Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 13.09.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Sürdürülebilir moda çevre dostu ve etik olarak üretilmesi gereken ürünler olarak tanımlanır. Özellikle son zamanlarda sürdürülebilirlik terimi hemen her yerde görülüyor. Aslında hemen her şeye uygulanabilen sürdürülebilirlik, içinde yaşadığımız dünyanın sürdürülmesi için dengeyi sağlayan bir kavram. Üretim ve tüketimin en hızlı sektörleri arasında yer alan modanın bu kapsamda çevreye pek çok olumsuz etkisi oluyor. Sürdürülebilir moda ile giyim ürünlerinde bulunan çevresel etkiler en aza indirgeniyor. Hatta sürdürülebilir moda için bazı markalar ikinci el ürünler satarak tüketicileri teşvik etmeye çalışıyor.

Dünya üzerinde kaynakların tükeniyor oluşu insanlığı pek çok alanda olduğu gibi modada da sürdürülebilir olmaya itiyor. Sürdürülebilir moda ile birlikte dünyada su kaynaklarının tükenme riski azalırken tüketim çılgınlığının da azalması amaçlanıyor. Sürdürülebilir moda projeleri sayesinde kaliteli ürünler üretiliyor.  Kullanıcıların satın aldıkları ürünleri uzun vadeli olarak kullanabilmeleri sağlanıyor. Kaliteli ve uzun süreli olarak kullanılabilen ürünler satın almak sürdürülebilir moda konusuna katkı sağlıyor. Sürdürülebilir moda hem üretici hem tüketiciyi ilgilendiren ortak bir çalışma denilebilir. Sürdürülebilir modanın devamlılığı için üretici ve tüketici payına düşenleri yaptığı takdirde daha yaşanılabilir bir dünya mümkün.

Sürdürülebilir Ürün Nedir?


Sürdürülebilir ürün, sezonlara ve trendlere göre değil, modası geçmeyen ve geçmeyecek olan, nicelik ve zamansız parçalardan oluşan kaliteli ürünlerdir. Pamuk ve organik pamuktan elde edilen ürünler sürdürülebilir ürünler arasında yer alır. Sürdürülebilirliğe önemli ölçüde katkı sağlayan bazı sürdürülebilir ürünler arasında ipek ve kaşmirden ve kenevir liflerinden üretilen ürünler yer alır.  Bu moda ve ürün türünde yalnızca çevreye odaklanılır. Karbon ayak izi minimum düzeyde tutulur. Günümüzde pek çok marka sürdürülebilir ürün üreterek hızlı bir değişim gösteren moda akımının son bulmasına ön ayak oluyor. Çabuk tüketilen ürünlerden ziyade hem modaya uygun üretim yapan hem sürdürülebilir ürünler üreten markaları tercih ederek sen de sürdürülebilir moda akımına katkı sağlayabilirsin.

Günümüzde oldukça ulaşılabilir olan ikinci el pazarları giysilerin ömrünü uzatmasının yanı sıra toplamda üretilen tekstil sayısını da azaltıyor. Gardırobuna yeni bir şey eklemek istediğin zaman öncelikle ikinci el ürün satan mağazaları tercih edebilirsin. Sürdürülebilir moda örnekleri, artık pek çok markada bulunuyor. Sürdürülebilir ürünler sayesinde üretim sürecinde kullanılan hiçbir madde atığa dönüşmüyor ve farklı alanlarda tekrar değerlendirilebiliyor. 

Sürdürülebilir Moda Nedir?

Sürdürülebilir Mağaza Nedir?


Sürdürülebilir mağaza, yalnızca ürünleri ile değil enerji tasarrufu ile ön plana çıkan mağazalardır. Yenilenebilir elektrikle çalışan ve tüm sistemlerin otomatikleştirilmiş yönetimiyle yönetilen mağazalar sürdürülebilirliği korumayı amaçlıyor. Sürdürülebilir mağazalar, çevreye zarar veren kimyasallardan uzak durur. Çok miktarda su tüketen malzemelerin tüketimini düşüren ürünler tercih eder. Çevresel etkileri en aza indirgeyerek çalışan bu sistem sayesinde doğaya ve toprağa daha az zarar verilir. 

