Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 01.04.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

SPK Lisansı Nedir ve Nasıl Alınır?

​SPK lisans, finans sektöründe gerekli niteliklere sahip olanlar tarafından alınan bir lisanstır. Eğer kişi, SPK lisansına sahipse ilgili alanlarda faaliyet gösteren şirket ve kurumlarda görev yapmaya hak kazanır. Kredi derecelendirme, gayrimenkul değerleme ve türev araçlar gibi alanlarda uzmanlığı bulunan veya kariyer yapmak isteyen kişilerin SPK lisansı almaları gerekir.

SPK Lisansı Nedir? 

Sermaye Piyasası Kurulu düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasındaki bir kuruldur. Bu kurul tarafından verilen lisansa SPK lisansı adı verilir. SPK lisansı finans sektöründe gerekli niteliklere sahip olan kişilere verilen bir belge olarak da değerlendirilebilir.

SPK Lisansı Ne İşe Yarar?

SPK lisansı finansal piyasalarda yatırım danışmanlığı, fon yönetimi veya yatırım tavsiyesi gibi alanlarda uzmanlaştığınızı gösterir. Dolayısıyla pek çok alanda ve sektörde çalışma şansı yakalamanız konusunda etkilidir. Kendi içerisinde farklı uzmanlıklara ayrılan bu lisan sayesinde çeşitli meslek gruplarında etkin hale gelebilirsiniz. Aynı zamanda serbest piyasada çalışma şansı da kazanabilirsiniz.

SPK Lisansı Nasıl Alınır 2024?

SPK lisansı almak isteyen kişiler genellikle finansal anlamda kariyer yapmayı düşünen kişilerdir. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen bu lisans için öncelikle uzmanlaşmak istediğiniz alanı seçmelisiniz. Daha sonra lisans başvurusu için belgeleri hazırlamalısınız. Bu belgeler:

T.C. kimlik kartı fotokopisi
Barkodlu yüksek öğretim mezuniyet belgesi
Bir üst lisansa başvurulması durumunda eski lisansların aslı

Barkodlu mezuniyet belgesi yalnızca e-Devlet üzerinden alınabilir. Bu yolla temin edilemeyen diplomanın noter onaylı örneği istenir. Söz konusu kuruma bağlı çalışmayanlar başvuru belgelerini elden, kargoyla, posta yoluyla veya kurye aracılığı ile iletebilirler. 

SPK Lisans Başvurusu Nasıl Yapılır?

SPK lisans başvuru internet üzerinden yapılabilir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun kendine ait internet sitesine girdiğinizde eğer başvuru sistemi ile karşılaşırsınız. Bu sistem üzerinden başvurunuzu dakikalar içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Başvuruda sizlere yöneltilen belgeleri yalnızca doğru yanıtlarla yanıtlamaya özen göstermeli, başvuru öncesinde şartları karşıladığınızdan emin olmalısınız. Başvuru yapacağınız uzmanlık alanına göre sistem sizi yönlendirecek ve böylelikle başvurunuzu kolaylıkla tamamlamanızı sağlayacaktır.

SPK Lisansı Alma Şartları Nelerdir?

SPK lisansına sahip olmak için karşılamanız gereken bazı şartlar bulunur. SPK lisans şartları olarak değerlendirilen bu şartlar uzmanlık alanına göre değişebilir. Fakat temel olarak yükseköğretim mezunu olmak ve sınavlardan geçerli not almak gibi şartların karşılanması gerekir. 

Düzey 1 Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az iki yıllık üniversite eğitimi şartı bulunur. Bunların haricinde SPK lisans başvurusu için en az dört senelik yükseköğretim mezun olmak gerekir.

SPK Lisansı Nedir ve Nasıl Alınır?

SPK Lisans Türleri Nelerdir?

SPK lisansının farklı türleri bulunur. Farklı finansal alanlara yönelik olan bu türler, unvan ve görev itibariyle birbirinden ayrılırlar.

SPK Lisansı Düzey 1 Nedir?

Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 lisansı müşteri temsilcisi kredili işlem sorumlusu, türev araçlar muhasebe ve operasyon sorumlusu, takas ve operasyon sorumlusu, borsa üye temsilcisi ile irtibat bürosu sorumlusu tarafından alınması gereken lisanstır.

Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı Nedir?

Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 lisanslı iç kontrol elemanları, şube müdürleri, fon müdürleri ve yatırımcı ilişkileri bölümü yöneticileri tarafından alınması gereken lisans türüdür.

Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı Nedir?

Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 lisansını alması gereken meslek grupları arasında genel müdürler, genel müdür yardımcıları, müşteri temsilcilerinin bağlı olduğu birim yöneticileri, portföy aracılığı birim yöneticileri, kurumsal finansman uzmanları ve yatırım danışmanları bulunur.

Türev Araçlar Lisansı Nedir?

Piyasalar ve risk yönetimi, kurumlarda ve sermaye piyasasında vergilendirme gibi konuları içeren, türev araçlar personeli ile risk yönetim birimi personeli gibi personellerin ihtiyaç duydukları lisans türüne türev araçlar lisans adı verilir.

Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı Nedir?

Kurumsal yönetim derecelendirme lisansı yatırımcı ilişkileri bölümü yöneticileri ve derecelendirme komitesi üyeleri tarafından alınması gereken lisans türüdür. Aynı zamanda kontrolör ve kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı olarak görev yapan kişilerin de Kurumsal Yönetim Derecelendirme lisansı almaları gerekir.

Kredi Derecelendirme Lisansı Nedir?

SPK lisans alımı çeşitlerinden biri olan Kredi Derecelendirme Lisansı, derecelendirme komite üyesi, kontrolör ve kredi derecelendirme uzmanı meslek gruplarında faaliyet gösteren kişiler tarafından alınması gereken lisanstır.

Konut Değerleme Lisansı Nedir?

Konut değerleme uzmanı ve yardımcısı olarak faaliyet gösteren kişilerin yetkinliklerini kanıtlayabilmek adına SPK lisanslarından biri olan konut değerleme lisansını almaları gerekir. SPK değerleme lisansı olarak da değerlendirilen konut değerleme lisansını alabilmek için değerleme uzmanlığı sınavına girilmesi gerekir. Bununla birlikte konut değerleme uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık şehir planlama, inşaat mühendisliği, mimarlık, işletme ve iktisat gibi bölümlerinden mezun olma şartı bulunur.

Gayrimenkul Değerleme Lisansı Nedir?

Makine ve ekipman değerlemesi yapan personellerin, gayrimenkul değerleme uzmanlarının, sorumlu değerleme uzmanlarının yetkinliklerini kanıtlamak amacıyla almaları gereken lisansa Gayrimenkul Değerleme lisansı adı verilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

- SPK Lisansı Almak Ne İşe Yarar?


SPK lisansı finansal piyasalarda faaliyet gösteren profesyonellerin bilgi ve beceri düzeyini belirlemek amacıyla aldıkları bir belgedir. Alanda güvenilirliği ve yasal düzenlemelere göre hareket edildiğini gösterir. 

- SPK Lisansı Nerelerde Kullanılır?


SPK lisansına sahip olan kişiler bankalarda ve gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışabilir. Kamu, özel sektör ve bankacılık sektöründe ihtiyaç duyulan bir lisanstır. Dolayısıyla pek çok alanda kullanıldığı söylenebilir.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."