Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 04.06.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
​Dünyamız varoluşundan bu yana muazzam bir denge ile işliyor. Dünya bu dengeyi sağlarken aslında birçok faktör de devreye giriyor. Çoğu kişi, güneş ışınlarının direkt dünyayı ısıttığını düşünse de sistem tam olarak bu şekilde işlemiyor. Güneşten gelen ışınların bir kısmı bulutlar ve yeryüzü işbirliği ile yansıtılırken bir kısmı da atmosferde bulunan gazlar tarafından tutuluyor. Yani dünya bu ışık enerjisi sayesinde ısınıyor. Direkt güneş enerjisinin yanında güneşin tutulması da ekosistemin kusursuz işlemesi açısından büyük önem taşıyor.
Bu dengenin bozulması; küresel ısınma, sera etkisi ve ozon tabakası gibi kavramların hayatımıza girmesine sebep oluyor. İş Bankası blog olarak, bu yazımızda sera etkisini ve sera etkisinin dünyamız açısından oluşturduğu tehditleri ele aldık.

Sera Etkisi Nedir?


Dünya, güneş ışınlarından ziyade güneşten gelen ışınların dünyanın yansıtması ile ısınır. Dünyadan yansıyan ışınlar karbondioksit, su buharı, metan gazı baştan olmak üzere atmosferdeki diğer gazlar aracılığıyla tutulur. Güneşten yansıyan ışınların, dünyadaki gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir.
İnsanın doğa üzerinde yarattığı etki sonucu gazların artması, güneş ışınlarının da daha çok tutulması sorununu beraberinde getirir. Karbondioksit gazının artması, dünyayı saran ozon tabakasının incelmesi ve delinmesi gibi faktörler havada aşırı ısınma meydana gelmesine neden olur. Bu da küresel ısınmayı doğurur. Küresel ısınma ve küresel su sorunu son yıllarda oldukça sık gündeme gelen ve acil tedbir gerektiren konular arasında yer almaktadır.  ​
sera-etkisi-nedir 

Sera Etkisinin Sonuçları


Sera etkisinin oluşmasının en büyük sebebi, fosil yakıt kullanımıdır. Son yıllarda bu konuda yoğun farkındalık çalışmaları yapılıyor ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımı teşvik ediliyor olsa da fosil yakıt kullanımı azımsanmayacak boyuttadır. 
Fabrika bacalarından, araba egzozlarından her an çıkan karbondioksit gazı, ormanların yok edilmesi ve dolayısıyla oksijen üretimin azalması, kullanılan deodorant ve parfümler sera gazı etkisini arttıran başlıca nedenler arasında gösterilebilir. 
Sera etkisinin yarattığı sonuçlar, bir nevi küresel ısınmaya neden olabiliyor diyebiliriz. Sera etkisi artmaya devam ederse dünyamızı bekleyen tehlikelerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Buzullar gittikçe daha hızlı erimeye devam edebilir. Bu da kıyı kesimlerin sular altında kalmasına neden olabilir.
Özellikle kıyı kesimlerinde toprak kaymaları artar.
Kutupların erimesi, okyanusların yükselmesi anlamına gelecektir.
Kuraklık ve çölleşme baş gösterirken bir taraftan da kasırgalar ve seller meydana gelir.
Mevsimlerin dengesi bozulur. Kış ayları sıcak geçebilir. İlkbahar daha erken, sonbahar ise geç gelir.
Hayvanların göç takvimleri karışır. Hava durumlarını kestiremeyen hayvanlar göç zamanlarını hesaplamakta zorlanabilir. Bu da canlı türlerini yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirecektir.
Sıcaklıklarda artış, su kaynaklarının azalmasına sebep olur. Su kaynakları hızlı bir şekilde azalmaya ve kurumaya başlar.
Sıcaklık artışları büyük çaplı yangınlara neden olabilir.
İklim değişiklikleri insan sağlığını doğrudan etkiler. Solunum, kalp, alerji gibi birçok farklı hastalıkta artışlar gözlemlenebilir.


Sera gazı salınımını önlemek için, sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması, evleri ısıtmak için yüksek kalorili kömür yerine sürdürülebilir ısınma yöntemlerinin tercih edilmesi, atıkların çöp olmak yerine mümkün olduğunca geri dönüştürülmeleri, araçların egzoz emisyon ölçümlerinin periyodik olarak yapılması gibi önlemler alınabilir. İş Bankası olarak 2007 yılından bu yana “Önceliğimiz Çevre​” diyoruz. Önceliğimiz Çevre projesi kapsamında, çevre konusunda ilgili tüm kesimleri bir araya getirerek, platformlar oluşturmayı, toplumun bilgi ve bilinç düzeyini artırmayı, bireylerin olumlu ve kalıcı davranış değişikliklerine destek olmayı ve başarılı uygulamalar ile sürdürülebilir iş dünyası için ilham vermeyi hedefliyoruz.




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.