Sürdürülebilir mağaza ürünlerinde en önemli kriterlerden biri kalitedir. Sürdürülebilir mağazalar kaliteli ürünleri kullanıcıya sundukları zaman kullanıcılar ürünleri uzun süreli olarak kullanabilir. Sürdürülebilir mağazalar ayrıca geri dönüştürülebilen kıyafetler ve organik yollarla parçalanabilen kumaşlar ile üretilen ürünleri kullanıcıya sunar. Bu kapsamda sürdürülebilir ürün ve sürdürülebilir mağaza, ürünün üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar moda endüstrisinde atıkları azaltmak için başlatılan bir hareket olarak açıklanıyor. 

Sürdürülebilir Moda Mağazalarının Özellikleri


Moda mağazaları ve giyim üreticileri, sürdürülebilir giyimi çevresel faaliyetlerin azalmasının anahtarı olarak görür. Bu mağazaların en temel özellikleri çevreye zarar veren kimyasallardan uzak durmak veya çok miktarda su tüketen malzemelerin tüketimini düşürerek çevreye verilen zararı azaltmaktır. Sürdürülebilir marka yöntemleri arasında doğaya ve toprağa daha az zarar veren ve hayvanları, işçi haklarını koruyan moda üretmeye yönelik çalışmalar bulunur. Ayrıca kimyasal tarım ürünlerine ihtiyaç duyulmadan üretilmiş olan sürdürülebilir moda ürünleri, bu moda mağazaları için oldukça önemli konular arasında yer alır. Sürdürülebilir moda mağazalarının bazı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

Geri dönüştürülmüş hammaddeler ile üretilen ürünler getirmek.

İleri dönüşümde bir öğeyi orijinalinden daha iyi hale gelen ürünler getirmek.

Ölü stok ürünlerini tekrar moda haline getirerek satışa dönmesini sağlamak.

Sürdürülebilir moda mağazaları bu sayede daha uzun ömürlü kıyafetler ve doğaya daha az zarar veren ürünleri mağazalarında bulundurur. 

Sürdürülebilir Moda için Ne Yapabiliriz?


Sürdürülebilir moda için üreticilerin olduğu kadar tüketicilerin yapması gereken birçok durum vardır. Sürdürülebilir moda örnekleri sayesinde, sürdürülebilir moda için senin de yapacağın pek çok şey var! Sen de sürdürülebilir modanın daha iyi bir yol kat edebilmesi için ben ne yapabilirim ki? diye soruyorsan şu adımları takip edebilirsin:

Sürdürülebilir bir moda için bir kıyafeti birden çok kere giyebilir. İkinci el kıyafet satış noktalarında kullanmadığın ürünlerin satışını gerçekleştirebilirsin.

Sürdürülebilir moda markaları arasında tercih yapabilir, alışverişini bu markalardan yapabilirsin.

Kıyafet tercihi yapacağın zaman her dönem giyilebilen ve tasarımı bir dönemle sınırlı kalmayan ürünler seçebilirsin.

Daha kaliteli ve daha az ürün satın alarak tüketim çılgınlığının yavaşlamasına fayda sağlayabilirsin.

İkinci el ürünler tercih ederek giysilerin ömrünü uzatabilir, toplamda üretilen tekstil sayısını azaltabilirsin.

Sürdürülebilir moda için malzemeler hakkında bilgi sahibi olabilir, kumaşların içeriklerini bilerek daha çevreci seçimler yapabilirsin.

Katılacağın herhangi bir düğün için yeni bir elbise almak yerine giyebileceğin bir şeyler kiralayabilirsin.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."


Etiketler: