belgeler ile beraber bankaya götürmeniz gerekir. Kredi banka tarafından onaylandığı zaman ödeme şartları, taksit tutarı, vade seçenekleri gibi birtakım ayrıntılar hakkında size gerekli bilgiler sunulur. Otomobil kredisi kullanımı öncesi bankanın web sitesi aracılığı ile satın almayı hedeflediğiniz otomobilin tutarını girmek suretiyle otomatik hesaplama işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu hesaplama kapsamında en uzun vadeyi, dosya masraflarını ve taksit tutarını görebilirsiniz. Böylece bankaya gitmeksizin ön şartları ve kredi seçeneklerini öğrenmeniz kolay hale gelir.
Taşıt Kredisi Alma Şartları Nelerdir? Taşıt Kredisi Nasıl Alınır? 

Araç Kredisi Nasıl Hesaplanır? Araç Kredisi Almanın Şartları Nelerdir?


Sıfır ve ikinci el araç otomobil kredisi hesaplama işlemi yapabilmek için birtakım verilere ihtiyaç duyulur. Bu veriler anapara, vade, aylık faiz oranı ve vergiler olarak sıralanabilir. Araç kredisi hesaplama işlemi yapmanın üç kriteri mevcuttur. Bu kriterler kredi çekilecek tutar, vade ve faiz oranıdır. Anapara, çekilen taşıt kredisi tutarı toplamını ifade eder. Taşıt kredisi faiz oranları kullanılan kredi adına ödenecek faiz miktarını belirtir. Vade ise borcun hangi periyotlarla ve ne kadar süre içerisinde ödeneceğini bildirir. 

Araç sahibi olabilmek için birtakım şartları karşılamak gerekir. Bu şartların eksikliği kredi alabilme imkanının önüne geçer. Gerek sıfır gerekse ikinci el araba kredisi alabilmek için en az 18 yaşında olmanız ilk şarttır. 18 yaşın altındaki bireyler bu imkândan yararlanma hakkına sahip değildir. Bunun yanı sıra SGK kaydının aktif olması ve bu kaydın en az 6 aylık olması da aranan şartlar arasında yer alır. Taşıt kredisi şartları maddelerinden bir diğeri alınacak aracın üzerinde kişi ya da kurum ipotek kaydının bulunmamasıdır. İpotek kaydı bulunan araç için kredi almak mümkün olmamaktadır. Bireyin aylık gelirinin taksit ödemelerini karşılayabilecek düzeyde bulunması ve kredi notunun yeterli düzeyde olması ikinci el ve sıfır araç kredisi alabilmenin şartlarındandır. 

0 araç kredisi ve ikinci el araç kredisi almak için genel şartlar yukarıda belirtildiği gibidir. Bu şartları yerine getirerek istediğiniz otomobile sahip olabilirsiniz. Ancak ikinci el araçlar için özel olarak bir koşul bulunur. Bu koşul, satın alınacak olan aracın en az 8 yaşında olmasıdır. İkinci el araç kredisi için kredilendirme oranı sıfır otomobillerle aynıdır. Ancak söz konusu oran kasko değeri üzerinden belirlenmektedir.

Ticari Araç Kredisi Nasıl Alınır?


Ticari araç kredisi almak için de genel şartlar uygulanır. Kredi kullanılarak satın alınan araçlar, banka tarafından borç tamamen ödenene dek ipotek altına alınır. Bu nedenle aracın başkasına devredilmesi söz konusu olamaz. Kredinin kapatılması ya da blokeli çek yolu ile noter aracılığı ile araç satış vekaleti verilebilir. Böylece aracın satışı sağlanabilir. Araç kredisi faiz oranları hesaplama uygulaması ile kolay, güvenli ve net bir cevap almanız mümkün hale gelir. 

Ticari araç kredisi almak isterseniz daha düşük faiz oranlarından faydalanarak istediğiniz ticari araca sahip olabilirsiniz. Sanayi ve ticaret sektörlerinde faaliyetini sürdüren tüzel yahut özel kişiler bu imkândan yararlanabilir. Masraf indirimi ve taşıt kredisi kampanyaları ayrıcalıkları ile ticari taşıt kredisi alımı sağlanabilir. Genel koşullar ile birlikte söz konusu araç için kredi alımında kredinin aylık ödeme tutarının bireyin gelirinin toplamının yarısından fazla olmaması gerekir. Bununla birlikte gelirin belgelenebilir olması, krediyi kullanacak birey için ferdi kaza sigortası ve hayat sigortası yaptırılması gerekir. 

Ticari taşıt kredisi için sözleşmeli ya da ücretli çalışanların maaş bordrosu, emekliye ayrılan bireylerin hesap ve kimlik cüzdanları gerekli belgeler arasında bulunur. Bunun yanı sıra sahip olunan gayrimenkullerin tapusunun fotokopisi ile aslı, gelir belgesi, ikametgâh belgesi, nüfus cüzdanı da istenen diğer belgelerdir. Serbest mesleğe sahip olan bireylere verilen vergi levhası da gereken bir belge olarak değerlendirilir.  Araba kredisi hesaplama işlemi ile ticari araç kredisi hesabı kolayca yapılabilir. 


“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."