Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 17.08.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Günümüzde, özellikle son dönemde yaygın şekilde kullanılmaya başlanan bisikletin tarihi aslında 200 yıl öncesine kadar dayanıyor. İlk bisiklet 1818’de Barontazi Sauerbrun tarafından icat edildi. Ancak bu bisiklet günümüzdeki ile birebir aynı değildi. 2 tekerlekliydi fakat pedal ve vitesi bulunmuyordu. Bisiklete bindikten sonra durma kısmını sürücü ayakları ile zeminden destek alarak yapabiliyordu. İlk bisiklet, geçmişten günümüze kadar birçok kişi tarafından geliştirilerek bugünkü halini aldı.
 
İş Bankası blog olarak bu yazımızda, bisiklet kullanmanın avantajlarını ve bisikleti ulaşım aracı olarak yaygın kullanan ülkeleri derledik.​

Bisiklet Kullanmanın Avantajları

Kilo Vermenize Yardımcı Olur
Çağımızın en büyük sorunlarından biri maalesef obezite. Düzensiz ve sağlıksız yeme alışkanlıkları, az hareket etme gibi faktörler kilo alımını tetikliyor. Bisiklet bu noktada, etkili egzersiz yapma fırsatı sunar. Bisiklet sürerken, kalori yakma hızınız artar ve birçok kasınız aynı anda çalışır.

Fit Olmanızı Sağlar
Bisiklet, fit ve sağlıklı bir görüntüye kavuşmanıza yardımcı olur. Özellikle engebeli, yüksek arazilerde ve ormanlarda bisiklet sürmek bacak, kol ve sırt kaslarınızı geliştirir ve akciğer kapasitenizi arttırır.

Stresi Azaltır
Hayatın her alanını olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren stres ile başa çıkmanın yollarından biri de bisiklet kullanmaktır. Bisiklet sürerken, beyninizdeki rahatsız edici düşüncelerden kurtulabilir, kaslarınızın çalışmasının ve temiz havanın tadını çıkartabilirsiniz.  

Yaşlanmayı Yavaşlatır
Az hareket etmek, yaşlanma sürecini direkt etkiler. Hareketsizlik; kalp, zihin ve bedenin daha hızlı yıpranmasına sebep olur. Bisiklet kullanımıyla birlikte vücuttaki oksijen oranı artar. Kalp ve kaslar günden güne güçlenir. Genç görünmek istiyorsanız bisikleti bir an önce günlük rutinleriniz arasına eklemenizi tavsiye ederiz.

İyi Uyumanızı Sağlar
Bisiklet, fiziksel olarak yorulmanızı sağlar. Günümüzde birçok kişi çok az hareket ettiği için, zihin yorgunluğu ve fiziksel yorgunluk çoğu kişide eşit değildir. Bu da uyku düzeninizi olumsuz etkileyebilir. Her gün hareket eden beden fiziksel olarak yorulur ve uykuya geçme süreci kolaylaşabilir.

Bütçenize Katkı Sunar
Bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanmaya başladığınızda toplu taşıma ve yakıt ücreti ödememiş olursunuz. Bu da bütçenize ufak da olsa bir katkı sağlar. Bu noktada, şehirde rahat sürüş imkanı sağlayan, konforlu bir bisiklet tercih etmenizi öneririz.

şehirde bisiklet kullanımı

Bisikletin Yaygın Olarak Kullanıldığı Ülkeler

Bisiklet Deyince Akla İlk Gelen Ülke: Hollanda
Hem ucuz hem de sağlıklı bir ulaşım aracı olması Hollanda’da bisikletin çok fazla tercih edilmesini sağlıyor. Başbakanın dahi bisiklet tercih ettiği ülke için, bisiklet adeta vazgeçilmez bir araç. Şehirlerin bisiklet kullanımına uygun şekilde tasarlanması, bisiklet sürmenin bir kültür haline gelmesi ve çocukluktan itibaren neredeyse tüm ülkenin bisiklet sürmesi; Hollanda’da bisiklet kullanımını etkileyen etmenlerden bazıları. “Bisiklet diyarı” olarak bilinen Hollanda, bu yönüyle tüm ülkelere örnek teşkil ediyor.

İlginç Tasarımlı Bisikletler: Çin
Trafik problemi ve hava kirliliği ile mücadele etmek için bisiklet kullanımına önem vermeye başlayan Çin’de yeni yapılan binaların bisiklet koymaya uygun olup olmadığı dahi denetleniyor. Ayrıca şehirlerde bisikletler için trafik lambaları da bulunuyor. Çin'in sokaklarında, modern ve oldukça dikkati çekici tasarımları olan milyonlarca bisiklet ile karşılaşabilirsiniz.

Bisiklete Uygun Düzenlenen Trafik: Danimarka
Dünyada bisiklet kullanımının en yaygın olduğu ülkeler arasında yer alan Danimarka’nın her köşesinde bisiklet görmeniz mümkün. Özellikle işe gidiş ve çıkış saatlerinde şehirlerin adeta her sokağında bisikletler bulunuyor. Trafiğin de bisikletlere uygun şekilde düzenlendiği ülkede binaların içine dahi bisikletle gidebiliyor, hatta asansöre bisikletle binebiliyorsunuz.

Bisiklet Kullanırken Eşsiz Manzaralar: Fransa
Fransa’da da bisiklet kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor.  Özellikle ülkenin bisiklet başkenti olarak anılan Strazburg’un tüm sokaklarında bisiklet görmek mümkün. Şehir büyük olmasına rağmen Strazburg’un her noktasına bisiklet ile ulaşmanız mümkün. Ayrıca bisiklet kullanırken muhteşem güzellikte manzaralarıyla şehir sizi adeta büyüleyecek.

Bisiklet Kullanımını Hızlı Geliştiren Ülke: İspanya
İspanya, özellikle son dönemde bisiklet kullanımına verdiği önemi arttırdı. Seville şehri kısa sürede bisiklet yolu ağları ile donatıldı ve bisiklet kullanımı konusunda yapılan çalışmalar sayesinde kısa bir zaman içerisinde bisiklet kullanımı 11 kat arttı. Bu durum, İspanya’nın diğer şehirlerine de örnek teşkil etmeye başladı.

Yazımızı beğendiyseniz daha önce yayınladığımız Bisiklet Bakımı ​​Nasıl Yapılır?​​ içeriğimize de göz atabilirsiniz. 

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​