Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 08.04.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika

​Schengen Vizesi Nedir ve Schengen Vizesi Nasıl Alınır?


Schengen vizesi bu vizeyi vermek için yetkili olan kurumlara başvuru yaparak alınıyor. Schengen vizesine sahip olan biri Schengen ülkeleri arasında tek bir vizeyle seyahat edip konaklayabiliyor. Vizenin şartlarına göre gidilebilen ülkeler değişkenlik gösteriyor.

Schengen Nedir?


Avrupa Birliği’ne üye ülkeler ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan bölge Schengen olarak adlandırılıyor. Avrupa Birliği’ne üye olup Schengen bölgesine girmeyen ülkeler Birleşik Krallık, İrlanda, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Kıbrıs olmakla birlikte Schengen bölgesine giren ülkeler:

- Almanya, Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya, Fransa
- Hollanda 
- İspanya, İsviçre, İsveç
- Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg
- Macaristan, Malta
- Norveç
- Polonya, Portekiz
- Slovakya, Slovenya 

Schengen bölgesine giren ülkeler arasında vize serbestliği bulunuyor. Bu ülkelerin vatandaşları olan kişiler vize olmadan kimlik veya pasaport ile Schengen ülkelerinde seyahat edebiliyorlar. 

Schengen Vizesi Başvurusu 2024


Schengen vizesiyle başvurunuzun şartlarına göre Schengen ülkeleri arasında seyahat edebilirsiniz. Başvuru yapmadan önce dikkat etmeniz gereken noktalar:

Schengen bölgesi fazla sayıda ülkeyi kapsar. Bu nedenle başvuru yapmadan önce hangi ülkelere seyahat edeceğiniz belirleyin.
Schengen vizesi öğrenci, iş veya turistik amaçlı alınabilir. Bu nedenle seyahatinize uygun vize türünü önceden belirleyin.
Vize için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra başvuruda bulunmak için randevu alın.
Başvurunuzu tamamladıktan sonra istendiği durumlarda başvuru sebebinizi açıklayan bir röportaj verebilirsiniz.
Takipte kalarak sürecin tamamlanmasını bekleyin.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?


2020 yılının şubat ayından itibaren Schengen başvuruları elektronik ortamda yapılabiliyor. Başvuru için dijital ortamda istenilen belgeleri sisteme yükleyerek başvuruda bulunabilirsiniz. Elektronik ortam başvurularından farklı olarak gitmek istenilen ülkenin temsilciliği aracılığıyla da başvuru yapılabilir. Bu yoldan başvuru yapacak kişiler temsilcilik kurumunun istediği belgeleri hazırladıktan sonra dijital ortamda e-Randevu oluşturarak başvuru yapabilirler. 

schengen vizesi​​

​Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir 2024


Schengen vizesi başvuru için gerekli olan evraklar ülkeden ülkeye ve gidiliş amacına göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle istenilen evraklar aşağıdaki gibidir:

- Pasaport: Başvuru için pasaportun en az 3-6 geçerliliği olmalıdır.
- Son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf,
- Vize için başvuru formu: Schengen vizesi için başvuracağınız ülkenin konsolosluk veya büyükelçilik resmi web sitesinden indirerek doldurabilirsiniz.
- Seyahat sağlık sigortası: Gideceğiniz ülkelerde sağlık sorunları oluşması durumunda masraflarınızı karşılayabileceğiniz sigorta.
- Uçuş rezervasyonu: Seyahat sürelerinizin geçerli olduğu tarihler için alınan gidiş ve dönüş biletleri.
- Konaklama belgeleri: Kalacağınız otelin bilgileri veya birinin yanında kalacaksanız davetiye.
- Finansal belgeler: Banka hesap özeti, maaş bordrosu gibi belgeler.

Schengen Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?


Schengen vizesi şartları 2020 yılının şubat ayında yapılan değişikliklerle bazı değişikliklere uğradı. Bu değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Seyahatiniz birden fazla Schengen ülkesine olacaksa başvuru yapacağınız ülkenin en çok vakit geçireceğiniz ülke olması gerekiyor.
Seyahatiniz farklı Schengen ülkeleri arasında olacaksa ülkelere girişte vize için başvurduğunuz ülkeden giriş yapmanız gerekiyor. Sonrasında diğer ülkelere seyahat edebilirsiniz.
Schengen vizesi için finansal durumunuzun yeterli olması gerekiyor. Gezi içinde oluşabilecek masrafları karşılayacak maddi durumunuzun olduğunu belgelerle kanıtlamanız gerekiyor.

Schengen Vizesi Ücretleri Ne Kadar 2024?


Schengen vizesi ücreti yaş, seyahat sebebi ve başvuru yapılan ülkelerin şartlarına göre değişmekle birlikte 2024 için belirlenen ücretler aşağıdaki gibidir:

- Yetişkinler için 80 Euro,
- 6-12 yaş arası çocuklar için 40 Euro,
- 6 yaş altı çocuklar için Ücretsiz,
- Avrupa Birliği ile aralarında vize kolaylaştırma anlaşması olan ülke vatandaşları için 35 Euro.

Schengen vizesi fiyat bilgileri beklenen zamlarla birlikte yetişkinler için 90 Euro, 6-12 yaş arası çocuklar için 45 Euro olabilir. 

Schengen Vizesi ile Gidilebilecek Ülkeler


Schengen vizesi ile gidilebilecek ülkeler:

- Almanya, Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya, Fransa
- Hollanda 
- İspanya, İsviçre, İsveç
- Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg
- Macaristan, Malta
- Norveç
- Polonya, Portekiz
- Slovakya, Slovenya şeklinde sıralanıyor.

Sık Sorulan Sorular


Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Schengen vizesi genellikle 15 gün içinde çıkmakla birlikte özel durumlarda bu süre 45 günü bulabilmektedir.

Schengen Vizesi Kimlere Verilir?

İstenilen belgeleri tamamlayan ve ülkelerin belirlediği şartları sağlayan herkes Schengen vizesi alabilir. 

5 Yıllık Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

5 yıllık Schengen vizesi en uzun zamanlı vize türüdür. Bu vizeyi almak için gideceğiniz ülkenin konsolosluk veya büyükelçiliklerine başvuruda bulunabilirsiniz. Beş yıldan daha az süreli Schengen vizeniz varsa ve Schengen vizesi uzatma işlemi yapmak istiyorsanız gittiğiniz ülkeden çıkarak yeniden başvuru yapmanız gerekmektedir. 

Schengen Vizesi Kaç Günlük?

Schengen vizesi farklı süreler için alınmakla birlikte en uzun beş yıllık alınabilir. Ancak vize süresi ile ülkelerde kalma süresi farklıdır. Örneğin 1 yıllık Schengen vizesi aldığınızda ilk 6 ay 90 gün, sonraki 6 ay 90 gün Schengen ülkesinde kalabilirsiniz. 90 günlük süreler dolduğundan ülkeden çıkış yapmanız gerekir.

Schengen vizesi alarak seyahat edebileceğiniz ülkeler için güncel bilgiyi takip etmek üzere “Schengenvizainfo” adresini inceleyebilir ve güncellemelerden haberdar olabilirsiniz. Burada verilen bilgiler, yazının derlendiği 01.04.24 tarihine aittir.




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​​