Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.08.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Sürdürülebilirlik; devletler, kurumlar ve kişiler arasından her geçen gün daha önemli bir hale geliyor ve sürdürülebilirliğin tüm sektörlerde uygulanması yolunda yeni adımlar atılıyor. İnsanların bireysel olarak alacakları önlemle, doğa ve çevrenin korunması ve daha iyi bir hayat için çok önemli olsa da bu noktada kurumlara da çok iş düşüyor. 

İş Bankası Blog olarak bu yazımızda, bankacılık sektöründe daha çevre dostu ve canlı hayatını destekleyen tutumlar sergilemek için uygulanan ve bu tutumu sosyal ve yönetimsel olarak da destekleyen “Sürdürülebilir Bankacılık” konusuna odaklanacağız. Sürdürülebilir bankacılık ve yeşil finansman nedir? Finansla sürdürülebilirlik nedir ve sürdürülebilir kredi ne demektir? Tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Sürdürülebilir Bankacılık Nedir?


Doğaya ve canlı hayatına verilen zararın önlenmesi, daha yaşanabilir bir dünya ve toplum hayatı oluşturmak amacıyla dünyada sanayi ve ticaretin sebep olduğu ya da sebep olabileceği tüm durumlara karşın önlem alma ve çözümler geliştirme adına yapılan tüm faaliyetler sürdürülebilir bankacılık altında konumlandırılabilir. Günümüzde birçok sektörde olduğu gibi bankacılıkta da tüm politikalar sürdürülebilirlik süzgeciyle gözden geçiriliyor ve politikalarda güncellemeler yapılıyor. Dünyanın finans ağını yöneten bankalar tüm sektörlerle bağı olduğundan bankacılıkta sürdürülebilirlik oldukça önemli bir hale geliyor. Sürdürülebilirlik politikalarını destekleyen bankalar birçok konuda ufak değişiklikler ve kararlarla dahi fark yaratabiliyor. Örneğin bankalar sadece doğaya zarar verme ihtimali olan, atıkların dönüştürülmediği ya da kimyasal atıkların doğaya salındığı çalışmalara finansal destek sağlamama politikası benimsediklerinde dahi doğaya katkı adına önemli bir adım atmış oluyorlar.

Yeşil Finansman Nedir?


Sürdürülebilir ve doğa dostu yöntemlerle geleneksel ekonomiyi dönüştürerek çevreyi korumaya yönelik çözümler üreten sisteme yeşil finans denir. Yeşil finans modeli, sürdürülebilirlik ile ilgili yapılan tüm çalışmaları kapsar. Sürdürülebilir kalkınma projeleri, bu konu ile ilgili girişimler, çevre dostu ürünler vb. yeşil finans modeli içinde değerlendirilebilir. Yeşil finansmanın temel amacı, çevresel sorunlara karşı etkili, işlevsel ve uzun vadede çözümler üretebilmektir. Yeşil finans, özellikle büyük ölçekli projelere uygulandığında bilinçlenme sağlama ve fark yaratma noktalarında oldukça işlevsel çözümler sunar. Devamlılığı olmayan ve kısa süreli çözüm üreten projeler yerine sürdürülebilir ve çevre dostu projelere destek veren yeşil finansmanda şeffaflık ön plana çıkar. Bu model Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri​ tarafından belirlenen tüm sürdürülebilir kalkınma maddeleri ile birebir uyumludur ve bu hedefleri destekler.

Sürdürülebilir Finans (Kredi) Nedir?


Geleneksel yöntemlerde, yatırımcının yatırım kararını etkileyen tek husus yatırımın finansal değeriyken günümüzde bu yaklaşım geçerliliğini kaybediyor. İş ve yatırım kararlarında ekonomik ve finansal kriterlerin yanı sıra çevresel ve sosyal etki, risk ve fırsatlar da dikkate alınıyor. Sürdürülebilirliği ve çevrenin korunmasını öncelikleri arasına alan yatırımcılar artık yatırım yapacakları şirketleri ve projeleri birçok farklı yönden inceliyor. Yatırımların sürdürülebilirlik performansı çerçevesinde şekillenmesi sürdürülebilir finans uygulamalarını beraberinde getiriyor. Sürdürülebilirlik uygulamaları çerçevesinden bakıldığında, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi, çevreyi destekleyen akıllı teknolojilerin, çevre dostu enerji sistemlerinin, doğaya duyarlı altyapıların ve bunu destekleyecek bilgi teknolojisinin sağlanması için yatırım gerekir. Hem toplumun hem de iş dünyasının uzun vadede fayda sağlaması amacıyla çevresel, sosyal yönetişim kriterlerini iş veya yatırım kararlarına entegre eden her türlü finansal hizmeti kapsayan sorumlu finans sistemine sürdürülebilir finans (kredi) denir.

sürdürülebilir bankacılık


Sorumlu Bankacılık Prensipleri Nelerdir?


Bankacılık sektörünün Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris İklim Anlaşması ile uyumlu hale getirilmesi amacıyla düzenlenen, 130 bankanın katılımıyla 2019 Eylül ayında yayımlanan ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi amaçlayan prensipler “Sorumlu Bankacılık Prensipleri” olarak isimlendiriliyor. Bu prensipler aynı zamanda sektöre her kademede ve her faaliyet alanında sürdürülebilirliği gözeten kapsamlı bir çerçeve sunuyor.

Türkiye İş Bankası’nın da imzacıları arasında yer aldığı ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI–United Nations Environment Programme Finance Initiative) tarafından hayata geçirilen Sorumlu Bankacılık Prensipleri; uyum, etki ve hedef belirleme, müşteriler, paydaşlar, yönetişim ve kültür, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinden oluşuyor. Sürdürülebilir kalkınma ve daha iyi bir gelecek hedefiyle, tüm dünyada bankacılık sektörü için yol haritası belirleyen Sorumlu Bankacılık Prensipleri, aynı zamanda geleceğin sürdürülebilir bankacılık sisteminin temel çerçevesini oluşturuyor.

Yeşil Bankacılık ve Yeşil Yatırımcılık Nedir?


Çevre dostu uygulamaları ve karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen, doğal kaynakların boşa harcanmaması için önlemler alan ve bu noktada çalışmalar yapan bankacılık şekli “yeşil bankacılık” olarak tanımlanır. Çevre dostu ürün ve uygulamaları destekleyen ve çalışmalarını bu yönde gerçekleştiren şirketlere yapılan sorumlu yatırımlar ise “yeşil yatırım” olarak adlandırılır. 



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​