Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 17.11.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
Canlı hayatının devam etmesi için hayati öneme sahip olan su, en küçük canlı organizmasından en büyük canlıya kadar, bütün yaşamı ayakta tutar. Suyun yerini doldurabilecek alternatif bir kaynak yoktur. Yani susuzluk ve kuraklık sorunlarının giderek arttığı günümüzde acil olarak üretilen çözümleri destekleyecek bir tutum sergilemek ya da soruna çözüm üreten tarafta yer almak gerekiyor.

İş Bankası blog olarak su kaynaklarının korunmasının öneminin farkındalığıyla, bu yazımızda “Su ayak izi nedir?” ve “Su ayak izi nasıl hesaplanır?” sorularına odaklanacağız.

Su Ayak İzi Nedir?


%71’i suyla kaplı olan dünyamızdaki suların %97’sini tuzlu suların ve okyanusların kapsadığı biliyor muydunuz? Canlı hayatını devam ettiren ve ticaretten, sanayiye birçok faaliyette kullandığımız tatlı su oranı ise sadece %3. Hatta %3 oranındaki suyun üçte ikisi de dağ buzullarından oluşuyor. Yeryüzündeki suların %97’si tuzlu deniz ve okyanus sularından meydana geliyor. Kuraklık, küresel ısınma, iklim değişikliği gibi kavramlardan sıkça söz ettiğimiz ve sürdürülebilirliğin öne çıktığı günümüzde kullandığımız su miktarını ölçümlemek büyük önem taşıyor. Tüketime bağlı olarak kullanılan su miktarı ölçümü su ayak izi olarak tanımlanıyor. Su ayak izi kişi ya da kişilerin tükettiği su miktarı kadar işletmeler tarafından da hesaplanabilir.

Su Ayak İzi Nasıl Hesaplanır?


Kişisel su ayak izini hesaplayabileceğiniz gibi ailenizin, bir şehrin, işletmenin ya da grubun da su ayak izini hesaplamak mümkündür. ISO 14046 standardı sayesinde bir ürün, birey veya toplumun su tüketimi gözlemlenebilir ve değerlendirilebilir. Örneğin elmanın su ayak izi 822 litredir. 

Su Ayak İzi Hangi Renktir? Tatlı Su Kirliliğini Gösteren Su Ayak İzi Hangi Renktir?


Kullanılan tatlı su hacmi, suyun kalitesi baz alınarak mavi, yeşil ve gri olarak 3 grupta değerlendirilir. Su ayak izi hesaplamaları bu su kalitelerine göre yapılır.

Mavi su ayak izi, yüzey ve yeraltı su tüketimini ifade eder.  

Yeşil su ayak izi, en genel ifadeyle yağmur suyudur. Toprakta toprak nemi ile depolanan su olarak ifade etmek mümkündür.

Gri su ayak izi, renkten de anlaşılacağı gibi kirli su hesaplamak demektir. Mevcut su kalitesi standartlarına göre kirlilik oranının azaltılması için kullanılan tatlı su miktarını ifade ediyor.

permakültür yöntemleri 


Su Ayak İzini Azaltmak için Ne Yapılmalıdır?


Su kirliliği her geçen gün dünya için daha büyük bir sorun teşkil ediyor ve canlı hayatının devamlılığı açısından tehlike oluşturuyor. Su canlı hayatı için direkt önem taşımanın yanında dolaylı olarak da hayatı etkiliyor. Tarım, sanayi gibi üretimin gerçekleştiği sektörlerde de bol bol su tüketiliyor. Peki kullanılan suyun israf edilmemesi için yani su ayak izinin azaltılması için ne gibi önlemler alınmalıdır?

Öncelikle herkesin evde rahatlıkla uygulayabileceği ve su ayak izini azaltma noktasında etkili olan basit ama etkisi büyük yöntemlerden bahsedeceğiz. Örneğin sadece dişinizi fırçalarken suyu kapatmak, tasarruflu duş başlığı kullanmak, duş sürenizi azaltmak, kıyafet yıkarken tasarruflu yöntemler tercih etmek ve biriktirerek kıyafet yıkamak, lavaboya suyu kirletecek maddeler atmamak bu yöntemlerden sadece bazılarıdır. Herkesin evinde bu yöntemleri uyguladığı bir sistemde su ayak izinde ciddi oranda azalma görülebilir.

Kurumların da bir o kadar su kirliliği hakkında bilinçlenmeleri ve su ayak izi hesabı yapmaları daha temiz ve yaşanabilir bir dünya yaratma noktasında büyük fayda sağlayacaktır. İş Bankası olarak su kirliliğinin dikkate alınması gereken bir sorun olduğunun bilincindeyiz. Bu konuda farkındalık yaratmak adına daha önce yayınladığımız “Su Kirliliği​ Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Önlenir?” adlı blog yazımızı da okuyabilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​