Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.03.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Hepimizin bildiği gibi temiz su kaynaklarımızın tükenmek üzere olması büyük bir sorun. 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle bu konuyu tekrardan gündeme getirmek istiyoruz. 22 Mart Dünya Su Günü, suyun insan yaşamı için ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak, dünyada tükenen su kaynaklarına dikkat çekmek ve yeni çözüm yollarının üretilmesini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında ilan edildi. 


TÜİK verileri, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1.400 m³ civarında olduğunu gösteriyor. Ancak kişi başına düşen su miktarı 1000 m³’ün altında olan ülkeler su fakiri, 1000-3000 m³ arasında olan ülkeler ise su stresi çeken (su azlığı yaşayan) ülkeler olarak tanımlanıyor. Yani ülkemiz su azlığı yaşayan ülkeler arasında yer alıyor ve nüfusun artmasıyla beraber bu sorunun artabileceği düşünülüyor. 

Bunun önüne geçmek için de hepimize çeşitli görevler düşüyor. En başta ise su tasarrufu yapmak ve kaynakları korumak yer alıyor. Peki, su kaynaklarımızı özenli bir şekilde kullanıyor muyuz? Tükenen su kaynaklarımızı korumak için neler yapabiliriz? Detaylı bir şekilde inceleyelim. 

Su Tasarrufu Yapmaya Mutfaktan Başlayın 


Evde harcanan suyun büyük bir kısmının mutfakta kullanıldığını biliyor muydunuz? Bu nedenle mutfakta yaptığınız tasarruflar hem faturalarınız hem de çevre için büyük önem taşıyor. Bu konuda dikkatli davranıp mutfakta su tasarrufu yapmak istiyorsanız;

- Bulaşıklarınızı elde yıkamayın. 
- Bulaşık makinesi tam dolmadan çalıştırmayın. 
- Sebze ve meyveleri su dolu bir kap içinde yıkamaya özen gösterin. Musluğu açıp uzun süre altında tutmayın.
- Mutfağınızda su tasarruflu musluk başlığı kullanın. 

 evde su tasarrufu nasıl yapılır 

Banyodaki Su Harcamalarınızı Gözden Geçirin 


Evde sık sık su kullanılan alanlardan biri de banyolar. Duş, sifon, el-yüz yıkama gibi su harcanan durumları hesaba katarak su tüketiminizi kontrol altına alabilirsiniz. Bunu yapmak için; 

- Sifon kullanımına dikkat edin. 
- Tuvalet kâğıtlarını klozete atmayın. Bu iki kere sifon kullanmanıza sebebiyet verebilir. 
- Tasarruflu çift basmalı (az ve çok su) sifon sistemi kullanın. Böylece gereken durumlarda az ya da çok su kullanabilirsiniz. 
- Duş sürenizi kısa tutmaya özen gösterin. 
- Dişlerinizi fırçalarken ya da ellerinizi yıkarken musluğu uzun süre açık bırakmayın. 
- Sabunlanırken ya da şampuanlanırken suyu kapalı tutun. 
- Musluklarınızın damlatmadığından emin olun. 
- Çamaşır makinesi tam dolmadan çalıştırmayın. 

Su Arıtma Sistemleri Kullanın 


Evlerde, iş yerlerinde ve endüstriyel alanlarda su tasarrufuna katkıda bulunan su arıtma sistemleri, suyun en verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Bunun yanında dışarıdan içme suyu sipariş etmekten de çok daha kârlıdır. Yani hem tasarruf etmek isteyen hem de dünyadaki su kaynakları sorununu düşünen herkes su arıtma cihazlarını kullanabilir. Fakat sudaki zararlı maddelerin temizlenmesini sağlayan bu sistemin düzgün bir şekilde işleyebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunları;

- Su arıtma cihazı için deneyimli bir firmanın tercih edilmesi, 
- Sistemin kontrolünün ve bakımının titizlikle yapılması, 
- Yetkili servis tarafından düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi olarak sıralayabiliriz.

Teknolojik Çözümlerden Yardım Alın


Su tasarrufu konusunda etkili sonuçlar alabilmek adına yüksek teknolojiden yararlanabilirsiniz. Su tasarrufu yapmak için çeşitli markalar tarafından geliştirilen lavabo, mutfak bataryası, duş, termostatik, gömme rezervuar gibi ürünleri inceledikten sonra evinizde bunlara yer vermeyi düşünebilirsiniz. Özellikle suyun akış süresine ve hızına sizin karar vermenizi sağlayan zaman ayarlı bataryalar sayesinde geleneksel bataryaların aksine çok daha az su harcayıp tasarruf yapma şansı elde edebilirsiniz. 
 
Su tasarrufu ile ilgili dikkat etmeniz gereken noktaları yazımızda sıraladık. Bu noktaları hayatın akışında alışkanlık haline getirmek, faturalarınıza da olumlu yönde yansır. Ayrıca İş Bankası müşterisi olsanız da olmasanız da fatura ödemelerinizi bankamız üzerinden gerçekleştirebileceğinizi hatırlatmak isteriz.

İş Bankası müşterisi olarak İşCep, Bankamatikler, Maximum Mobil ya da İnternet Şubesi üzerinden işlemlerinizi halledebilirsiniz. Müşterimiz olmadığınız takdirde ise Maximum Mobil, İş Bankası şubeleri veya Bankamatiklerinden fatura ödeme talimatı verebilirsiniz. 

Çevreye daha fazla katkınızın olmasını istiyorsanız “Daha İyi Bir Çevre İçin Yapılacaklar” başlıklı yazımızı da mutlaka okuyun!

​"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. B​u nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​​​​​